24 Αυγούστου 2017

Ανοιγοκλείστε τα μάτια για να συνδεθείτε στο e-banking

Του Γιάννη Γορανίτη 

Ένας από τους βασικότερους στόχους των hackers παγκοσμίως είναι για προφανείς λόγους τα συστήματα ηλεκτρονικής τραπεζικής. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των τραπεζών έχει θωρακίσει τα συστήματα, τα websites και τις εφαρμογές τους, σε τέτοιο βαθμό που σπάνια καταγράφονται επιτυχημένες επιθέσεις μεγάλης έκτασης. 

Υπογραμμίζουμε το «επιτυχημένες» γιατί καθημερινά σημειώνονται πολυάριθμες απόπειρες κακόβουλων να διεισδύσουν στις υπηρεσίες e-banking και να υποκλέψουν τα στοιχεία σύνδεσης των πελατών και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Το γεγονός της αυξημένης θωράκισης των τραπεζικών συστημάτων στρέφει τους hackers σε πλάγιες οδούς –με πιο γνωστή την υποκλοπή κωδικών από άλλες υπηρεσίες, αφού συχνά οι απρόσεκτοι χρήστες δεν αλλάζουν τα passwords και χρησιμοποιούν το ίδιο για περισσότερες από μία υπηρεσίες. 

Πρακτική αν μη τι άλλο επικίνδυνη, αλλά αφού δεν λένε να αλλάξουν οι χρήστες, είπαν να αλλάξουν οι τράπεζες. Και για να το καταφέρουν αποφάσισαν να καταργήσουν το ίδιο το password. Για να μην γενικεύομε, προς το παρόν μόλις μία τράπεζα στην Ευρώπη –η βρετανική TSB– έχει εκφράσει την πρόθεση της να το πράξει, αλλά είναι απολύτως λογικό να ακολουθήσουν και άλλες το παράδειγμά της. 

Με τι θα αντικατασταθεί ο κωδικός ασφαλείας 

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι πελάτες της TSB θα μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο e-banking με ένα ανοιγοκλείσιμο του ματιού. Αρκεί βέβαια να το επιθυμούν, αλλά και να διαθέτουν συσκευή που υποστηρίζει τη συγκεκριμένη τεχνολογία. 

Προς το παρόν το σύστημα εισόδου έχει δοκιμαστεί με συγκεκριμένες συσκευές Samsung Galaxy (S8 ή S8+), οι οποίες υποστηρίζουν αναγνώριση ίριδας, ενώ αναμένεται να προστεθούν και άλλες συμβατές συσκευές στο άμεσο μέλλον. Η σάρωση της ίριδας θεωρείται η ασφαλέστερη μορφή βιομετρικής πιστοποίησης, καθώς χρησιμοποιεί 266 μοναδικούς χαρακτήρες σε σύγκριση με τους 40 της τεχνολογίας αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Πρακτικά, τα σχέδια της ίριδας είναι αδύνατο να αντιγραφούν και να αναπαραχθούν, αφού είναι μοναδικά όχι μόνο για κάθε άνθρωπο, αλλά για κάθε του μάτι. 

Για ευνόητους λόγους θεωρείται προτιμότερη της απομνημόνευσης κωδικών πρόσβασης και ασφαλείας, αλλά και βολικότερη, αφού πρόκειται για κάτι που θέλοντας και μη έχεις διαρκώς μαζί σου. Οι πελάτες της τράπεζας λοιπόν δεν (θα) έχουν παρά να κοιτάξουν την κάμερα της συσκευής τους προκειμένου να συνδεθούν. 

Οι διαβεβαιώσεις περί ασφαλέστατης μεθόδου προσκρούουν σε πρόσφατες αποκαλύψεις από ομάδες hackers που «ξεγέλασαν» τον σαρωτή ίριδας. Στη Γερμανία για παράδειγμα, η ομάδα Chaos Computer Club κατόρθωσε να διαρρήξει πανεύκολα τη θωράκιση της συσκευής της Samsung χρησιμοποιώντας απλές φωτογραφίες. Σίγουρα πάντως, η τεχνολογία που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα θα εξελιχθεί και θα θωρακιστεί περαιτέρω. 

Συνδυασμός με άλλα μέτρα ασφαλείας 

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο liberal o Michael Sass, Αντιπρόεδρος Market Product Management, Security Solutions για την Mastercard στην Ευρώπη «ο αγώνας για την πάταξη της απάτης είναι διαρκής, ενώ πρέπει να προστίθενται επιπλέον επίπεδα ασφάλειας στη βιομετρική τεχνολογία». 

Τη θέση αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και η βρετανική τράπεζα, καθώς σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα χρησιμοποιεί τη σάρωση της ίριδας για τη σύνδεση στον λογαριασμό, ενώ για τη μεταφορά χρημάτων ή την πληρωμή θα απαιτείται και η συμπληρωματική ταυτοποίηση (μέσω π.χ. της αποστολής ενός κωδικού με SMS ή email). Η λύση λοιπόν για πρόσθετη ασφάλεια, είναι ο πολυεπίπεδος έλεγχος, τριών τουλάχιστον παραγόντων:  κάτι που έχετε, π.χ. ένα κινητό, κάτι που γνωρίζετε, π.χ. ένας κωδικός και κάτι που είστε, π.χ. το αποτύπωμα ή η ίριδας του ματιού. 

πηγή



Share

1 σχόλιο:

Φίλ ιππος είπε...

Δεν καταλαβίνω γιατί θέλουν την ίριδά μας απο τη στιγμή που σου στέλνουν μοναδικό κωδικό με μήνυμα στο κινητό όπως γράφει ρητά εδώ https://www.eurobank.gr/el/retail/ilektroniki-trapeziki/e-banking/genikes-plirofories/genika. Τα δακτυλικά αποτυπώματά μου επίσης τα θέλω μόνο στην ταυτότητά μου και στο διαβατήριό μου. Δεν εμπιστεύομαι τη σαμσουνγκ να μου καταγράφει ίριδες και αποτυπώματα και να με φακελώνει

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.