Τελευταίες αναρτήσεις

5 Ιουλίου 2017

Ρήγματα στο Δυτικό στρατόπεδο

Γράφει ο Απόστολος Αποστολόπουλος

Ψηλά τον αμανέ έχει πάρει ο Μακρόν, αεικίνητος και ευφάνταστος. Αλλά η σύνοδος κορυφής της ΕΕ (24-25 Ιουνίου) αδιαφόρησε για τις ιδέες του και υιοθέτησε τις προτάσεις της Μέρκελ για ενίσχυση της βιομηχανίας, όπου πρωταγωνιστεί το γερμανικό κεφάλαιο.

Στα απλά ελληνικά ενισχύεται η Γερμανία, πάνω από όλα η Γερμανία, όλοι οι άλλοι πίσω της. Στην ουρά και η Γαλλία του Μακρόν.

Η Μέρκελ λέει ναι στην αυτονόμηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ και μάλιστα με παρότρυνση Ομπάμα. Το Βερολίνο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλλε στη Ρωσία το αμερικανικό Κογκρέσο. Επειδή οι κυρώσεις ονομαστικά είναι αντιρωσικές, αλλά στην πράξη πλήττουν τη Γερμανία και την τροφοδοσία της με ρωσικό φυσικό αέριο. Πλην, όμως, οι διαμαρτυρίες είναι λόγια του αέρα.

Πραγματικά ανεξάρτητη Ευρώπη σημαίνει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ή των Αμερικανών ή των Ευρωπαίων. Δηλαδή, τυπική διάλυση της Συμμαχίας. Αν αποχωρούσαν αύριο οι ΗΠΑ (αδιανόητο) και άφηναν την Ευρώπη χωρίς κάλυψη, πυρηνική και συμβατική, η Ρωσία θα τους κατάπινε για πρωινό όλους αυτούς τους παληκαράδες Ευρωπαίους/Γερμανούς και λοιπούς.

Αυτοί είναι ικανοί να πουλάνε «τσαμπουκά» στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία ή να αποσπούν την προσοχή μας με πολιτικούς γίγαντες τύπου Ρέντσι και Μακρόν, φιγούρες για την περίοδο των εκπτώσεων.

Η ανήμπορη οργή Βερολίνου για τις αμερικανικές κυρώσεις που με πρόσχημα τη Ρωσία πλήττουν τα γερμανικά συμφέροντα αποκαλύπτει ότι οι υποδεέστεροι και εξαρτώμενοι υποκύπτουν –όπως μας δίδαξε ο Θουκυδίδης– στους ισχυρούς, εκόντες-άκοντες.

Τα προτεκτοράτα δεν έχουν γνώμη

Όσοι θριαμβολογούν ότι η Ελλάδα ισχυροποιείται στρατηγικά, συμμαχώντας με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και ότι, αντίθετα, η Τουρκία αποδυναμώνεται, ή δεν αντιλαμβάνονται τον συσχετισμό δυνάμεων ή λένε ψέματα. Τέτοια ψέματα είναι υπαγορευμένα, καθότι εμφανίζονται πανομοιότυπα και ταυτοχρόνως στα ΜΜΕ.

Οι συμμαχίες και οι απορρέουσες υποχρεώσεις ισχύουν όταν ο κάθε σύμμαχος έχει ίδιον συμφέρον να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Πόσες δικαιολογίες βρήκαν οι Σπαρτιάτες για να φθάσουν κατόπιν εορτής στο Μαραθώνα; Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να την υποστηρίξει αν η Τουρκία μας επιτεθεί.

Η συμμαχία με Αίγυπτο και Ισραήλ έχει κοινό παρονομαστή τις ΗΠΑ, με την Ελλάδα να είναι ο αδύνατος κρίκος. Οι Ρώσοι επανέλαβαν προ ημερών ότι θα πουλήσουν S-400 στην Τουρκία αφού, όπως είπαν, πούλησαν S-300 στην Ελλάδα.

Για πολλοστή φορά επαναλαμβάνω ότι ο Ερντογάν μπορεί να πληρώσει ακριβά, ίσως και με τη ζωή του, την αποκοτιά να μπει στο ρουθούνι των ΗΠΑ, αλλά αυτός κάτι κάνει για να σώσει τη χώρα του.

Τα ευρωπαϊκά Μίντια (και τα γαλλικά) επέκριναν σφοδρά την Ελλάδα, επειδή μπλόκαρε δήλωση της ΕΕ στον ΟΗΕ για καταδίκη της Κίνας για παραβίαση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αξιωματούχοι της ΕΕ μίλησαν για ελληνική αχαριστία, επειδή ψηφίσαμε αρνητικά, ενώ η ΕΕ είπε ναι στην αξιολόγηση. Τα προτεκτοράτα δεν έχουν γνώμη. Αν, όμως, έχουν λιμάνια και συμφωνίες συνεργασίας με τους Κινέζους ενοχλούν. Ιδίως όταν εκτός από λιμάνια έχουν και πολλά καράβια.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.