15 Σεπτεμβρίου 2017

Κρήτη: Ασυνείδητοι έκλεψαν 10 πατημασιές εκατ. ετών από το Καστέλι Χανίων

Με σφυρί και καλέμι αφαίρεσαν τμήματα από τα πετρώματα που ήταν τα απολιθώματα, λέει στο o αρμόδιος γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. 

Δεν το χωρά ανθρώπου νους, αυτό που έγινε στον αρχαιολογικό χώρο στο Καστέλι Χανίων. Μόλις πριν δύο εβδομάδες ανακοινώθηκαν τα αποτελεσμάτων ερευνών για τις απολιθωμένες πατημασιές, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται για τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης βάδισης ηλικίας 5,7 εκατομμυρίων ετών.

Πρόκειται για 40 ίχνη βάδισης, από τα οποία κλάπηκαν τα 10 ίχνη, όπως επιβεβαίωσε στο ο κ. Χαράλαμπος Φασουλάς, υπεύθυνος του τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολίτης πήγε στο σημείο όπου υπήρχαν οι απολιθωμένες πατημασιές προκειμένου να τις φωτογραφήσει, διαπίστωσε το τι έγινε και ειδοποίησε τις αρχές. 

«Ασυνείδητοι πήγαν με σφυρί και καλέμι και αφαίρεσαν τμήματα από τα πετρώματα που ήταν τα απολιθώματα, είναι μεγάλη ντροπή» λέει ο κ. Φασουλάς και προσθέτει: «Έχουν αφαιρεθεί 10 από τις 40 πατημασιές, η ζημιά είναι τεράστια».

Φωτογραφία από το σημείο όπου αφαίρεσαν το αρχαίο ίχνος βάδισης 

«Προειδοποιώ αυτούς που έκλεψαν τα απολιθώματα, ότι έχουμε αποτυπώσει το χώρο με λέιζερ, υπάρχει απόλυτη αποτύπωση των απολιθωμάτων. Δεν μπορεί κάτι να διακινηθεί, γιατί υπάρχουν όλα αποτυπωμένα» επισημαίνει στο protothema.gr ο αρμόδιος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, στέλνοντας μήνυμα προς τους ληστές.

Στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται ολοκάθαρα το σημείο όπου αφαίρεσαν το αρχαίο ίχνος βάδισης 

Στην ακόλουθη φωτογραφία βλέπουμε το χώρο, όπως ήταν αρχικά

Σε επίσημη ανακοίνωση του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης αναφέρει:
«Διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν. 

Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνηση τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα. Συνεπώς εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν.

Το Μουσείο καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας. Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας». 

Τα αποτελέσματα της μελέτης απολιθωμένων ευρημάτων από την περιοχή Καστελίου Χανίων τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, δημοσιεύθηκαν στις 31/8/2017 από περιοδικό του οίκου Elsevier.

Τα ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του Grzegorz Niedzwiedzki το 2010.  Σύμφωνα με τις έρευνες, διαπιστώθηκε ότι  ανήκουν σε κάποιο άγνωστο προγονικό είδος του ανθρώπου και άρα είναι τα παλαιότερα που έχουν ποτέ εντοπιστεί, καθώς χρονολογούνται πριν από 5,7 εκατ. χρόνια.

πηγή

Νεότερη ενημέρωση 15-09-2017

Λύθηκε το μυστήριο της κλοπής 

Λύθηκε το μυστήριο της κλοπής των αποτυπωμάτων των πρώτων ιχνών ανθρώπινης βάδισης από την Κίσσαμο της Κρήτης σύμφωνα με τις Αρχές. 

Η αστυνομία εντόπισε τους δράστες που αφαίρεσαν τα σημαντικά παλαιοντολογικά αποτυπώματα και έτσι τα ευρήματα θα επιστρέψουν στον αρχαιολογικό χώρο της Κισσάμου. Τα έξι από τα οκτώ αποτυπώματα ήταν κρυμμένα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. 

Η σπουδαία ανακάλυψη 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου δημοσιεύτηκε η είδηση της ανακάλυψης 40 αποτυπωμάτων που παραπέμπουν στα πρώτα ίχνη ανθρώπινης βάδισης. Οι αρχαιολόγοι που ερεύνησαν την περιοχή στον Τράχηλο της Κισσάμου διατύπωσαν την εκτίμηση πως τα συγκεκριμένα αποτυπώματα έχουν ηλικία 5,7 εκατομμυρίων ετών. 

Η κλοπή 

Πριν από λίγες ημέρες οι φύλακες του αρχαιολογικού χώρου διαπίστωσαν ότι κάποιος έκλεψε 8 από τα 40 αποτυπώματα. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι αρχές και ξεκίνησε έρευνα. Οι αστυνομικοί του τμήματος ασφαλείας Κισσάμου συνέλαβαν ένα άτομο από την περιοχή των Χανίων το οποίο είχε στην κατοχή του τα δύο αποτυπώματα. 

Η αστυνομική έρευνα 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival.gr ο συλληφθείς ανέφερε στις αρχές ότι τα υπόλοιπα έξι αποτυπώματα τα έχει ο συνεργός του, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν παραγγελία προς το τμήμα ασφαλείας Χαριλάου προκειμένου να εντοπίσει τον συνεργό και να πάρει από αυτόν ανωμοτί κατάθεση.

Κατά την κατάθεσή του ο 55χρονος κρητικός, ο οποίος διαμένει στη Θεσσαλονίκη, αποκάλυψε στους αστυνομικούς το σημείο που είχε κρυμμένα τα έξι παλαιοντολογικά αποτυπώματα. Ο 55χρονος είχε κρύψει τα αποτυπώματα κοντά στη Σχολή Δικαστών της Θεσσαλονίκης. Οι αρχές παρέλαβαν τα σημαντικά ευρήματα και θα τα αποστείλουν στο Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου στην Κρήτη. 

πηγή 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.