Τελευταίες αναρτήσεις

9 Ιουνίου 2017

Η μετανάστευση επιστημόνων, γίνεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού και όχι από προδοσία!

Του Αλέξανδρου Γιατζίδης, διευθυντή σύνταξης, iatrikanea/medlabnews.gr 

Σάλος έχει προκληθεί από τη δήλωση του ηθοποιού και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Καζάκου για τους χιλιάδες νέους Έλληνες που αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Κώστας Καζάκος χαρακτήρισε τους νέους και τις νέες αυτές ως προδότες επειδή δεν μένουν στον τόπο τους. Μετά όμως την κατακραυγή που προκάλεσε ανασκεύασε την αρχική δήλωση και είπε ότι εννοούσε ότι προδότες είναι όλοι αυτοί που αναγκάζουν να φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό. 

Η αλήθεια πάντως δεν είναι ούτε στην μια δήλωση ούτε στην άλλη την ανασκευασμένη. Η αλήθεια είναι ότι φεύγουν οι νέοι αλλά και όλων των ηλικιών πλέον επιστήμονες, γιατί έτσι βολεύει και το κράτος που τους δέχεται αλλά και την χώρα μας. Υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός που αναγκάζει τους Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό.

Από την δεκαετία του 2000 λεγόταν για την υπερπληθώρα επιστημονικού προσωπικού και ότι όλοι οι νέοι μας τελειώνουν ένα ανώτατο ίδρυμα αλλά δεν υπάρχουν δουλειές και δεν μπορούν να βρουν εργασία. Τώρα με την οικονομική κρίση και την ανεργία να κτυπάει ανεπίσημα 30% επίσημα 23% δεν βρίσκει κανένας από αυτούς εργασία ή δεν βρίσκει εργασία σε αυτό που τελικά έχουν σπουδάσει. 

Από την άλλη οι εργοδότες εγκλωβισμένοι από τις εργασιακές συλλογικές συμβάσεις και τις αμοιβές που δεν ανταποκρινόντουσαν στην μεγάλη ύφεση της οικονομίας στην χώρα μας δεν είχαν τη δυνατότητα να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίες, ακόμα και αν ήταν επιδοτούμενες, από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ ακόμα και πριν την κρίση υπήρχαν ειδικευμένοι γιατροί που δεν έβρισκαν εργασία στην χώρα μας (πχ θωρακοχειρουργοί, ειδικότητα που οπωσδήποτε χρειάζεται νοσοκομείο). 

Το ελληνικό κράτος λοιπόν αδυνατεί να καλύψει τα κενά των επιστημόνων του, όχι γιατί υπάρχει τόση υπερπροσφορά επιστημόνων, αλλά λόγω κρίσης αδυνατεί καθαρά να τους πληρώσει. Προτιμά το κράτος να κάνει κατασπατάληση των εσόδων του, από τον κακό χειρισμό των πολιτικών επιλογών από το να πληρώσει αξιοπρεπώς τους επιστήμονές του και να τους κρατήσει εντός Ελλάδος. 

Η υπερπληθώρα λοιπόν, ιατρών και επιστημονικού προσωπικού ακολουθεί το δρόμο της μετανάστευσης. Η Ευρώπη γενικά αλλά και κράτη εκτός Ευρώπης έχουν υιοθετήσει την λογική του γερμανικού SPAREN που σημαίνει εξοικονόμηση, σε όλους τους τομείς της εργασίας. Η λογική αυτή σημαίνει εξοικονόμηση εργατικού και επιστημονικού δυναμικού, με μείωση μισθών και πόρων και με προώθηση συμφερόντων κέρδους από την εργοδοσία.

Και η Ελλάδα όμως κάνει sparen. Για να κάνει sparen η Ελλάδα ωθεί τους ιατρούς και άλλους επιστήμονες στην φυγή (μετανάστευση) και τους δέχεται η Γερμανία και άλλες χώρες με την λογική του sparen αφού ο Έλληνας ειδικευμένος είναι sparen για το Γερμανό εργοδότη! Με αυτόν τον τρόπο δεν υφίστανται οι συλλογικές συμβάσεις και ο sparen υπογράφει συμβάσεις δουλοπαροικίας (ό,τι του δώσουν να υπογράψει, το υπογράφει). Συνήθως εφαρμόζεται το σύστημα της τρίμηνης σύμβασης προκειμένου να δουν αν ο μετανάστης επιστήμονας προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον και ανανεώνεται σε άλλο ένα τρίμηνο και αργότερα μπορεί η σύμβαση να γίνει ετήσια. Με την ατομική αυτή σύμβαση που εφαρμόζεται, ο εργοδότης έχει πάντα τον κυρίαρχο λόγο. Φυσικά η αμοιβή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα είχε στην χώρα μας, αν φυσικά είχε δουλειά, αλλά αρκετά χαμηλότερη από αυτή που έχει ο εργαζόμενος ντόπιος στην χώρα υποδοχής.

