Τελευταίες αναρτήσεις

18 Αυγούστου 2017

Εκδόθηκαν τα δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ

Γράφουν οι Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός, Α. Φώσκολος

Εκδόθηκαν επιτέλους τα δύο νέα θαλάσσια οικόπεδα της ελληνικής ΑΟΖ που βρίσκονται Δυτικά Κρήτης και Νότιο-δυτικά Κρήτης, μάλιστα έχουν αυτές τις ονομασίες στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Τεύχος Δεύτερο, αριθμός Φύλλου 2848 στις 11 Αυγούστου 2017. Έτσι τώρα έχουμε την απόδειξη ότι η αίτηση της τριπλής κοινοπραξίας ExxonMobil, Total και Ελληνικά Πετρέλαια λειτούργησε καταλυτικά για αυτόν τον νέο γύρο στην ελληνική ΑΟΖ. 

Ο Διαγωνισμός βασίζεται στη μελέτη του BEICIP με την υποστήριξη της PGS. Τα τέλη υποβολής είναι 5.000 Ευρώ για κάθε αίτηση. Η ημερομηνία έναρξης της Διαγωνιστικής Διαδικασίας θα είναι η ημερομηνία έκδοσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ίδιο είχε γίνει και με τον πρώτο διαγωνισμό το 2014. Η προθεσμία υποβολής αίτησης είναι 90 ημέρες μετά τη δημοσίευση. Η αξιολόγηση προσφορών πρέπει να γίνει σε 60 ημέρες. Είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός. Και η σύναψη σύμβασης μίσθωσης σε 60 ημέρες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Ο Αιτών πρέπει εκτός από το να καταβάλει το τέλος υποβολής αίτησης, να αγοράσει τουλάχιστον 3.000 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών της PGS, να αγοράσει την έκθεση ερμηνείας δισδιάστατων δεδομένων του BEICIP 2014 έναντι ποσού 50.000 ευρώ, να αγοράσει την εξειδικευμένη γεωλογική και γεωφυσική ανάλυση των περιοχών διακήρυξης από την ΕΔΕΥ έναντι ποσού 25.000 Ευρώ, όπου ο Αιτών είναι Κοινοπραξία, η προϋπόθεση αυτή πρέπει να πληρωθεί από κάθε Μέλος Κοινοπραξίας. Το ίδιο ισχύει και για την έκθεση.

Αυτά να τα λέμε σε όσους λένε ότι η Ελλάδα θα αργήσει να πάρει χρήματα επειδή δεν ξέρουν ότι αυτό αρχίζει αμέσως. Το ίδιο έγινε και με την Κύπρο. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο φάκελος θα περιλαμβάνει έγγραφα νομικής ικανότητας, οικονομικής δυνατότητας, τεχνικής ικανότητας και ένα σφραγισμένο υποφάκελο για τα ανταγωνιστικά στοιχεία. Ο Αιτών πρέπει να παράσχει εγγύηση συμμετοχής ύψους 100.000 Ευρώ. 

Ο Αιτών πρέπει να προτείνει ένα ετήσιο ποσό σε Ευρώ ως στρεμματική αποζημίωση ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο για κάθε περιοχή προς παραχώρηση και αυτά αυξητικά ανά φάση ερευνών. Η περιοχή Νοτιοδυτικά Κρήτης έχει εμβαδόν 19.868,37 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η περιοχή Δυτικά Κρήτης έχει εμβαδόν 20.058,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δυο περιοχές καλύπτονται από την τροπολογία 4001/2011 του Νόμου περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και ότι εφάπτονται και οι δύο στην ΑΟΖ της Λιβύης, άρα είναι δυνατά οικόπεδα που αποτελούν προστιθέμενη αξία για την Ελλάδα, διότι αξιοποιούν και τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, πράγμα το οποίο είχαμε παρουσιάσει σε ειδικό Masterclass στην Κρήτη. 

πηγή

Νέα θαλάσσια οικόπεδα και Περιφέρεια Κρήτης

Με τον νέο γύρο παραχώρησης για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, η Κρήτη πρωτοστατεί, αφού ακόμα και τα ονόματα των θαλάσσιων οικοπέδων κάνουν αναφορά σε αυτή. Όμως το πιο σημαντικό σε επίπεδο οικονομικό είναι ότι ουσιαστικά καλύπτουν επιφάνειες πολύ μεγαλύτερες από τα προηγούμενα. Έτσι η περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης υπερκαλύπτει τα προηγούμενα θαλάσσια οικόπεδα 12, 16 και 17 και μπαίνει λίγο στο 13 και το 18. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί με πέντε από τα εννέα θαλάσσια οικόπεδα του πρώτου γύρου αδειοδότησης που βρισκόταν νότια της Κρήτης. 

