20 Ιουνίου 2017

Ο Peter Singer υποστηρίζει την κτηνοβασία, την παιδοκτονία και την χρησιμοποίηση ατόμων ΑΜΕΑ ως πειραματόζωα, και είναι ο πιο διάσημος «ηθικός φιλόσοφος» της εποχής μας. (γι αυτό πάμε κατά διαόλου...)

Σε έναν κόσμο στον οποίο κάποιος που μπορεί να κάνει μια μη πολιτικά ορθή δήλωση μπορεί να καταστραφεί, ο Peter Singer θα έπρεπε λογικά, να αποτελεί ένα ανάθεμα, λόγω των πραγματικά απαίσιων πεποιθήσεών του.

Αντίθετα, παρουσιάζεται ως ένας σεβαστός ειδικός σε θέματα ηθικής (ethicist), για παράδειγμα, σε ένα άρθρο της Wall StreetJournal σχετικά με το βιβλίο του που προτρέπει να δώσουμε το 1/3 των εισοδημάτων μας σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αλλά ο αρθρογράφος εκεί παρέλειψε να πει για αυτά που κάνουν τις «υψηλές αξίες» του Singer τόσο σάπιες - και συχνά αντι-ανθρώπινες. Σκεφτείτε:

• Ο Singer υποστηρίζει τη θεωρία της «προσωπικότητας» (personhood) και την παιδοκτονία: Ισχυρίζεται ότι η έννοια της προσωπικότητας (personhood) πρέπει να αντικαταστήσει την έννοια της ανθρωπότητας (humanhood) ως το μέτρο της υψηλότερης αξίας. Από αυτή την άποψη, τα άτομα που δεν έχουν αυτοεπίγνωση δεν είναι "πρόσωπα" και επομένως έχουν χαμηλότερη αξία – κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να σκοτωθούν τα λεγόμενα ‘μη ανθρώπινα άτομα’. Από αυτή την άποψη, ο Singer έκανε μια ρητή ηθική ισοδυναμία μεταξύ κάποιων ανθρώπων και του σκουμπριού στο ‘Rethinking Life and Death’(Επανεξετάζοντας την Ζωή και τον Θάνατο), γράφοντας "Καθώς ούτε ένα νεογέννητο βρέφος, ούτε ένα ψάρι είναι άνθρωπος, το λάθος της δολοφονίας τέτοιων όντων δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το λάθος της δολοφονίας ενός προσώπου". 

• Ο Singer υποστηρίζει τη χρήση ατόμων με ειδικές ανάγκες σε ιατρικά πειράματα: Για παράδειγμα, όταν ερωτήθηκε από τοPsychology Today σχετικά με τα οφέλη που πρόσφεραν οι χιμπατζήδες στην ανάπτυξη του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας, ο Singer δήλωσε ότι οι άνθρωποι με αναπηρία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε παρόμοιες έρευνες. 

• Ο Singer υποστηρίζει τις διακρίσεις για λόγους ιατρικής: γράφει στις 15 Ιουλίου 2009 στους New York Times, "Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή ότι κάποια μορφή ορθολογισμού στον τομέα της υγείας είναι τόσο αναπόφευκτη όσο και επιθυμητή". Ο Singer προτιμά την προσέγγιση του "QualityAdjusted Life Year" (QALY), που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το QALY αποδίδει μεγαλύτερη αξία στις ζωές των αρτιμελών και νεαρών ατόμων από ό, τι των ατόμων με αναπηρίες και των ηλικιωμένων (τους οποίους «προσαρμόζουν» βασιζόμενοι στη χαμηλή «ποιότητα») όταν καθορίζουν εάν το κόστος μιας θεραπείας αξίζει την τιμή.

