15 Σεπτεμβρίου 2017

Οι υδρογονάνθρακες δεν ανακαλύπτονται με γεωτρύπανα αλλά με σωστές προβλέψεις γεωτρητικών θέσεων

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος 

Η γεώτρηση της TOTAL στον θαλάσσιο οικόπεδο 11 απέδειξε ότι -από οικονομικής άποψης- η επιλογή της θέσης του Ονησίφορος Δυτικά-1 ήταν μία γεώτρηση τοποθετημένη γεωγραφικά σε άστοχη θέση. Απέδειξε μεν ότι εκεί υπάρχει κοίτασμα τύπου Ζορ αλλά με ελάχιστη πληρότητα σε φυσικό αέριο. Τα πιστοποιημένα αποθέματα του Ονησίφορου είναι πιθανότατα της τάξης των 350 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδών ή 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων περίπου. Όμως 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αντιπροσωπεύουν ένα κοίτασμα το οποίο είναι 10 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα το κοίτασμα Νότιος Καβάλα στην Θάσο το οποίο τροφοδότησε τοπικά την περιοχή με φυσικό αέριο επί 20 χρόνια.

Τα θαλάσσια βάθη στην Κύπρο απαιτούν σήμερα ανακαλύψεις κοιτασμάτων με αποθέματα που υπερβαίνουν τα 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή 170 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων για να θεωρηθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα από μόνα τους. Για να ανακαλυφθούν όμως αυτού του μεγέθους κοιτάσματα θα απαιτηθεί να εντοπιστούν στόχοι κοιτασμάτων που παλαιογεωγραφικά καλύφθηκαν έγκαιρα με αδιάβροχα στρώματα αλάτων του Μεσσηνίου πριν υπάρξει διαφυγή φυσικού αερίου από τις δομές στόχους ενδιαφέροντος. Γνωρίζουμε ότι παλαιογεωγραφικά στην περίπτωση του κοιτάσματος Ζορ η ασβεστολιθική αυτή δομή καλύφθηκε με άλατα του Μεσσηνίου την στιγμή που ήταν σχεδόν πλήρης με φυσικό αέριο. Αντίθετα στον Ονησιφόρο υπήρξαν ενδείξεις διαφυγών βιογενούς φυσικού αερίου και εισροής υδάτων.

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας είχαμε αναφερθεί στις προ διετίας υποδείξεις του Σόλωνα Κασίνη να διερευνηθεί πρωταρχικά ο στόχος κοιτάσματος που βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα μακρύτερα από το Zορ στην κυπριακή ΑΟΖ και αργότερα να επεκταθεί η έρευνα μακρύτερα. Εδώ αντίθετα επιλέγει μία θέση που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακρύτερα με την δικαιολογία μιας αποτελεσματικότερης τροφοδοσίας της δομής Ονησιφόρος με βιογενές φυσικό αέριο δεδομένου ότι πέριξ της δομής αυτής υπήρχαν απανταχού υποκείμενα μητρικά πετρώματα. Αποδείχθηκε ότι ο παράγοντας αυτός δεν ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας. Ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας θεωρείται πλέον το κατά πόσον μία δομή στόχος καλύφθηκε έγκαιρα από επαρκές πάχος αδιάβροχων πετρωμάτων δηλαδή άλατα του Μεσσηνίου, την στιγμή που εμφάνιζε την μέγιστη πληρότητα με βιογενές φυσικό αέριο μέσω τροφοδοσίας από γειτονική υπάρχουσα παλαιολιμνοθάλασσα. 

Η διάσταση αυτή θα αποτελέσει στο μέλλον τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας των αναμενόμενων κυπριακών γεωτρήσεων σε στόχους υφαλογεννών ασβεστολίθων. Πιστεύουμε ότι επ’ αυτού θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ερευνητικές προσπάθειες των εταιρειών πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και ευρύτερα όλων των επιστημονικών φορέων που ασχολούνται με το θέμα του εντοπισμού και ανακάλυψης κοιτασμάτων οικονομικού ενδιαφέροντος υφαλογεννών ασβεστολίθων στην Ανατολική Μεσόγειο.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.