19 Αυγούστου 2017

Κυβερνοχώρος, το 5ο πεδίο σύγχρονου πολέμου

Γράφει ο Κώστας Καλλίτσης

Εκστασιαζόμαστε με την ψηφιακή τεχνολογία, τα ρομπότ, τους 3D εκτυπωτές, το Internet of things, την τεχνητή νοημοσύνη. Σωστά! Ζούμε, όπως έχει ειπωθεί, στα πρώτα λεπτά της πρώτης ώρας μιας μεγάλης επανάστασης, που μετασχηματίζει οικονομίες, επαναπροσδιορίζει διεθνείς συσχετισμούς, ανατρέπει κατευθύνσεις του μεταπολεμικού υποδείγματος ανάπτυξης που εξάντλησε τα όριά του (όπως δείχνει η κλιματική αλλαγή), ωθεί στην ανάδυση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, στην ωρίμανση κοινωνικών αλλαγών για μια νέου τύπου πράσινη ανάπτυξη. Ομως, τις νέες δυνατότητες συνοδεύουν και νέοι κίνδυνοι: τα ρίσκα του κυβερνοχώρου. 

Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες γίνονται με/από ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο Internet of Everything (IoE). Το Internet, που γεννήθηκε ως παράγωγο ενός προγράμματος για να διατηρηθούν οι επικοινωνίες ακόμα και σε συνθήκες πυρηνικού πολέμου, σήμερα έχει περίπου 3,6 δισ. χρήστες. Υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 4,1 δισ. το 2020. Μέσω αυτού, σήμερα ανταλλάσσουν δεδομένα 14 δισ. συνδεδεμένες συσκευές.

Προβλέπεται (Cisco) ότι αυτές θα αυξηθούν σε 50 δισ. το 2020. Το Διαδίκτυο πυκνώνει ραγδαία. Ηδη, κάθε 10 λεπτά «παράγονται» σε αυτό τόσες πληροφορίες όσες είχαν παραχθεί στις προηγούμενες 10.000 ανθρώπινες γενιές. Λέγεται ότι τα στοιχεία που σε μία, μόνο, ημέρα επεξεργάζεται η Google, αν τυπώνονταν σε βιβλία που τα θέταμε εν σειρά, θα κάλυπταν τη μισή απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης (M. Goodman, Future Crimes).

Ζούμε στον κυβερνοχώρο. Που χαρακτηρίζεται το πέμπτο πεδίο πολέμου – μετά την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και το Διάστημα. 

Εμπλέκονται σε αυτόν όλες οι κρίσιμες υποδομές από τις οποίες εξαρτάται μια κοινωνία. Ηλεκτρικά δίκτυα, διυλιστήρια, αγωγοί φυσικού αερίου, αεροδρόμια, εναέρια κυκλοφορία, λιμάνια, τράπεζες, συστήματα ύδρευσης, μετρό, οδική κυκλοφορία, νοσοκομεία, όλες οι λειτουργίες εξαρτώνται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους στο Internet. Μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει έως και την κατάρρευση μιας κρίσιμης υποδομής. Και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έως περισσότερα θύματα από πολλούς τοπικούς πολέμους μαζί. Χωρίς καν, μάλιστα, να κηρυχτεί πόλεμος – σιωπηλά. Και πριν καν γίνει αντιληπτή η εισβολή του εχθρού –συνήθως διαπιστώνεται μετά 160-200 ημέρες αφού γίνει (P.W. Singer). Και χωρίς κατ’ ανάγκην αυτή η απειλή να προέρχεται από κράτος – αρκούν το οργανωμένο έγκλημα και οι «black hats».

Ολα τα κράτη έχουν οργανωμένες κεντρικές πολιτικές υπηρεσίες ασφάλειας έναντι αυτών των απειλών. Πέραν των μεγάλων δυνάμεων (έχουν δεκάδες χιλιάδες στελέχη σε αυτές τις υπηρεσίες), οι χώρες με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας στελεχώνουν τις υπηρεσίες κυβερνο-άμυνας με 50-60 στελέχη καθεμία, έχοντας προσδιορίσει ποιες είναι οι κρίσιμες υποδομές που χρήζουν ειδικής προστασίας και εργάζονται συντονισμένα για την άμυνά τους. 

