6 Ιουλίου 2017

Ευρώπη vs Google (Σύγκρουση κολοσσών της Νέας Τάξης κι από πίσω ΗΠΑ vs EE...)

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

Η τελευταία κίνηση της Ευρώπης εναντίον της Google –πρόστιμο ρεκόρ ύψους 2,4 δισ. ευρώ για παραβίαση της νομοθεσίας του ανταγωνισμού- είναι κατανοητή αλλά ταυτόχρονα λανθασμένη. Χάριν μιας αμφισβητήσιμης θεωρίας, κινδυνεύει να προκαλέσει την κλιμάκωση μιας διαμάχης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Google ότι βάζει σε μειονεκτική θέση στις σελίδες της ορισμένες ιστοσελίδες που συγκρίνουν τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Της διαπίστωσης αυτής προηγήθηκαν πολλά χρόνια διαμάχης και δεν έχουν τελειώσει ακόμη: Η εταιρεία είναι πιθανό να προσφύγει στη δικαιοσύνη και αυτή είναι μόνο μία από μια σειρά εκκρεμών διαφορών μεταξύ της Google και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπάρχει κάτι περίεργο όσον αφορά την κατηγορία της ΕΕ ότι η Google είναι "αντι-ανταγωνιστική". Η τεχνολογία αναζήτησης που προσφέρει έχει φέρει τον καταναλωτή σε θέση ισχύος, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών αγαθών και οδηγώντας τις υπηρεσίες σε νέα επίπεδα απόδοσης. Ως μια αγορά από μόνη της, η εταιρεία έχει πολλούς αντιπάλους, ενώ είναι ένας μικρός παίκτης δίπλα στην Amazon. Κανείς θα μπορούσε να αναρωτηθεί, ποιο είναι το πρόβλημα.

Είναι το εξής: Η επιτυχία της Google στην αναζήτηση, τής έχει δώσει ξεκάθαρα μορφές μονοπωλιακής εξουσίας. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες εταιρείες μαμούθ της νέας ψηφιακής οικονομίας. Ο αποκλεισμός των ανταγωνιστών από το "παιχνίδι" δεν βλάπτει απαραιτήτως τους καταναλωτές. Σε πρώτη φάση, μπορεί να πετύχει το αντίθετο. Αλλά αργότερα, μόλις το μονοπώλιο είναι ασφαλές, μπορεί να ακολουθήσουν προσπάθειες εκμετάλλευσης των καταναλωτών με υψηλότερες τιμές.

Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ συνήθως ψάχνουν αποδείξεις ότι οι καταναλωτές ζημιώνονται από ενέργειες που μειώνουν τον ανταγωνισμό και έχουν τη σιγουριά ότι η δύναμη της καινοτομίας θα κρατά τα μονοπώλια υπό έλεγχο. (Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου διέκοψε τη δική της έρευνα στην Google το 2013.) Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανησυχούν περισσότερο για τις πρακτικές που είναι αντίθετες προς τον ανταγωνισμό. Οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να πει κανείς, υιοθετούν μια πιο αισιόδοξη άποψη της δημιουργικής καταστροφής.

Δεδομένου ότι η ψηφιακή οικονομία εξακολουθεί να είναι στα σπάργανα, υπάρχει περιθώριο αμφισβήτησης για το ποια προσέγγιση –η αμερικανική ανοχή ή η ευρωπαϊκή επιφυλακτικότητα- είναι σωστή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν υποστηρίξει τις ενέργειες της ΕΕ. Παρόλα αυτά, η αντίληψη ότι η ισχύς της αγοράς της Google είναι ή θα είναι σύντομα ανυπέρβλητη είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Η ψηφιακή οικονομία καλωσορίζει τους νεοεισερχομένους, είτε αρέσει είτε όχι στους υπάρχοντες παίκτες. Η Google μπορεί να εκτοπιστεί στο μέλλον ακριβώς όπως η προκάτοχός της (Yahoo!). Εάν αρχίσει να μην δίνει στους χρήστες αυτό που θέλουν, καλύτερα να προσέχει.

Εάν παραμένουν εντός των ορίων, οι αποκλίνουσες μορφές της πολιτικής ανταγωνισμού δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα: η Ευρώπη έχει το δικαίωμα να καθορίζει τους δικούς της κανόνες και ο χρόνος θα δείξει εάν οι Αμερικανοί ή οι Ευρωπαίοι καταναλωτές κερδίζουν περισσότερα από την ψηφιακή επανάσταση. Εν τω μεταξύ, όμως, είναι ζωτικής σημασίας οι διαφωνίες σε αυτόν τον τομέα να σταματήσουν να μολύνουν άλλες πτυχές της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ-ΕΕ.

Εδώ υπάρχει κίνδυνος, ειδικά εάν η ΕΕ κινήσει υποψίες ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ενεργούν κακόπιστα. Ο παλιομοδίτικος προστατευτισμός, εξάλλου, είναι ένα άλλο είδος αντι-ανταγωνιστικής στρατηγικής. Καθώς θα προχωρούν οι εν λόγω υποθέσεις, οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης πρέπει να προσπαθήσουν να αποδείξουν την αμεροληψία τους. Θα βοηθούσε πολύ εάν μπορούσαν να διαπραγματευτούν εύλογους τρόπους αντιμετώπισης με βάση τη συμπεριφορά, αντί να δημιουργούν πρωτοσέλιδα με τεράστια πρόστιμα. 

Capital.gr 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.