Έτσι ενώ δεν υπήρχαν υποψηφιότητες στον προηγούμενο γύρο σε αυτές τις περιοχές και μας εξήγησαν μερικοί ειδήμονες του κενού ότι ήταν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τις πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ όλοι βλέπαμε ότι το πρόβλημα ήταν καθαρά ιδεολογικό. Τώρα είναι αναγκασμένοι ν’ αποδεχθούν το τραγικό λάθος της υποτίθεται ανάλυσής τους που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα εργαλείο προπαγάνδας. Επίσης επειδή ο νέος διαγωνισμός λειτουργεί και αυτός μέσα στο πλαίσιο του Νόμου περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 με την τροπολογία 4001/2011, η Περιφέρεια της Κρήτης θα έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου από το συμβόλαιο που θα κάνει με την κοινοπραξία. Έτσι όσο καθυστερημένοι και να είναι μερικοί θεσμοί σε διάφορα επίπεδα θα πρέπει αργά ή γρήγορα, αλλά καλύτερα γρήγορα να ενημερωθούν για αυτή την παράμετρο μέσα στον στρατηγικό τους σχεδιασμό ακόμα και δεν είχαν ποντάρει πάνω στο θέμα το ενεργειακό για να δημιουργήσουν το μέλλον τους. 

Η ίδια η Περιφέρεια της Κρήτης θα έχει δικαίωμα να ζητήσει να έχει εκπρόσωπο ακόμα και στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τις πετρελαϊκές εταιρείες. Kι αν υπάρχουν ακόμα αφελείς που δεν προσέχουν τις λεπτομέρειες, το ίδιο ισχύει και για την περιφέρεια Αττικής, αφού και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, λόγω Κυθήρων, έχουν ένα μέρος τους που ανήκει στην αρμοδιότητα αυτής της Περιφέρειας, η οποία δεν πιστεύουμε να μην είναι ενημερωμένη και να μην αξιοποιήσει τα δικαιώματά της για το μέλλον. 

Έτσι σε κάθε επίπεδο της Κρήτη από τους Δήμους που έχουν άμεσο ενδιαφέρον και για τις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών υποστήριξης έως την Περιφέρεια της Κρήτης πάντα σε συνδυασμό με το Υπουργείο Ενέργειας που ακολούθησε επαγγελματικά την πορεία του πρώτου γύρου, αξιοποιώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πληροφορίες πρέπει να κυκλοφορούν χωρίς εμπόδια, διότι η διαφάνεια είναι το άλφα και το ωμέγα σε τέτοιου είδους διαδικασιών που γίνονται σε εθνικό, αλλά και τοπικό επίπεδο. 

πηγή 

Περιοχή Δυτικά Κρήτης και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Μπορεί η ονομασία του νέου θαλάσσιου οικοπέδου στην ελληνική ΑΟΖ να μην παραπέμπει άμεσα στην Πελοπόννησο, επειδή λέγεται Περιοχή Δυτικά Κρήτης αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους και ειδικά στους κατοίκους της, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δικαιούται το 5% των απολαβών του ελληνικού δημοσίου για το συμβόλαιο που θα κάνει με την κοινοπραξία. Όντως το μεγαλύτερο μέρος αυτού του νέου θαλάσσιου οικοπέδου βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας της Πελοποννήσου δίχως να μετρήσουμε το κομματικό που πάει στην αρμοδιότητα Αττικής λόγω Κυθήρων. 

Αυτό σημαίνει πολύ πρακτικά ότι έχει ενισχυθεί η θέση της Πελοποννήσου ακόμα και οικονομικά. Αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο είναι από μόνο του το εμβαδόν της ίδια της Πελοποννήσου. Είναι πολύ μεγαλύτερο από το θαλάσσιο οικόπεδο 11 του πρώτου γύρου αδειοδότησης που βρισκόταν στην περιοχή ελεύθερης Μάνης, το οποίο ήταν πιο συντηρητικό όχι μόνο λόγω μεγέθους, αλλά επειδή ήταν και μακριά από τα όρια της ΑΟΖ της Ελλάδας σε σχέση με την ΑΟΖ της Λιβύης. 

Είναι λοιπόν καλό ν’ αρχίσει μια αποτελεσματική ενημέρωση στην Πελοπόννησο στο επίπεδο της Περιφέρειας αλλά ακόμα των δήμων που θα έχουν άμεση σχέση με τις υπηρεσίες υποστήριξης της άδειας έρευνας υδρογονανθράκων. Αυτή η ενημέρωση δεν είναι μόνο σημαντική αλλά απαραίτητη. Επίσης επειδή η Περιφέρεια δικαιούται να έχει έναν αντιπρόσωπο στις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες, είναι καλό να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα για να έχει πληροφορίες από πρώτο χέρι και αυτό πάντα σε συντονισμό με το αρμόδιο Υπουργείο. Διότι οι κάτοικοι πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τις στρατηγικές επιλογές της Πελοποννήσου και να μη θεωρούν ότι δεν αφορούν το μέλλον τους. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.