Τελευταίες αναρτήσεις

5 Ιουλίου 2017

Η εξέλιξη του Δείκτη Νοημοσύνης, η διατήρηση του Δείκτη Νοημοσύνη, Νοημοσύνη και Ρύπανση ς

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι ο Δείκτης Νοημοσύνης των μικρών ανθρώπων ήταν σταθερός. Οι μελέτες της τελευταίας δεκαετίας δηλαδή τώρα που έχουμε περισσότερα εργαλεία μέτρησης της νοημοσύνης και απεικόνισης του εγκεφάλου, δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο, ότι έως την ηλικία των 20 ετών τίποτα δεν είναι απόλυτα καθορισμένο κι ότι μπορούμε να έχουμε αλλαγές της τάξης των 20 μονάδων και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν επίσης πόσο σημαντικές είναι οι ασκήσεις με τον εγκέφαλο και πόσο δεν επαρκεί μια κλασική και μαζική προσέγγιση. 

Με άλλα λόγια μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά τους μικρούς ανθρώπους να εξελιχθούν αρκεί να δίνουμε έμφαση σε προβλήματα που ενεργοποιούν τη νοημοσύνη. 

Παράλληλα βλέπουμε από τις μελέτες ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο συσχετισμός των δύο μετρήσεων είναι ισχυρός. Αυτό σημαίνει ότι αν συνδυάσουμε τα δύο δεδομένα, βοηθώντας τους μικρούς ανθρώπους να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης, τους βοηθάμε ταυτόχρονα να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι και η διατήρηση σε υψηλό επίπεδο του Δείκτη Νοημοσύνης είναι ήδη στόχος.

πηγή 

Η διατήρηση του Δείκτη Νοημοσύνης

Ένας τομέας που σίγουρα θα αναπτυχθεί όλο και περισσότερο θα είναι αυτός που θα αφορά στη διατήρηση του Δείκτη Νοημοσύνης. Λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, το θέμα της διατήρησης είναι όλο και πιο σημαντικό. Επίσης υπάρχει παράλληλα και η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών νόσων του τύπου Αλτσχάιμερ. Πιο γενικά βλέπουμε ότι στις μεγαλύτερες κλινικές υπάρχει ανάγκη εξάσκησης του εγκεφάλου, διότι αυτό έχει την τάση να φθείρεται λόγω μιας εργασίας που δεν έχει εύρος αλλά επίσης και λόγω μιας φυσιολογικής αδράνειας με την σύνταξη. 

Έτσι ο τομέας της διατήρησης του Δείκτη Νοημοσύνης κι ούτε καν την αύξησή του είναι ήδη ένα σπουδαίο θέμα για το μέλλον. Διότι ακόμα και αυτοί που λένε ότι δεν πιστεύουν στην έννοια του Δείκτη Νοημοσύνης θα είναι από αυτούς που θα πάρουν φάρμακα για να τον διατηρήσουν. Όμως εκτός από φάρμακα που θα υπάρξουν στο μέλλον, θα πρέπει να υπάρχει και η ίδια η εξάσκηση του εγκεφάλου με προβλήματα που δεν είναι αυτονόητα και με μεγάλο εύρος για να απαιτήσουν από το νευρωνικό τους δίκτυο να εξελιχθεί ακόμα και συνοπτικά.

πηγή

Νοημοσύνη και Ρύπανση

Ένα νέο φαινόμενο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ιστορία της Ανθρωπότητας σε πολλές περιοχές του κόσμου: ο δείκτης νοημοσύνης μειώνεται. Ενώ ξέρουμε ότι αυτός εξελίσσεται συνεχώς και μάλιστα το μετρούμε με το φαινόμενο Flynn όταν εξετάζουμε πολλές γενιές του ίδιου πληθυσμού, αντιλαμβανόμαστε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ρύπανση. Αυτοί οι ρύποι δεν προβληματίζουν το ανθρώπινο σώμα αλλά και τον ίδιο τον εγκέφαλο. 

Βλέπουμε λοιπόν τη μείωση του Δείκτη Νοημοσύνης, όπου υπάρχουν χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα που παρενοχλούν τις εγκεφαλικές δραστηριότητες χωρίς βέβαια να γίνεται άμεσα αντιληπτό από τα θύματα. Είναι λοιπόν σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να προσέχουμε και το περιβάλλον αν δεν θέλουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τεχνητές παθήσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη των μικρών ανθρώπων και τη ζωή των μεγάλων. Η προστασία τους από τη ρύπανση είναι και η προστασία του δείκτη νοημοσύνης τους. Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε τη διδασκαλία σε σχέση με την προστασία αν θέλουμε αποτελέσματα.

πηγή
Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.