Τελευταίες αναρτήσεις

14 Ιουνίου 2017

ΟΣΑ ΔΕΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ, ΟΥΤΕ θά τά ΓΡΑΨΟΥΝ ποτέ στά ΣΧΟΛΙΚΑ μας ΒΙΒΛΙΑ...

ΣΗΜΕΙΑ και ΤΕΡΑΤΑ' ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ, ΤΟ 1917! ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΑ; ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΑ; 

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης και Παραδόσεως του Νομού Λαρίσης, τίμησε τους πεσόντες του 1/38 Συντάγματος Ευζώνων, που ΣΦΑΓΙΑΣΘΗΚΑΝ από τους Γαλλο - μαροκινούς υπερασπιζόμενοι την Εθνική Τιμή και τη Σημαία του Συντάγματος στις 12/25 Ιουνίου 1917. Η προέλαση της Γαλλικής στρατιάς για την κατάληψη της Θεσσαλίας, ξεκίνησε το πρωϊνό της 10ης/23ης Ιουνίου, χωρίς να συναντήσει καμία αντίσταση. 

Ο στρατηγός Μπάιρας
Στις 11 Ιουνίου οι Γάλλοι είχαν καταλάβει την Ελασσόνα και το πρωΐ της 12ης/25ης Ιουνίου έφθασαν στη Λάρισα. Ο στρατηγός Μπαΐρας πήγε να συναντήσει στην είσοδο της πόλεως τον Γάλλο στρατηγό Βενέλ και του γνωστοποίησε τις διαταγές της κυβερνήσεως του, να θέσει τις δυνάμεις του στην διάθεση του. 

Ο Βενέλ τον ...συνέλαβε αμέσως (!) μαζί με τους αξιωματικούς του επιτελείου του και απείλησε ότι θα βομβάρδιζε την Λάρισα αν έπεφτε έστω ένας πυροβολισμός! Αργότερα ο Μπαΐρας εξορίστηκε στην Κορσική (!) μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αντιπάλους του Βενιζέλου. 

Ο στρατηγός Φράγκος στο Μικρασιατικό μέτωπο
Όταν οι Γάλλοι έφθασαν στο στρατόπεδο του 1/38 συντάγματος Ευζώνων που διοικούσε ο αντισυνταγματάρχης Αθανασίος Φράγκου, ζήτησαν εκτός από τα όπλα των στρατιωτών και τα ξίφη των αξιωματικών! Ο Φράγκου θεώρησε τις απαιτήσεις απαράδεκτες και αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Οι άνδρες του συντάγματος ακολουθούμενοι και από 100 οπλίτες της μεραρχίας πραγματοποίησαν έξοδο ένοπλοι με την σημαία τους προς την Λαμία, ώστε να αποφύγουν τον εξευτελισμό. 

Η φυγή τους έγινε αντιληπτή από τους Γάλλους και ο στρατηγός Βενέλ έστειλε προς καταδίωξη τους (!) τις ίλες το Ιππικού των Μαροκινών Σπαχήδων. Οι Έλληνες Ευζωνοι κυνηγήθηκαν για έξι χιλιόμετρα (!) και τελικώς κυκλώθηκαν και τους ζητήθηκε να παραδοθούν, αλλά αρνήθηκαν με πείσμα. 

Στην μάχη που ακολούθησε, ενεπλάκησαν ένα απόσπασμα της ίλης Drevon (1ης επιλαρχίας Κυνηγών) και ένα απόσπασμα της ίλης Ballet των Μαροκινών Σπαχήδων, που συγκέντρωναν δύναμη 80 ιππέων. Οι Εύζωνοι ανέμεναν την επίθεση των Ιππέων ακλόνητοι στα πόδια τους. Ο ίλαρχος) Drevon τραυματίστηκε βαρύτατα, ενώ οι υπίλαρχοι Berton της 1ης Κυνηγών και Lantaires των Σπαχήδων σκοτώθηκαν βαλλόμενοι από πολύ κοντά. Οι Γάλλοι είχαν 7 νεκρούς και 6 τραυματίες και οπισθοχώρησαν, αλλά επανήλθαν ενισχυμένοι με 4 ίλες... 

Ο ΔΙΑΒΟΗΤΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΣΑΡΑΪΓ, ΕΠΙΘΕΩΡΕΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. "ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ" ΤΟΥ ..."ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ! 