Πόσο οχυρωμένη είναι η Ελλάδα απέναντι στις κυβερνοαπειλές;

Πρόσφατα, η αρμόδια Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT) της ΕΥΠ αναβαθμίστηκε σε Διεύθυνση Κυβερνοχώρου. Αλλά παρά το αγωνιώδες αίτημα της ΕΥΠ να προσληφθούν 60 εξειδικευμένοι νέοι άνθρωποι με αποστολή την κυβερνοασφάλεια της χώρας, η νέα Διεύθυνση απομένει με το ευάριθμο προσωπικό του παλιού CERT: μόλις τέσσερις (4) ανθρώπους! Αποτέλεσμα; Κάθε μη στρατιωτικός οργανισμός, κάθε ΔΕΚΟ, μεγάλη εταιρεία, τράπεζα, κάνουν ό,τι νομίζουν, όπως κι όσο μπορούν, μόνες, γιατί λείπει μια Αρχή στην οποία θα αναφέρουν πόσες, πότε και τι είδους επιθέσεις δέχονται, στην οποία θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια άμυνας για έγκριση, με την οποία θα πρέπει να συντονίζονται και να συνεργάζονται. Υπάρχει ένα κενό ασφάλειας, κρίσιμο για την κοινωνία και την ανάπτυξη. 

ΥΓ.: Ισως, πάλι, είναι θέμα προτεραιοτήτων. Το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής κ.λπ. Πολιτικής, για παράδειγμα, εσπευσμένως εκτοξεύει πυραύλους για να εισαγάγει τη χώρα στη διαστημική εποχή. Η κυβέρνηση εσπευσμένως κάνει διορισμούς στην καθαριότητα, για να μην ξεφύγει από το κράτος ο στρατηγικός τομέας της συλλογής απορριμμάτων. Δεν γίνονται όλα ταυτόχρονα…

πηγή



Share

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί οι ΔΕΚΟ να βγάλουν τα συστήματα τους στο διαδίκτυο? Τι όφελος έχουν? Και αν υπάρχει όφελος, γιατι οι τράπεζες δεν ενσωματώνουν τα ΑΤΜς με το διαδίκτυο?
Γιατί όχι μέσω leased line όπως είναι τα ΑΤΜς? είναι φθηνότερα? Ισως με μια απλή adls να λύσεις κάποια προβλήματα, δημιουργείς όμως πολλά περισσότερα, και πολύ ακριβότερα.
Αλλά για να θεωρηθείς φίλος της ανάπτυξης, πρέπει να κάνεις ακριβώς αυτό που σου δείχνουν, και με τον τρόπο που σου το δείχνουν (βλπέπε ασύρματα POS)

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Συμφωνω με όλα τα ερωτηματα αγαπητε μου ανωνυμε σχολιαστη...
Ειναι μεν ενα καλο κι ενημερωτικο άρθρο αλλά που αφηνει αναπάντητα τετοια ερωτηματα...

Ανώνυμος είπε...

Και δυστυχώς τέτοια άρθρα τα οποία είναι πάμπολλα, κατευθύνουν τον απλό κόσμο στο επόμενο βήμα, τον πλήρη έλεγχο.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Συμφωνώ οτι ειναι ενα καθαρα νεοταξιτικο κειμενο γι αυτο προερχεται απο την "Καθημερινη" που εδω και πολλά χρόνια υπηρετει πιστά την Νεα Ταξη...
Το αρθρο αναφερει για "κλιματικες αλλαγες" και για "πρασινες αναπτυξεις" ομως επελεξα να το αναρτησουμε διοτι δεν μπορουμε να μην λαβουμε υποψιν σαν χωρα τον κυβερνοπολεμο που αναπτυσσεται και εξελισεται παγκοσμίως....
Μπορεί να αντιστεκομαστε στον πληρη ελεγχο και στην παγκοσμια διακυβερνηση αλλά οφείλουμε να θωρακισουμε την πατρίδα μας απέναντι στις συγχρονες απειλές....
Και το αρθρο αυτό περαν οσων αρνητικων ειπαμε μας ενημερωνει για πολλά θεματα που εχουν σχεση με την εθνικη ασφαλεια της πατριδας μας...
Μην ξεχναμε και τις συνεχείς κυβερνοεπιθεσεις των τουρκων χακερς...

Το αν θα κατευθυνθεί καποιος προς την αποδοχή του πληρους ηλεκτρονικου ελεγχου στην ζωη του ειναι καθαρα δικο του θεμα...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.