Με το σύστημα αυτό εξυπηρετούνται όλοι. Και η Ελλάδα εξάγει επιστημονικό προσωπικό που δεν μπορεί να απορροφήσει και η χώρα υποδοχής βρίσκει καλά κατηρτισμένο επιστημονικό προσωπικό με σχέσεις εργασίας που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που επικρατούν για αυτούς που ζουν σε αυτήν την χώρα πχ Γερμανία. 

Αναξιοκρατία, διαφθορά και οικονομική κρίση είναι οι βασικοί λόγοι που οδηγούν τους ταλαντούχους νέους της χώρας μας να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. 

Η τάση φυγής για να πετύχει από το ελληνικό κράτος επιτείνεται με παύση διορισμών, παύση προκηρύξεων νέων θέσεων. Όμως δεν σκέφτεται καθόλου ότι θα οδηγήσει εκτός Ελλάδας μια ολόκληρη γενιά νέων ερευνητών και θα εμποδίσει την ανάδειξη της επόμενης γενιάς. Μια επόμενη γενιά θα παραμείνει σε κατώτατο επίπεδο μισθού χωρίς πολλές απαιτήσεις. Αυτή είναι η τελική λογική. 

Οδηγούν τους επιστήμονες της χώρας μας σε πλήρη εξαθλίωση έτσι ώστε να φτάνουν να τον τοποθετούν στην φάση του φτωχού, που και το ξεροκόμματο φαντάζει παντεσπάνι. Με τον τρόπο αυτό το ξεροκόμματο στο εξωτερικό φαντάζει στο μυαλό του κάθε νέου επιστήμονα, όαση στην έρημο της ανεργίας. 

Σου λένε οι επιστήμονες που φεύγουν ή έχουν φύγει στο εξωτερικό ότι η αναξιοκρατία, η διαφθορά και φυσικά η οικονομική κρίση είναι οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν και τους οδηγούν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το 30% των ιατρών δεν έχει να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές καθώς είτε υποαπασχολούνται είτε είναι άνεργοι. Ο κόσμος είναι υποασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.

Εκείνο δε που είναι ιδιαίτερο λυπηρό είναι ότι αρκετοί δεν θέλουν (20%) ή δε προβλέπουν (30%) ότι θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα (από έρευνα της ICAP). 

Τι πρέπει να γίνει; 

Ένας νέος πολιτικός σχεδιασμός. Να μπούνε γερές βάσεις έτσι ώστε να κερδίσουν οι επιστήμονές μας την αξιοπρέπεια, που τους πήραμε και από πλευράς εργασίας αλλά και από πλευρά αμοιβών. Να μπορούν να ανασάνουν μέσα στην χώρα μας και να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους στην χώρα μας και όχι σε ξένες χώρες. Το να επαναεπενδύσει το ελληνικό κράτος, στο μέλλον, θα φέρει μεσομακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του που λένε ότι κοιτάμε τι θα κάνουμε σήμερα, χωρίς κανένα πλάνο για το μέλλον. 

πηγή

ΣΧΟΛΙΟ
Είναι όντως σχεδιασμός η φυγή των επιστημόνων και γενικά των νέων παιδιών στο εξωτερικό....
Είναι όμως προδοτικός σχεδιασμός που συμφέρει ΜΟΝΟ την χώρα υποδοχής....
Απλά βολεύει το πολιτικό κατεστημένο της πατρίδας μας που με προδοτική υπογραφή έφερε την τεχνητή κρίση και τα μνημόνια εξυπηρετώντας αποκλειστικά τα ξένα συμφέροντα των δανειστών επικυρίαρχων....

Αν ήθελαν θα έβρισκαν χρήματα για να κρατήσουν τους επιστήμονες στην Ελλάδα....
Οπως βρίσκουν χρήματα για να πληρώνουν τους προδότες βουλευτές....

Η φυγή εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας υποδοχής αφού όπως λέει και το άρθρο βρίσκει καλούς επιστήμονες με χαμηλούς μισθούς....

Δυστυχώς εδώ χρειάζεται αντίδραση αλλά από ποιόν; από τον φευγάτο;
Αν όλα τα επιστημονικά και επαγγελματικά επιμελητήρια της πατρίδας μας αντιδρούσαν συστηματικά και ομαδικά πολλά πράγματα θα σταμάταγαν. Ομως οι συνδικαλιστές είναι στα περισσότερα επιμελητήρια ξεπουλημένοι στους μνημονιακούς προδότες.... Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.