29 Ιουλίου 2017

Η στρατηγική του Συμφώνου Φιλίας και ΤΚΕ

Άντης Λοΐζου 

Για κάθε στρατηγική υπάρχουν τα μέσα, τα οποία με την κατάλληλη αξιοποίηση οδηγούν στο στόχο. Επιβεβλημένα σε κάθε στρατηγική είναι ο ρεαλισμός, η αντικειμενικότητα και η αποφυγή των συναισθημάτων και των ευσεβοποθισμών. 

Αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, η Κυπριακή Δημοκρατία απέκτησε πολλά ψηφίσματα από το ΣΑ του ΟΗΕ, τη ΓΣ του ΟΗΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς που, μαζί με άλλους συντελεστές ισχύος, αποτελούσαν τα μέσα της στρατηγικής των κυβερνήσεων για άρση της τουρκικής κατοχής. 

Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου και κατόπιν πιέσεων από τους Βρετανούς και με κομβικό σημείο την άνοδο του Γιώργου Βασιλείου στον λόφο του Προεδρικού, η «στρατηγική» των κυπριακών κυβερνήσεων εκφυλιζόταν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή τραγική κατάσταση, όπου εξευτελίζεται η διαπραγματευτική μας ομάδα, η οποία, λόγω εγωισμού και άλλων παραγόντων, προσπαθεί να παραπλανήσει τον λαό με διάφορα φαιδρά ευφυολογήματα και παιδαριώδη λογοπαίγνια. 

Θα σταθώ πρώτα στο ευφυολόγημα της δημιουργίας του Συμφώνου Φιλίας, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, με μέλη την Τουρκία, την Ελλάδα και το νέο κράτος που θα ιδρυθεί, το οποίο Σύμφωνο θα αντικαταστήσει τις εγγυήτριες δυνάμεις. Δεύτερο σημείο που θέλω να θίξω είναι η διατήρηση κάποιων στρατιωτικών τμημάτων, τα οποία οι πάνσοφοι ονόμασαν «αγήματα» (τους παραπέμπω στο λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη, προκειμένου να μάθουν τι σημαίνει «άγημα»). 

Πρώτον, η Τουρκία, που είναι ο εισβολέας, ο δολοφόνος, ο βιαστής, ο κατακτητής, ο σφετεριστής των περιουσιών των Ελλήνων προσφύγων, η χώρα με τα πολλά δημοκρατικά ελλείματα κατά κοινή ομολογία σχεδόν όλων των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και όλων των ελληνικών κομμάτων της Κύπρου –την οποία δεν αναγνωρίζει και θεωρεί εκλιπούσα–, θα εγγυηθεί την ασφάλεια του νέου κράτους. Να μην ξεχνούν οι φωστήρες την επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς όλα τα γειτονικά της κράτη και το κακό επίπεδο των διπλωματικών της σχέσεων με τις χώρες-μέλη της ΕΕ και τις διεκδικήσεις που έχει κατά της Ελλάδας. Πώς είναι δυνατόν δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) με τεράστιες διαφορές, που η μια διεκδικεί τα εδάφη της άλλης και αμφισβητεί τα χωρικά της ύδατα και τον εναέριό της χώρο, να εγγυηθούν μια τρίτη χώρα; Καλά, η κυβέρνησή μας και κάποια από τα πολιτικά κόμματα έχουν τη στοιχειώδη σοβαρότητα; 

Σε ό,τι αφορά τα «αγήματα», οι σοφοί μάς μιλούν για δύναμη 10.000 στρατιωτών κλεισμένων σε ένα μόνο στρατόπεδο. Λυπάμαι, αλλά η ασχετοσύνη των διαπραγματευτών της ελληνοκυπριακής πλευράς περί των στρατιωτικών θεμάτων τούς γελοιοποιεί και τους καθιστά επικίνδυνους κατά το επιεικέστερο. Γνωρίζουν μια δύναμη 10.000 ανδρών πόση έκταση χρειάζεται για να διαβιεί, τι εγκαταστάσεις (διοίκησης, επικοινωνιών, διαβίωσης, ψυχαγωγίας, αθλητικές κ.ά.), πόσες εκατοντάδες οχήματα, αποθήκες καυσίμων, αποθήκες πυρομαχικών, τροφίμων, ιματισμού, γενικού υλικού και πόσα άλλα απαιτούνται; Διερωτώμαι, ο κύριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμβουλεύτηκε τον καθ’ ύλην αρμόδιο για την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και έμπειρο Αρχηγό του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, που διαθέτει πείρα στο ΝΑΤΟ και στον στρατό των ΗΠΑ, για το τι σημαίνει στρατιωτική δύναμη 10.000 στρατιωτών σε ένα στρατόπεδο;

Ενημερώθηκε ο κύριος Αναστασιάδης τι είναι τα στρατόπεδα πόλεως και πού υπάρχουν τέτοια; Επίσης, κάθε εχέφρων πολίτης διερωτάται, εφ’ όσον θα συζητηθούν και τα θέματα της ασφάλειας, θα συνοδεύσουν τον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιοι ικανοί, αξιοπρεπείς και με το θάρρος της έκφρασης της γνώμης τους και με πείρα στο έδαφος Ε/κ αξιωματικοί; Ας μην ξεχνάμε τι έγινε στη Γενεύη, πόσοι αξιωματικοί από την Ελλάδα συνόδευαν τον κ. Κοτζιά και πόσοι την τουρκική πλευρά και τον ψευδοπρωθυπουργό. 

Στην Κύπρο, από τότε που θυμάμαι, οι ηγέτες μας, ως επί το πλείστον, συνέχεαν τον ευσεβοποθισμό με τον ρεαλισμό, περιφρονούσαν τις απόψεις των ειδικών και, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, των στρατιωτικών ηγητόρων. 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι στιγμές που διέρχεται η Κύπρος είναι κρίσιμες, η ιστορία είναι άτεγκτη και καταγράφει γεγονότα και τα αποτελέσματα αυτών. 

Εφημερίδα Ένωσις, φύλλο Ιουνίου 2017



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.