Στην σύντομη μάχη των Ελλήνων πεζών, εναντίον του Γαλλικού ιππικού σε ανοιχτό πεδίο, οι Έλληνες είχαν 59 αξιωματικούς και στρατιώτες νεκρούς όλους με φοβερούς σπαθισμούς! Οι Γάλλοι είχαν 2 αξιωματικούς και 7 στρατιώτες τραυματίες. Επί τόπου συνελήφθησαν 49 Έλληνες αξιωματικοί και 269 Έλληνες στρατιώτες. 

Οι στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν από τους Γάλλους για ...αγγαρείες και έργα οδοποιΐας στο Λιτόχωρο, ενώ οι αξιωματικοί οδηγήθηκαν και κρατήθηκαν σε παλαιούς Τουρκικούς στρατώνες στην Κατερίνη. 

Μαροκινοί σπαχήδες
Ο αντισυνταγματάρχης Φράγκου με τον αντισυνταγματάρχη Γρίβα, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη με συνοδεία Σενεγαλέζων κυνηγών και Μαροκινών σπαχήδων. Στη συνοδεία ήταν και ο Γάλλος ανθυπίλαρχος των σπαχήδων Verselíppe που στην έφοδο πήρε την ελληνική σημαία. Οι αιχμάλωτοι με την συνοδεία έφτασαν στο γραφείο του στρατηγού Σαρράϊγ και ο ανθυπίλαρχος του παρέδωσε ως τρόπαιο την σημαία... 

Ο Σαρράϊγ τότε του απένειμε το παράσημο της Λεγεώνος της Τιμής. Η σημαία παρέμεινε τρόπαιο στα χέρια του Στρατηγού Σαρράϊγ και των απογόνων του... 

Η κατάληψη της Λαρίσης ολοκληρώθηκε χωρίς άλλη αντίσταση, και στις 13/26 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η κατάληψη του Βόλου και των Τρικάλων. Το 5ο σύνταγμα πεζικού υπό των συνταγματάρχη Γιαννόπουλο που βρισκόταν στα Τρίκαλα, όταν έφτασαν τα νέα για την συμπεριφορά των Γάλλων στην Λάρισα, οπισθοχώρησε προς τη Λαμία αποφεύγοντας κάθε επαφή με τους Γάλλους. Οι Γάλλοι συνέχισαν την προέλαση τους και μέχρι τις 26 Ιουνίου/9 Ιουλίου είχαν καταλάβει την Ιτέα, τον Μπράλο και την Λαμία. 

Η Γαλλική προέλαση συνδυάστηκε με δεκάδες συλλήψεις αντιβενιζελικών στην Τσαριτσάνη, στην Ελασσόνα και στην Λαμία. Οι συλλήψεις αυτές γίνονταν με την καθοδήγηση των κατά τόπους Βενιζελικών που έδιναν πληροφορίες στον Γαλλικό στρατό για την ταυτότητα των πολιτικών τους αντιπάλων! (ΕΛΛΑΣ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ! ΚΑΡΦΩΝΑΝ ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!) 

Όλοι οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν και φυλακίστηκαν στην Γερμανική σχολή Θεσσαλονίκης και κρατούνταν μαζί με φυλακισμένους του κοινού ποινικού δικαίου.

Τελικώς εκτοπίστηκαν στην Λέσβο όπου παρέμειναν κρατούμενοι των Γάλλων σε στρατόπεδο σ υ γ κ ε ν τ ρ ώ σ ε ω ς επί τρία σχεδόν χρόνια (!) υπό ΑΘΛΙΕΣ συνθήκες, μακριά από τους συγγενείς τους και τον τόπο τους. Στο εν λόγω στρατόπεδο συγκεντρώσεως εκτοπίστηκαν συνολικά 850 άτομα (ανάμεσα τους και 60 ΜΟΝΑΧΟΙ του Αγίου Όρους!) οι οποίοι ζούσαν σε σκηνές των ...9 ατόμων (!) ενώ περιμετρικά του στρατοπέδου, υπήρχε μια διπλή σειρά συρματοπλεγμάτων την οποία φρουρούσαν ...Καμποτζιανοί και Σενεγαλέζοι στρατιώτες. 

πηγή
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.