Τελευταίες αναρτήσεις

23 Ιουλίου 2017

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Γράφει η Μαίρη Καρά 

     Ο Φίλιππος από νωρίς διέβλεψε ότι ο γιος του Αλέξανδρος διέθετε τα κατάλληλα εφόδια, για να εξελιχθεί σε έναν ικανότατο βασιλιά, που θα κατάφερνε να ενώσει τους Έλληνες. Ανέθεσε  λοιπόν την εκπαίδευσή του σε έναν άνθρωπο πολύ αυστηρό και πειθαρχημένο τον Λεωνίδα, συγγενή της Ολυμπιάδας, με την ευθύνη και των φημισμένων δασκάλων του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. 
     Ο Λεωνίδας εκπαίδευσε τον Αλέξανδρο στην εγκράτεια και του έμαθε, ότι για να ευχαριστηθεί το πρόγευμα, έπρεπε να έχει  πραγματοποιήσει νυκτερινή πορεία. Ενώ για να ευχαριστηθεί το δείπνο, θα έπρεπε να έχει πάρει ελαφρύ πρόγευμα. Κι όπως έλεγε ο ίδιος ο Αλέξανδρος, επειδή η μητέρα του συνήθιζε να τον κακομαθαίνει με πολυτελή αντικείμενα και φαγητά, εκείνος που είχε την ευθύνη για τον έλεγχό τους ήταν ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ.
     Όταν κάποτε ο Αλέξανδρος κατά τη διάρκεια μιας θυσίας, είχε ρίξει στην φωτιά θυμίαμα χρησιμοποιώντας και τα δύο του χέρια, ο Λεωνίδας τον επέπληξε λέγοντάς του: «Όταν Αλέξανδρε θα έχεις κατακτήσει χώρα πλούσια σε σμύρνα και λιβάνι, θα μπορείς να ρίχνεις στην θυσία όση ποσότητα από αυτά θα επιθυμείς. Τώρα, όμως, πρέπει να κάνεις οικονομία σε αυτά που έχεις». Κι ο νεαρός Αλέξανδρος ποτέ δεν το ξέχασε.
     Μα και ποτέ δεν ξέχασε κι όλα τα τα διδάγματα, που είχε αποκομίσει από όλους τους δασκάλους του. Γι' αυτό όταν κάποτε έστειλε δώρα στους οικείους του, στον Λεωνίδα έστειλε πεντακόσια τάλαντα λιβάνι (περίπου δεκατρείς τόνους) και εκατό τάλαντα σμύρνα (περίπου δυόμισι τόνους), με ένα σημείωμα όπου έγραφε: «Σου στέλνω αυτά τα δώρα, για να μην κάνεις οικονομία σε ό,τι αφορά τις θυσίες προς τους ΘΕΟΥΣ». 
     Ένας άλλος παιδαγωγός του Αλεξάνδρου, ήταν ο Λυσίμαχος ο Ακαρνάνας, ο οποίος αργότερα έγινε Στρατηγός του, κατά την διάρκεια της εκστρατείας του. Αυτός δεν είχε να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στον Αλέξανδρο, αλλά επειδή αυτοαποκαλείτο ΦΟΙΝΙΞ και ονόμαζε τον Αλέξανδρο ΑΧΙΛΛΕΑ, όπως τον Φίλιππο Πηλέα, είχε κερδίσει την εκτίμηση του νεαρού Αλεξάνδρου, ο οποίος είχε πάντα την Ιλιάδα κάτω απ' το μαξιλάρι του, δίπλα στο μαχαίρι του, ταυτίζοντας τον εαυτό του με τον Αχιλλέα, τον ένδοξο πρόγονό του και ήρωα του ΟΜΗΡΙΚΟΥ ΕΠΟΥΣ.
     Ο Αλέξανδρος είχε το προνόμιο να έχει μεγάλους δασκάλους και καθοδηγητές του πνεύματός του, πνεύμα το οποίο από πολύ νεαρή ηλικία άρχισε να διαφαίνεται. Ο Φίλιππος επειδή ήθελε να δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του γιου του, κάλεσε τον κορυφαίο φιλόσοφο της εποχής, τον Αριστοτέλη από τα Στάγειρα, πόλη που είχε καταστρέψει και την οποία έκτισε ξανά προς τιμήν του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ. 
     Μα κανένας όμως απ' τους παιδαγωγούς δεν επετέλεσε τόσο μεγάλο έργο στην εκπαίδευση του Αλεξάνδρου, όσο ο Μέγας Πανεπιστήμων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Ο ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗΣ. Ο Αριστοτέλης ανέλαβε τον Αλέξανδρο σε ηλικία 13 ετών και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται από νωρίς στον χαρακτήρα του νεαρού. Ο Μαθητής του Πλάτωνα ανέλαβε την Φιλοσοφική διαμόρφωση του Αλέξανδρου και της ομάδας του, στο Ιερό των Νυμφών στην Μίεζα, κοντά στα ΣΤΑΓΕΙΡΑ. 
