Τελευταίες αναρτήσεις

23 Σεπτεμβρίου 2017

Η ιστορική ομιλία του Προέδρου Τράμπ θέτει την παγκόσμια ατζέντα σε νέα βάση! Η Ευρώπη ακούει;

Του Βασίλη Κοψαχείλη*  

Η προχθεσινή ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump ήταν Ιστορική και εξόχως αποκαλυπτική για δύο κυρίως λόγους.  

Πρώτον, λόγω της σαφέστατης απομάκρυνσης των ΗΠΑ από το ρόλο του «Απόστολου της Δημοκρατίας» παγκοσμίως (βασική γραμμή των νέο-συντηρητικών και πολλών Δημοκρατικών). Δεύτερον, με την «ανακήρυξη» επιστροφής των διεθνών σχέσεων στη βάση τους, δηλαδή στο «έθνος – κράτος».  

Τι είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του;  

"Ο κόσμος αποτελείται από διαφορετικά κράτη, θρησκείες, πολιτισμούς, ήθη και έθιμα. Δεν περιμένουμε να γίνουμε όλοι ένα, ούτε ως ΗΠΑ επιδιώκουμε κάτι τέτοιο. Όμως περιμένουμε να δούμε σε όλα τα κράτη τις ηγεσίες να σέβονται τους πολίτες τους και τα βασικά δικαιώματά τους, όπως επίσης περιμένουμε να σεβαστούν τα κράτη μεταξύ τους τις διαφορετικότητες που υπάρχουν και τα συμφέροντά τους. Και επειδή διαφορές θα υπάρχουν, γι’ αυτό φτιάχτηκε ο ΟΗΕ, για να λύνονται ειρηνικά οι διαφορές."

Με αυτή του την τοποθέτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος αλλάζει εντελώς προς το ρεαλιστικότερο και ειρηνικότερο, θα έλεγα, την προηγούμενη ατζέντα νέο-συντηρητικών και Δημοκρατικών που ήθελαν τον κόσμο μια απέραντη Δημοκρατία και είχαν την διάθεση να το επιβάλλουν. Αυτό δείχνει ότι η σημερινή Αμερική δεν πρόκειται να επιβάλλει σε κανέναν το δικό της μοντέλο, και δεν θα αναμιχθεί σε συγκρούσεις, αν οι άλλοι σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες των διεθνών σχέσεων.  

Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου είχε επίσης να κάνει με το πώς βλέπει τη σχέση εξουσίας-πολιτών. Εδώ το μήνυμα ήταν ακόμη πιο ηχηρό. Επιστροφή στις ρίζες της Πολιτικής και των Διεθνών Σχέσεων, δηλαδή επιστροφή στο «Έθνος – Κράτος»! Οι πολιτικές ηγεσίες πρέπει πρωτίστως να υπηρετούν τα συμφέροντα των λαών τους και όχι να αρκούνται στην προώθηση μεγάλων ιδεών.

Με την Ιστορική του ομιλία στον ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Trump έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Έδωσε κατ’ αρχήν ένα σαφές ιδεολογικό πλαίσιο στη στρατηγική του και στη ματιά της διοίκησής του για τον κόσμο. Έδειξε ότι η σκέψη του στις διεθνείς σχέσεις κινείται από μία φιλοσοφία ρεαλισμού, αλλά και συνεργατικού πνεύματος. Έδειξε ότι η πολιτική του θα είναι πολιτική αρχών (το ελπίζουμε) και όχι διαθέσεων. 

Με την ομιλία του όμως έστειλε και ένα μήνυμα στην Ευρώπη. Στην μπερδεμένη Ευρώπη που έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Στην Ευρώπη που από τη μία καθημερινά βιώνει την επιστροφή στην ισχύ της Γερμανίας και της Γαλλίας έναντι του «κοινού» κέντρου των Βρυξελλών, ενώ θεωρητικά δεν έχουν ωριμάσει ανάλογες σκέψεις και δομές προς τη μετάβαση σε μια νέα ισορροπία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε ότι έχει μια συνολική σαφή θεώρηση των παγκόσμιων πραγμάτων σε ιδεολογικό και πρακτικό επίπεδο.

Αντίθετα, και αυτό προκύπτει και από την ομιλία του Γάλλου Προέδρου, η Ευρώπη φαίνεται ότι θα αργήσει να κατανοήσει το νέο κόσμο. Πάντα έτσι γινόταν με την Ευρώπη, και στο τέλος το τίμημα ήταν σχεδόν πάντα βαρύ… 

*Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής.

Πηγή: mignatiou.com
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.