Τελευταίες αναρτήσεις

22 Ιουλίου 2017

Η Εθνική Ελλάδας για το Ποντιακό 2019

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Το 2019 θα είναι η επέτειος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που θα συμπληρώσει συμβολικά τα 100 χρόνια. Αυτό το πλαίσιο μπορεί να μετατραπεί σε πεδίο δράσης για την ενίσχυση της διεθνής αναγνώρισης κι όχι μόνο να παραμείνει στον επετειακό χαρακτήρα. Δηλαδή μιλούμε να ακολουθηθεί η στρατηγική της Αρμενίας για το 2015 και τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Αρμενίων. Υπάρχει όμως η προϋπόθεση της ενότητας, διότι προς το παρόν αυτό που βλέπουμε είναι απλώς την συνύπαρξη παρατάξεων και ομάδων που δεν έχουν απαραίτητα στόχο το θέμα της γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το θέμα του 2019 είναι υπερκομματικό βέβαια, αλλά και υπερομαδικό. 

Σε πρακτικό επίπεδο πρέπει ο καθένας από τους μεγάλους φορείς να δει την αξία του 2019 και να προετοιμαστούμε από τώρα για τη σύσταση μιας Εθνικής Ελλάδας, που να αποτελείται από τα μεγάλα στελέχη της επιλογής του καθενός. Πρέπει, λοιπόν, να λειτουργήσουν συμπληρωματικά κι ας υπάρχουν διαφορές κι άλλοι τρόποι αντίληψης των πραγμάτων σε τοπικό ή ακόμα και σε υπερτοπικό επίπεδο, αφού το εθνικό πρέπει να είναι ενωμένο για να έχουμε συνομιλητές σε διεθνές επίπεδο που να βλέπουν μια συνοχή σκέψης. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει από τώρα να υπάρχουν κινήσεις συντονισμού. Σίγουρα θα χρειαστεί λίγο διπλωματία, αφού ο καθένας έχει τα δικά του συμφέροντα σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Το σημαντικό, όμως, είναι η στρατηγική προσέγγιση. Διότι η Εθνική Ελλάδας για το Ποντιακό 2019 πρέπει να λειτουργεί ως στρατηγικό μείγμα. Δηλαδή να υπάρχουν ακόμα και πολλές στρατηγικές και για διάφορες αναγνωρίσεις της γενοκτονίας, αλλά να συγκλίνουν και να οδηγούν σ’ ένα μεγάλο στόχο μαζί, που είναι βέβαια η διεθνής αναγνώριση. 

Έτσι, αν θέλουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε το 2019 ως έτος ορόσημο για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πρέπει από τώρα να γίνουν οι πρώτες στρατηγικές επαφές και ο γενικός συντονισμός. Δύο χρόνια δεν είναι πολλά για τέτοιου τύπου στόχους και δεν θα πρέπει να τα σπαταλήσουμε με ανούσια θέματα που αφορούν μόνο τους τοπικούς φορείς. Δεν είναι απαραίτητα κακό να υπάρχουν ομάδες, στο κάτω κάτω της γραφής σε δημοκρατία ζούμε και πρέπει να δεχόμαστε τις διαφορές, αλλά όταν πρόκειται για τα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι πιο αποτελεσματικό να είμαστε ενωμένοι.

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης
Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη. Focus FM 103.6. 18/07/2017 ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.