6 Ιουλίου 2017

Οι Ρώσοι εφελκύουν και «εκθέτουν» τον Ερντογάν στα μάτια των ΗΠΑ

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την ίδρυση της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας. Κύριος λόγος, οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ΗΠΑ για την περιοχή της Μεσοποταμίας και το Κουρδιστάν, και οι πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν οι κυβερνήσεις Ομπάμα και Τραμπ για την υλοποίησή τους. Η Τουρκία, αντιδρώντας στις πολιτικές αυτές, έχει προβεί σε μια σειρά κινήσεις που δείχνουν ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ουσιαστικά βήματα για την απομάκρυνσή της από τις ΗΠΑ, ακόμα και από το ΝΑΤΟ, και για την προσέγγισή της προς τη Ρωσία και τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ωστόσο οι κινήσεις της Άγκυρας και του Ερντογάν μέχρι στιγμής δεν έχουν μετατραπεί σε ουσιαστικά βήματα, υπό την έννοια ότι δεν την έχουν οδηγήσει πρακτικά σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Και πιθανόν ο Ερντογάν να προσπαθεί «να τραβήξει το σκοινί τόσο-όσο», μέχρι που η Ουάσινγκτον και ο Τραμπ να τον καλέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να πετύχει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο Κουρδικό, για να υποχωρήσει από τα σχέδια και τα βήματα που ετοιμάζεται να κάνει με κατεύθυνση προς τη Μόσχα.

Και επειδή στη Μόσχα οι διπλωμάτες και οι στρατηγιστές δεν τρώνε... χόρτο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι στη συνάντηση που θα έχει ο Πούτιν με τον Ερντογάν στο Αμβούργο, στο πλαίσιο της συνόδου των G20, θα συζητηθούν βασικά δυο σοβαρά θέματα. Το ένα είναι ο αγωγός Turkish Stream, δηλαδή η μετεξέλιξη του South Stream –εξαιτίας του οποίου ανατράπηκε ο Κώστας Καραμανλής–, και το άλλο η κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Μερσίνα, από την Rosatom, για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, προϋπολογισμού 20 δισ. δολαρίων.

Σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι «Και τα δυο έργα, κυρίως το τελευταίο διάστημα, έχουν σημειώσει σοβαρή πρόοδο».

Το έργο των πυρηνικών αντιδραστήρων NGS για την παραγωγή ρεύματος, ισχύος 4.800 μεγαβάτ, υπογράφηκε το 2010 και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023. Όσον αφορά τον Turkish Stream, προβλέπεται η κατασκευή δίδυμου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου, δυναμικότητας 15,75 κ.μ.

Μετά από όλα αυτά, αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ στα πρακτικά βήματα που κάνει η Τουρκία για την προσέγγισή της με τη Ρωσία.  

ΕΔΩ
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.