5 Ιουλίου 2017

Μεγάλο «παιχνίδι» Τουρκίας-Ρωσίας για το καντόνι Αφρίν

Άκρως ανησυχητικές είναι οι πληροφορίες που διαρρέουν και αφορούν στη φερόμενη ως επικείμενη τουρκική επίθεση στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν, μια επίθεση η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, αν και εξόχως πιθανή, καθώς στην εικόνα εισέρχονται παράγοντες που λειτουργούν ανασχετικά στις φιλοδοξίες της Άγκυρας, τουλάχιστον έως ότου λάβουν τα κατάλληλα ανταλλάγματα. 

Την ίδια στιγμή, οι Κούρδοι της περιοχής, με άξονα το YPG, επιχειρούν να ορθώσουν τείχος αποτροπής στις τουρκικές προθέσεις, λέγοντας ότι εάν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν στο καντόνι του Αφρίν, αυτό θα σημάνει το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας του ισλαμιστικού AKP με τους εθνικιστές του MHP (Γκρίζοι Λύκοι), «υποσχόμενοι» δυσανάλογα μεγάλο κόστος και «ασύμμετρη» επέκταση του πολέμου πέραν του συγκεκριμένου μετώπου, ενός της Τουρκίας. 

Όσον αφορά τους «ανασχετικούς παράγοντες», αυτοί αφορούν τις προθέσεις της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, με τον Ερντογάν να δείχνει να κατανοεί πως εάν δεν εξασφαλίσει «πράσινο φως» από έναν τουλάχιστον εκ των δυο, ενδεχόμενη επίθεση θα μπορούσε να αποδειχθεί επιλογή αυτοκτονίας, αφού πέραν όσων θα υποστηριχθούν στη συνέχεια, κινδυνεύει να βρεθεί αντίπαλη και με ισλαμιστικές οργανώσεις των οποίων τα συμφέροντα θα πληγούν, αφού η στρατηγική της Τουρκίας αφορά το σύνολο της Βόρειας Συρίας και οι ευαίσθητες ισορροπίες θα αλλάξουν. 

Παρότι ξέρει το πόσο το ακόλουθο εκνευρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και την αμερικανική γραφειοκρατία, το αψηφά και συζητά και με τη ρωσική ηγεσία, ενώ ενίοτε προηγείται το τηλεφώνημα στους Ρώσους, προφανώς για να έχει μια ιδέα του περιθωρίου επίδειξης σκληρής στάσης απέναντι στις ΗΠΑ. 

Ίσως θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί διαφορετικά, το ότι η ρωσική πλευρά έστειλε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού που είδε τον Ερντογάν και συζήτησε το θέμα, ενώ κάτι ανάλογο δεν συνέβη από αμερικανικής πλευράς, είτε διά του υπουργού Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, είτε διά του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, αναμένοντας ενδεχομένως την παρουσία Ερντογάν στους G20 όπου θα ειπωθούν περισσότερα.

Πόσο απίθανο είναι οι ΗΠΑ να έχουν χαράξει συγκεκριμένη «κόκκινη γραμμή», την οποία ασφαλώς δε γνωρίζουμε, ποντάροντας ότι ο Ερντογάν δεν θα αποτολμήσει να τη διαβεί; Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος, τόσο διότι παρατηρείται μια «ασυνεννοησία» ανάμεσα στο Πεντάγωνο και το State Department από τη μια πλευρά και τον Λευκό Οίκο από την άλλη. 

Ακόμα κι έτσι να είναι όμως, η αλφαβήτα της «θεωρίας της αποτροπής» (deterrence theory) αναφέρει πολλά για τον αποτρεπτικό ρόλο της «ασάφειας» για οποιονδήποτε λόγο (σκόπιμη ή εκ των πραγμάτων), αφού ενισχύει την αδυναμία πρόβλεψης της ενέργειας εμπλεκόμενης χώρας, ενώ δε χωρά αμφισβήτηση η ικανότητα των ΗΠΑ να «πονέσουν» πολύ την Τουρκία εάν το αποφασίσουν. 

Τουρκικά δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που αναφέρονται στο ενδεχόμενο «συνεργασίας» των τουρκικών δυνάμεων με τις ρωσικές, λογικά στερούνται αξιοπιστίας και αφορούν στη συνήθη προπαγανδιστική λειτουργία των ΜΜΕ στη γείτονα χώρα, είτε για να μετρηθούν αντιδράσεις, είτε για την προβολή του «παγκόσμιου ηγέτη Ερντογάν», ο οποίος «παίζει» και διαπραγματεύεται σε ανώτατο επίπεδο με όλους. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών που θέλουν τους Τούρκους να έχουν επιχειρήσει να δελεάσουν τους Ρώσους, προσφέροντας την περιοχή Ιντλίμπ για να λάβουν το πράσινο φως να επέμβουν στο καντόνι Αφρίν. Κι αυτό διότι δεν την ελέγχουν και απόλυτα, απλώς διαθέτουν καλύτερες σχέσεις και πρόσβαση από τους Ρώσους, στις διάφορες ομάδες εξτρεμιστών ισλαμιστών που δρουν στην περιοχή. 

Ακόμα και να αληθεύει, αποκαλύπτει την τουρκική αδυναμία να αποφασίσει με βάση αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντά της και να δράσει, αφού αποκαλύπτει τη διαπραγμάτευση στη οποία έχει εμπλακεί, ή νομίζει ότι το κάνει, προσφέροντας ανταλλάγματα, με τους Ρώσους να είναι κερδισμένοι. 

Κι αυτό είτε διότι εμφανίζονται ως ρυθμιστές της όλης κατάστασης, είτε διότι η Τουρκία εκτίθεται εμφανιζόμενη να διαπραγματεύεται με τη Μόσχα, οπότε τη στάση της μπορεί αν τη χρησιμοποιήσει διπλωματικά στην κύρια δική της διαπραγμάτευση, αυτή με τους Αμερικανούς, αλλά και στη σχέση της με τους Κούρδους… 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.