• Ο Singer έχει υπερασπιστεί την κτηνοβασία: αξιολόγησε θετικά ένα βιβλίο που εξυμνεί την ιστορία της κτηνοβασίας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση του σεξ με ζώα ήταν απλώς ένα μεταδοτικό «ταμπού» από μια πιο καταπιεστική σεξουαλικά εποχή. Μάλιστα, εγκωμίασε μια γυναίκα που την άφηνε αδιάφορη η προοπτική μιας αναγκαστικής σεξουαλικής επαφής με έναν ουρακοτάγκο, με το σκεπτικό ότι «(εμείς οι άνθρωποι) είμαστε μεγάλοι πίθηκοι».

• Ο Singer είναι ο συνιδρυτής του λεγόμενου ‘The Great ApeProject’ (Σχέδιο Μεγάλου Πιθήκου ή GAP): Το GAP είναι το πνευματικό τέκνο του Peter Singer και της Ιταλίδας φιλόσοφουPaola Cavalieri και επιδιώκει την «ισότητα πέρα από την ανθρωπότητα». Η συνειδητοποίηση ότι η απόκτηση ίσης ηθικής εκτίμησης για όλα τα ζώα θα είναι ένα πολυπαραγωγικό σχέδιο οSinger και η Cavalieri αποφάσισαν να «σπάσουν το φράγμα των ειδών», αποκτώντας νομική αναγνώριση ότι όλοι οι μεγάλοι πίθηκοι - εμείς, οι γορίλες, οι χιμπατζήδες, οι ουρακοτάγκοι και οι μπαμπουίνοι - είναι μια «κοινότητα ίσων».

Ο κόσμος του Peter Singer είναι ένας βαθιά ανήθικος κόσμος. Ένας κόσμος που τα μωρά θα μπορούν να σκοτώνονται εάν δεν ταιριάζουν στα συμφέροντα των γονέων τους.

Ένας κόσμος όπου τα πιο ευάλωτα ανθρώπινα όντα – τα ζωντανά έμβρυα, τα ανεπιθύμητα βρέφη, τα άτομα με βαθιές γνωστικές δυσλειτουργίες - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ιατρικά πειράματα ή και να υποστούν θάνατο για τη συγκομιδή των οργάνων τους.

Ένας κόσμος όπου τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ανάκληση βάσει της ποιότητας της ζωής μας.

Και όμως, αυτός ο άνθρωπος είναι ο πιο διάσημος βιο-ηθικός και ηθικός φιλόσοφος της εποχής μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο Singer. Η πραγματική πηγή της ηθικής κατάρρευσης οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί από εμάς δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τη σημασία της ανθρώπινης ζωής.

ΚΟ: Ο Peter Albert David Singer, γεννήθηκε στην Μελβούρνη στις 6 Ιουλίου 1946 και είναι εβραϊκής καταγωγής. Κατά δήλωσή του είναι άθεος και αριστερός. Είναι καθηγητής βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και καθηγητής στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας και Δημόσιας Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Είναι γνωστός ιδιαίτερα για το βιβλίο του ‘Animal Liberation’ (Η Απελευθέρωση των Ζώων, 1975), το οποίο κυκλοφορήσει και στα ελληνικά και το οποίο θεωρείται το «ευαγγέλιο» των υπερασπιστών της χορτοφαγίας και των «δικαιωμάτων των ζώων» και το “A Darwinian Left” (Για μια Δαρβινική Αριστερά, 1999). 

Στις 22 Μαΐου 2015, ο Singer ήρθε στηνΑθήνα και μίλησε στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής, προσκεκλημένος της ‘Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας’. Οι εκδηλώσεις «προς τιμήν του» κράτησαν τέσσερις ημέρες και έγιναν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά αυτόν τον πολύ σημαντικό φιλόσοφο και διανοητή και να ακούσουμε τι έχει να μας πει για τα Δικαιώματα των Ζώων και τη στάση μιας σύγχρονης Αριστεράς απέναντι στο ζήτημα», έγραφε δημοσιογράφος της Αυγής.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.