Τελευταίες αναρτήσεις

6 Ιουλίου 2017

Το success story της Τσεχίας

Τα νεότερα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για την ανεργία στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνουν απολύτως τα περί τσεχικού success story. Με σχεδόν πλήρη απασχόληση η χώρα αναζητεί συνεχώς νέο προσωπικό. 

Στο εργοστάσιο της GZ Media που βρίσκεται κοντά στην Πράγα οι μηχανές δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν. Εκεί κατασκευάζονται δίσκοι για τους λάτρεις της αναδυόμενης -και πάλι- αγοράς των βινυλίων. Η εικόνα είναι ενδεικτική γι΄ αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση σε χιλιάδες τσεχικές επιχειρήσεις. "Το κύριο πρόβλημα για εμάς αλλά και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής είναι η έλλειψη εξειδικευμένου αλλά και ανειδίκευτου προσωπικού", εξηγεί ο επικεφαλής του μάρκετινγκ της επιχείρησης Μίκαλ Νέμετς.

Πράγματι, στα πέριξ της Πράγας όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο της GZ Media, η ανεργία κυμαίνεται μόλις στο 3,4%. Στην ίδια την πρωτεύουσα υπάρχει σχεδόν πλήρης απασχόληση. Τα νεότερα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για την ανεργία στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία της Τσεχίας: τον Μάιο η ανεργία μειώθηκε στο 3%. Τα υψηλότερο ποσοστά συνεχίζουν να καταγράφονται σε Ελλάδα και Ισπανία με 22,5% και 17,7% αντίστοιχα. 

Η νέα "τίγρης"; 

Η GZ Media προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση με διάφορα μοντέλα: "Προσλαμβάνουμε ξένους, προσφέρουμε νέες κοινωνικές παροχές, αναζητούμε νέους τρόπους προβολής των αγγελιών, συνεργαζόμαστε με σχολεία και επιταχύνουμε τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού", λέει ο Νέμετς. Μόλις πριν από τρία χρόνια η επιχείρηση άνοιξε και νέο παράρτημα στα νότια της χώρας.

Την ώρα που επί χρόνια η Σλοβακία χαρακτηρίζονταν ως η νέα "οικονομική τίγρης" της κεντρικής Ευρώπης, η αλματώδης ανάπτυξη της Τσεχίας περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Όπως σημειώνει ο Μπερντ Μπάουερ, διευθυντής του γερμανο-τσεχικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου: "Πάει καλά η Γερμανία, είναι καλά και η Τσεχία. (…) Υπάρχουν παρόμοιες βιομηχανικές υποδομές ενώ τη μεγαλύτερη ώθηση δίνουν η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κλάδος της μηχανουργίας. Όλα αυτά κάνουν τις γερμανικές επενδύσεις στην Τσεχία ιδιαίτερα ελκυστικές".

Πέρσι κατασκευάστηκαν σε εργοστάσια της Τσεχίας συνολικά 1,3 εκατομμύρια οχήματα. Η Τσεχία όμως θέλει και μπορεί να καταφέρει περισσότερα και σε άλλους κλάδους. "Όλο και περισσότερες πολυεθνικές στην Τσεχία προχωρούν σε σύσταση τμημάτων αναπτυξιακής πολιτικής, κυρίως στις ψηφιακές τεχνολογίες", εξηγεί ο Μπάουερ. Στην Πράγα υπάρχει μια μεγάλη και ιδιαίτερα δημιουργική κοινότητα της τεχνολογίας των πληροφοριών που λανσάρει εφαρμογές για κινητά στις διεθνείς αγορές. 

Επιχειρήσεις απορρίπτουν έργα 

Την ώρα που 16.000 περίπου Τσέχοι πηγαινοέρχονται καθημερινά μεταξύ των δυο χωρών για να εργαστούν στη Βαυαρία, περί τους 1.800 Γερμανούς επιλέγουν τον αντίθετο δρόμο, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στην Τσεχία. Η διασυνοριακή απασχόληση έχει γίνει καθημερινότητα, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Πόσο δραματική είναι όμως πραγματικά η έλλειψη εξειδικευμένων στην Τσεχία; "Τα περισσότερα μέλη μας αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στο να βρουν εξειδικευμένους συνεργάτες", λέει ο διευθυντής του γερμανο-τσεχικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Μπερντ Μπάουερ. Ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα φτάνουν στο σημείο να αναγκάζονται να απορρίψουν αναθέσεις έργων, επειδή δεν έχουν επαρκές προσωπικό. 

Μίχαελ Χάιτμαν (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης 

Πηγή: Deutsche Welle
το είδαμε ΕΔΩ

ΣΧΟΛΙΟ
Να τονίσουμε ότι η Τσεχία είναι από τις χώρες της ΕΕ που ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ λαθρομετανάστες στο έδαφός της...Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.