     Στην τοποθεσία Μιεζα την εποχή του Πλουτάρχου - που συνέγραψε την κορυφαία βιογραφία του Αλεξάνδρου - υπήρχαν   ακόμα τα πέτρινα καθίσματα και οι σκιεροί χώροι, όπου ο Αριστοτέλης επιτελούσε την μύηση του Αλεξάνδρου στα Ορφικά ζητήματα, την ρητορική, την ιατρική, την ηθική και τις απόκρυφες διδασκαλίες -τις γνωστές "ακροαματικές"- τις οποίες μόνο λίγοι εκλεκτοί άνδρες είχαν το προνόμιο να ΔΙΔΑΧΘΟΥΝ. 
     Και όταν σε μια εκστρατεία του ο Αλέξανδρος έμαθε πως ο Αριστοτέλης τους είχε εκδώσει με το όνομα «Μετά τα Φυσικά», του έγραψε: «Ο Αλέξανδρος χαιρετά τον Αριστοτέλη ελπίζοντας να είναι καλά. Δεν έπραξες ορθά με το να εκδώσεις τους ακροαματικούς λόγους, αφού έτσι δεν θα διαφέρουμε εμείς από τους άλλους, αν οι λόγοι με τους οποίους μορφωθήκαμε γίνουν κοινοί σε όλους. Γιατί εγώ προτιμώ να διαφέρω από τους άλλους ως προς την μόρφωση, παρά ως προς την ΔΥΝΑΜΗ».
     Για τρία χρόνια ο Αριστοτέλης του δίδασκε ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ, ΗΘΙΚΗ. Όταν τελείωσαν τα μαθήματα ο δάσκαλος χάρισε στον μαθητή έναν χειρόγραφο πάπυρο με την ΙΛΙΑΔΑ, τον οποίον ο Αλέξανδρος δεν αποχωρίστηκε όσο ζούσε. Ο Πλούταρχος και ο Αρριανός έγραψαν: “Φαίνεται ότι ο Αλέξανδρος δεν διδάχθηκε μόνο την Πολιτική επιστήμη, αλλά και τις απόρρητες και βαθύτερες διδασκαλίες, που δεν διέδιδαν σε πολλούς, τις αποκαλούμνες ακροαματικές και ΕΠΟΠΤΙΚΕΣ".
     Ο Αριστοτέλης εμφύτευσε στον Αλέξανδρο τις ιατρικές γνώσεις, μιας και συνήθιζε να γράφει συνταγές για τον εαυτό του και τους φίλους του όταν χρειαζόταν. Ο Αλέξανδρος εκτιμούσε ιδιαιτέρως τις Καλές Τέχνες και είχε θεσπίσει πολλά βραβεία για τραγωδούς, μουσικούς και ποιητές. Ο ίδιος όμως δεν είχε πάρει μέρος σε αυτά, γιατί γνώριζε που έπρεπει να επιναι θεατής και που να συμμετέχει. Εξασκούνταν όμως στα όπλα και την χρήση τους, στην οποία είχε ταλέντο δοσμένο απ' τους προγόνους του, τους Αιακίδες και τον ΗΡΑΚΛΗ. 
     Ο Φίλιππος χαμογελούσε ευτυχισμένος όταν οι Μακεδόνες έλεγαν ότι "ο δεκαπεντάχρονος Αλέξανδρος ήταν βασιλιάς τους κι ο Φίλιππος αρχιστράτηγός τους". Όταν στην μάχη με τους Τριβαλλούς ο Φίλιππος τραυματίστηκε κι έμεινε ελαφρά κουτσός, ο Αλέξανδρος του είπε: «Πατέρα μην είσαι λυπημένος, γιατί για το υπόλοιπο της ζωής σου, σε κάθε βήμα θα θυμάσαι την γενναιότητα σου και την ανδρεία σου στην ΜΑΧΗ». 
     Αν ο Αλέξανδρος ξεχνούσε την δική του ανδρεία και γενναιότητα στην μάχη, του τις θύμιζαν τα δικά του τραύματα. Το κεφάλι του τραυματίστηκε από πέτρα κι από ρόπαλο στους Ιλλυριούς, άνοιξε από σπαθί βαρβάρων στον Γρανικό και τραυματίστηκε από ρόπαλο στην μάχη των Μαλλών κι ένα βέλος καρφώθηκε στο στέρνο του τρυπώντας του το κόκαλο και οι σωματοφύλακές του μόλις που κατάφεραν να τον ΣΩΣΟΥΝ. 
     Στην Ισσό ο μηρός του άνοιξε από ξίφος, στην Γάζα ο αστράγαλός του τρυπήθηκε από βέλος και του έπεσε τεράστιος βράχος στον ώμο, στον οποίο τραυματίστηκε και στους Ασπασίους από βέλος, ενώ στη Μαρακάνδη το κόκαλο της κνήμης του τρυπήθηκε κι αυτό από βέλος, όπως στους Γανδρίδες βέλος του τρύπησε το πόδι. Παρ’ όλα αυτά όμως, το πληγωμένο του σώμα ήταν για αυτόν η απόδειξη της ανδρείας του, ενώ προσπαθούσε να είναι όσο πιο δίκαιος ηγέτης μπορούσε, έτσι ώστε να επαληθεύσει τον στίχο του ΟΜΗΡΟΥ:
     «Είναι και βασιλιάς δίκαιος και ισχυρός πολεμιστής» (Ιλιάς, Γ΄179), στίχος που αναφέρεται στον Αγαμέμνονα, ηγέτη των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο. Αυτός ο στίχος είχε αγγίξει τόσο πολύ τον Αλέξανδρο, ώστε έλεγε, ότι ο Όμηρος είχε υμνήσει με αυτόν την ανδρεία του ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ και είχε προφητεύσει τη δική του δηλαδή του ίδιου του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.