Τελευταίες αναρτήσεις

25 Ιουλίου 2017

Τόπος κατοικίας, διάστημα. Γιατί όχι;

Στο μέλλον πιθανώς να είναι δυνατά τα σύντομα τουριστικά ταξίδια στο διάστημα. Ακόμη και ο εποικισμός άλλων πλανητών. Όμως πρέπει να ξέρουμε τι μας περιμένει, αναφέρει ο αστρονόμος Νιλ Φ. Κόμινς. 
 
Το μέλλον ανήκει στο διάστημα. Με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ένας από αυτούς ίσως να ήταν ο εποικισμός άλλων πλανητών ή ακόμη η διοργάνωση διαστημικών ταξιδιών μικρότερης διάρκειας. Ακούγεται σαν ένα τέλειο σενάριο, που ενδεχομένως πολλοί να θελήσουν να κάνουν πραγματικότητα. Πόσο εφικτά είναι όμως όλα αυτά και τι πρέπει να γνωρίζουμε; 
 
Στη Deutsche Welle μίλησε ο Νιλ Φ. Κόλινς, καθηγητής Φυσικής και Αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς με πολλά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στη NASA. To τελευταίο βιβλίο του από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Columbia έχει τίτλο: «Ένας οδηγός για τα ταξίδια στο διάστημα: για όσους πάνε για να μείνουν αλλά και για απλούς τουρίστες» (The Traveler's Guide to Space - For One-Way Settlers and Round-Trip Tourists). 
 
Τα νέα σύνορα είναι το διάστημα  
 
«Τα νέα σύνορα βρίσκονται στο διάστημα και για το λόγο αυτό μπορούμε από τώρα να αρχίσουμε να συνυπολογίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά προκειμένου να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Τόσο οι τουρίστες του διαστήματος όσο και οι έποικοι να κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις, γιατί απλά ο οργανισμός μας δεν είναι φτιαγμένους για όλους τους πλανήτες. Ωστόσο με το χρόνο και την πρόοδο της τεχνολογίας αλλά και την εξέλιξη γενικότερα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να ζήσουμε και πέρα από τη γη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νιλ Φ. Κόλινς. 
 
Βέβαια ο ίδιος υπογραμμίζει τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να έχει η ζωή στο διάστημα, έστω κι αν πρόκειται για ένα σύντομο ταξίδι. «Είμαι υπέρ των ταξιδιών στο διάστημα και ναι, μπορεί να έχουν πλάκα, όπως μου αφηγούνται φίλοι μου αστροναύτες. Αλλά μακροπρόθεσμα ενέχουν κίνδυνοι. Εάν βγεις στο διάστημα και έρθεις σε επαφή με την ακτινοβολία είναι πιθανό να επιστρέψεις χωρίς προβλήματα. Είναι όμως επίσης πιθανό, όπως συνέβη σε γνωστούς μου, να έχουν σοβαρά προβλήματα με τα οστά τους, ως συνέπεια των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στον διαστημικό χωροχρόνο», εξηγεί ο ίδιος. 
 
Περί εξέλιξης του ανθρώπου και της κοινωνίας 
 
Τα τελευταία χρόνια η έρευνα τόσο στη NASA όσο και στην ESA ρίχνει μεγάλο βάρος στη μελέτη της εξελικτικής βιολογίας στο διάστημα. Είναι πολύ σημαντική η κατανόηση του τρόπου προσαρμογής και εξέλιξης βασικών ανθρώπινων λειτουργιών, όπως της διατροφής ή της αναπαραγωγής σε συνθήκες διαστήματος, εξηγεί ο ειδικός. Για παράδειγμα είναι σημαντικό να μελετήσει κανείς πώς μπορεί να είναι τα παιδιά που θα προκύψουν από μια διαδικασία αναπαραγωγής στο διάστημα, δεδομένου ότι και η βαρύτητα αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες θα ήταν εντελώς διαφορετικές. 
 
Πέρα όμως από τα καθαρά βιολογικά ζητήματα, ανακύπτουν και κοινωνικά ζητήματα ή πιο σωστά ζητήματα κοινωνικής οργάνωσης στο διάστημα. «Τίθεται το ζήτημα της εξέλιξης των κοινωνιών που θα αναπτυχθούν στον Άρη ή το φεγγάρι», αναφέρει ο Νιλ Κόλινς. 
 
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η έλλειψη ποικιλομορφίας, όπως τη συναντάμε στη γη, μπορεί να οδηγήσει τις κοινωνίες του διαστήματος προς άλλη κατεύθυνση από όλα όσα γνωρίζουμε σήμερα. Από την άλλη πλευρά άγνωστο παραμένει πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άνθρωποι που θα βρεθούν στο διάστημα για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απέναντι σε φαινόμενα όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός ή η απομόνωση. Μένει να φανεί στο μέλλον. Μέχρι τότε, η έρευνα είναι αυτή που θα δώσει τις πρώτες, έστω θεωρητικές απαντήσεις, για το επόμενο μεγάλο βήμα της ανθρωπότητας. 
 
Ζάλφικαρ Έιμπανι / Δ. Κυρανούδη 
Πηγή: dw.com
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.