13 Σεπτεμβρίου 2017

Το σκεπτόμενο emoji

Γράφει η Ντέπυ Κουρέλλου

Το 2015 το Λεξικό της Οξφόρδης κατέληξε, μετά από έρευνες, πως λέξη της χρονιάς είναι ένα emoji – και ειδικότερα εκείνο που ρίχνει δάκρυα χαράς (?). Για τους ελάχιστούς από εσάς που δεν το γνωρίζετε, emojis είναι τα εικονίδια-φατσούλες που βρίσκονται σε κάθε σύγχρονο πληκτρολόγιο –κινητού ή υπολογιστή– και αναπαριστούν όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα, από τη χαρά και την εξωφρενική χαρά μέχρι την ντροπή, τον θυμό και τη λύπη.

Η λέξη «emoji» προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι σύνθετη, από τα e (εικόνα) και moji (χαρακτήρας), σύμφωνα με τη Wikipedia. Τα emojis διαφέρουν από τα emoticons και από τα stickers. Τα emoticons είναι διάφορες φατσούλες οι οποίες μπορούν να εισαχθούν με χρήση συμβόλων, όπως π.χ. η άνω τελεία μαζί με την παρένθεση για να σχηματίσουν ένα γελαστό πρόσωπο, ενώ τα stickers είναι εικονίδια που μοιάζουν με αυτοκόλλητα σε πιο μεγάλο μέγεθος. 

Τα emojis εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία το 1999, αλλά κάθε φορέας τηλεπικοινωνίας κωδικοποιούσε τα γραφικά με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που οδηγούσε σε σύγχυση. Όταν δε οι Ιάπωνες προσπαθούσαν να στείλουν emoji μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός Ιαπωνίας, όπως το Gmail, τα μηνύματα ήταν παραμορφωμένα. Η Google ήταν η βασική εταιρεία που εργάστηκε για την τυποποίηση των emojis, ενώ το 2007 συνεργάστηκε με τις ιαπωνικές εταιρείες τηλεπικοινωνίας που παρουσίασαν τα emojis στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για να υιοθετήσουν έναν πρότυπο κώδικα προκειμένου να φέρει τα emojis στο Gmail. Έτσι, τα emojis προστέθηκαν στο Unicode, ενώ το 2011 η Apple πρόσθεσε πληκτρολόγιο με emojis στο iOS και, πλέον, iOS και Android υποστηρίζουν από κατασκευής πάνω από 845 emojis, ενώ το Facebook 1.620.
Τα emojis είναι τόσο σαρωτικά, που έχουν τη δική τους παγκόσμια ημέρα, τη 17η Ιουλίου –αδιευκρίνιστο γιατί τότε–, ημέρα που μόνο η Apple λανσάρει πληθώρα νέων emojis. Το 2016 ανάμεσα στις νέες φατσούλες περιλαμβάνονταν ένα κεφάλι που εκρήγνυται, μια γυναίκα με χιτζάμπ, μια μητέρα που θηλάζει, ένας δεινόσαυρος, ένα τζίνι και ένα ζόμπι.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα emojis είναι η γλώσσα που εξαπλώνεται ταχύτερα στο διαδίκτυο. Το BBC έχει αρχίσει να συνοψίζει τα εβδομαδιαία νέα του χρησιμοποιώντας τη βοήθεια των emojis για να κερδίσει το νεανικό κοινό και κλασικά μυθιστορήματα, όπως το «Moby Dick», μεταγράφονται σήμερα σε τέτοια εικονίδια.

Φέτος η Apple προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Τα νέα emojis θα διευκολύνουν τους χρήστες να εκφράζουν τα συναισθήματά τους με μεγαλύτερη ποικιλία, χάρη στα επιπλέον ζώα και πλάσματα, στα νέα smiley faces και πολλά άλλα».

Ποιος, όμως, χρειάζεται συναισθήματα όταν υπάρχουν emojis; Και πάλι η απάντηση έρχεται με ένα emoji, το σκεπτόμενο emoji. Ή, για την ακρίβεια, εκείνο που βρίσκεται σε σύγχυση. Είναι το εικονίδιο των καιρών μας, της εποχής των αλληλοσυγκρουόμενων ειδήσεων, της διπλής ανάγνωσης των γεγονότων, των fake news. Ένα εικονίδιο που προσπαθεί να βγάλει άκρη γίνεται ο βασικός δίαυλος έκφρασης αναγνωστών και χρηστών που διαβάζοντας ειδήσεις για τον κυκλώνα «Ίρμα», την τροπική καταιγίδα «Χοσέ» και τον τυφώνα Χάρβεϊ αναρωτιούνται αν αυτά τα φαινόμενα είναι μια τραγική και πανάκριβη υπενθύμιση ότι η κοινωνία μας δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

Το σε σύγχυση emoji στη hi-tech εποχή μας είναι ο Σκεπτόμενος του Ροντέν – η απεικόνιση του ανθρώπου που διαλογίζεται το πεπρωμένο του.

Και όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται με την αμετροεπή –και ενδεχομένως προσβλητική για την τέχνη του μεγάλου Γάλλου γλύπτη– σύγκριση, η ουσία παραμένει: στο υπερηχητικό σήμερα ο μέσος άνθρωπος προσπαθεί να βγάλει άκρη αξιοποιώντας εκείνο το όπλο που κανένα άλλο έμβιο ον στον πλανήτη δεν διαθέτει, τη σκέψη του. Ο Σκεπτόμενος του Ροντέν και το σκεπτόμενο emoji μπορεί να έχουν μια απόσταση 135 ετών και αισθητική διαφορά χάους, εξακολουθούν όμως να αναπαριστούν τις ίδιες ανθρώπινες αμφιβολίες, τον δισταγμό, τη διαρκή αναστάτωση, την αναζήτηση.
 
*Aναδημοσίευση από Free Sunday.gr 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.