25 Ιουλίου 2017

"Μπορούμε να εμπιστευτούμε στην Τουρκία τα F-35;"

Του Michael Rubin 
Μετάφραση-Σχόλιο: Στέργιος Σεβαστιάν 
 
Είναι ασφαλή τα μυστικά του μαχητικού;  
 
Το F-35 Joint Strike Fighter είναι η εναέρια πλατφόρμα νέας γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό και τους Πεζοναύτες. Η Lockheed-Martin, η οποία κατασκευάζει το F-35, το περιγράφει ως "μαχητικό 5ης γενιάς, συνδυάζοντας την προηγμένη απόκρυψη (stealth) με ταχύτητα και ευελιξία, πλήρως ενοποιημένες πληροφορίες των αισθητήρων, λειτουργίες δικτύου και προηγμένη υποστήριξη". Για διπλωματικούς λόγους, αλλά και για να προωθήσει τις πωλήσεις, η Lockheed-Martin ανέθεσε την παραγωγή πολλών εξαρτημάτων του F-35 σε εργοστάσια στο εξωτερικό.
 
Πολλοί εταίροι του προγράμματος - η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, για παράδειγμα - είναι συνεπείς σύμμαχοι των ΗΠΑ.
 
Η Τουρκία, ωστόσο, είναι επίσης μέρος της κοινοπραξίας εννέα χωρών που παράγει το αεροπλάνο, γεγονός που δίνει στην Τουρκία πρόσβαση στην τεχνολογία του F-35. "Ως εταίροι του προγράμματος, οι τουρκικές βιομηχανίες είναι πιθανό να γίνουν προμηθευτές του παγκόσμιου στόλου των F-35, καθόλη τη διάρκεια ζωής του προγράμματος. Συνολικά, οι βιομηχανικές δυνατότητες F-35 για τις τουρκικές εταιρείες αναμένεται να φτάσουν τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια", εξηγεί ο ιστότοπος του αεροσκάφους. "Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35A της έκδοσης συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης. Τα αξεπέραστα τεχνολογικά του συστήματα και οι μοναδικές δυνατότητες stealth, διασφαλίζουν ότι το F-35 θα είναι το μέλλον της τουρκικής εθνικής ασφάλειας για τις επόμενες δεκαετίες." 
 
Αλλά είναι ασφαλές το F-35 με την Τουρκία; Τα τελευταία χρόνια, η τουρκική κυβέρνηση έχει διαρρεύσει άκρως διαβαθμισμένες πληροφορίες στους αντιπάλους της Αμερικής, σε ξεσπάσματα διπλωματικής πίεσης. Πίσω στο 2013, για παράδειγμα, η Τουρκία διέρρευσε στους Ιρανούς την ταυτότητα ισραηλινών κατασκόπων στο Ιράν. Ο Danny Yatom, πρώην επικεφαλής της Mossad, δήλωσε στο USA Today ότι το περιστατικό θα βλάψει τις προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών "γιατί θα είμαστε πολύ πιο απρόθυμοι να δουλέψουμε μέσω της Τουρκίας, επειδή θα φοβούνται ότι η πληροφορία θα διαρρεύσει στο Ιράν ... Θεωρούμε ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν [από το Ισραήλ] μέσω της Τουρκίας, δεν πήγαν μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες." 
 
Στις 19 Ιουλίου, το Πεντάγωνο επέκρινε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, για την αποκάλυψη δέκα κρυφών αμερικανικών βάσεων στη Συρία, κατά τρόπο που να επιτρέπει τόσο στο ισλαμικό κράτος, όσο και στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, να στοχοποιήσουν Αμερικανούς. Το Bloomberg ανέφερε ότι η διαρροή περιέχει επίσης λεπτομερείς διαδρομές παροχής βοήθειας και τον εξοπλισμό που είναι αποθηκευμένος σε κάθε μία βάση.
 
Και τα δύο αυτά γεγονότα εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με το αν μπορεί να εμπιστευτεί κανείς την Τουρκία με το F-35, ιδίως λόγω των αυξανόμενων στρατιωτικών και διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία, καθώς και της πρόσφατης συνεργασίας με την Κίνα. Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχεί ορθώς για τις επιπλοκές ασφάλειας, που ενέχει ένα σχέδιο συντήρησης των F-35 στην Τουρκία, αλλά αυτή η ανησυχία θα πρέπει να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
 
Θα πρέπει άραγε να παραλάβει η Τουρκία τα F-35 και, στο βαθμό που το πρόγραμμα βασίζεται σε τουρκικά εργοστάσια, μήπως είναι καιρός να στηθεί γρήγορα ένα Σχέδιο Β; Αλλιώς μπορεί να σπαταληθούν τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί για το πρόγραμμα, κινδυνεύοντας να δοθεί η δυνατότητα στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκβιάζει τη Δύση και ενδεχομένως να καταλήξει η τελειότερη στρατιωτική τεχνολογία της Αμερικής στα γραφεία του Κρεμλίνου.  
 
 
Σχόλιο: Λόγω του γεγονότος οτι η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης του F-35, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένα Βασίλειο, με 100 έως 120 αεροσκάφη, δύσκολα θα καταλήξουν οι ΗΠΑ σε τέτοιο εμπάργκο. Μία τέτοια απαγόρευση, θα έριχνε τελειωτικά την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας. Πιό πιθανό μοιάζει να βγει από τη μέση κάποιος άλλος... 
 
Παρόλα αυτά, ο σκεπτικισμός που αρχίζει και επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι μία καλή είδηση για την Ελλάδα, η οποία, συγκρινόμενη με την Τουρκία, θα μπορούσε να επιδιώξει την απόκτηση οπλισμού από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βγαίνοντας έτσι από το αυτοεμπάργκο της, που της επέβαλλαν κάποιοι γιά λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Άλλοι επιλέγουν το βούτυρο και άλλοι τα κανόνια...
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.