Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουνίου 2017

Το παγκόσμιο τσουνάμι και το μέλλον της Ελλάδας

Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος

Σπάνια στην ιστορία συντελούνται ταυτόχρονα τόσες και τόσο μεγάλης έκτασης και σημασίας μεταβολές στην πολιτική αρχιτεκτονική του κόσμου όσο συμβαίνει αυτή την ώρα σε βαθμό που να μπορεί πλέον κανείς να πει με ασφάλεια ότι ένας νέος κόσμος γεννιέται. Ένας κόσμος στον οποίο σχεδόν από κάθε άποψη η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρό του, ή, έστω, πολύ κοντά σε αυτό. 

Το πιο πρόσφατο – και τεράστιας σημασίας – γεγονός, έχει να κάνει με τη ραγδαία απομόνωση του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τις χώρες του κόλπου. Αποτέλεσμα της πρόσφατης επίσκεψης Τραμπ στο Ριάντ, όπως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε, η περικύκλωση του Κατάρ από τόσες και τέτοιας σημασίας χώρες σχετίζεται πρωτίστως με την υπόθεση της χρηματοδότησης της διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας, αλλά, ταυτόχρονα, εξίσου και με την απομόνωση του Ιράν με το οποίο η Ντόχα διατηρεί πολύ σημαντικά κοινά ενεργειακά συμφέροντα. 

Οι εξελίξεις στο Κατάρ, το πλουσιότερο αναλογικά κράτος και πιθανότατα ο μεγαλύτερος διεθνής κρατικός επενδυτής στον κόσμο μετά την Κίνα, συνδέονται έτσι άμεσα με παγκόσμιας εμβέλειας ζητήματα, από την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μέχρι τις επιθέσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών στον Δυτικό Κόσμο, αλλά και με τη διαμόρφωση νέων πολιτικών, αμυντικών και οικονομικών συμμαχιών ευρείας κλίμακας με κορυφαία εκείνη της οριστικοποίησης της πλεύσης της Σαουδικής Αραβίας στο πλευρό των ΗΠΑ και της ταυτόχρονης απομόνωσης του Ιράν. 

Αυτό το νέο στρατόπεδο όμως δεν είναι το μόνο που διαμορφώνεται σήμερα: την ίδια στιγμή, για διαφορετικούς λόγους, «τσιμεντώνεται» η απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση, κάτι που αύριο μπορεί να τη φέρει τελικά και εκείνη πολύ κοντά στο Ιράν, ενώ ήδη την έχει οδηγήσει στην αγκαλιά της Μόσχας: η Ρωσία εξοπλίζει την Άγκυρα με πυραύλους S400, σχεδιάζουν μαζί επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην ενέργεια, ακόμα και την πυρηνική, ενώ μοιράζονται πλέον απόλυτα την αντιδυτική ρητορική σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη βρίσκονται στο Ναδίρ και που η Ουάσιγκτον στέλνει πλέον ανοικτά σημαντικό οπλισμό στους Κούρδους αγνοώντας παντελώς τις τουρκικές διαμαρτυρίες. Εν μέσω όλων αυτών, η Τουρκία, που διατηρεί στενότατους δεσμούς με το Κατάρ, επιχειρεί να παρέμβει και η ίδια διπλωματικά στην κρίση. 

Εξίσου, αν όχι περισσότερο σημαντικό, είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η βάση του Ιντσιρλίκ απειλείται από την άμεση αποχώρηση συμμαχικών δυνάμεων – κίνηση με τεράστια στρατηγική σημασία: οι Αμερικανοί ήδη βλέπουν πια όλο και περισσότερο προς τη Σούδα, ενώ η Γερμανία προσανατολίζεται στη μετεγκατάσταση των δικών της δυνάμεων που αποχωρούν από την Τουρκία κατά πάσα πιθανότητα στην Ιορδανία. 

Εν μέσω όλων αυτών, μια φαινομενικά άλλου τύπου διάσταση απόψεων, αυτή για το κλίμα, φέρνει ακόμα πιο κοντά το Βερολίνο με το Πεκίνο σε μία ήδη στενότατη σχέση ενώ δημιουργεί επιπλέον συνθήκες απομάκρυνσης ΗΠΑ – Ευρώπης, την ώρα που το BREXIT εισέρχεται από μεθαύριο, μετά τις βρετανικές εκλογές, στην τελική ευθεία με τις διαπραγματεύσεις να ξεκινούν μόλις εκλεγεί η νέα κυβέρνηση στο Λονδίνο κι αυτό υπό το βάρος της μάστιγας της ισλαμικής τρομοκρατίας να έχει πλέον καταστεί de facto καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων. 

Στο περιθώριο όλων αυτών, εξελίξεις που μέχρι προχθές φάνταζαν κοσμογονικές για τη Γηραιά Ήπειρο, όπως η άνοδος του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, σήμερα μοιάζουν με υποσημειώσεις. Όμως κανείς δεν πρέπει να υποτιμά το γεγονός ότι ο Γάλλος επίτροπος οικονομικών της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί δηλώνει ανοικτά ότι αν η Ευρωζώνη δεν αλλάξει αμέσως πολιτική βλέπει εξέγερση λαών στα κράτη μέλη της. 

Όλα αυτά, τα οποία συμβαίνουν ταυτόχρονα, και στα οποία, ως προς την Ελλάδα ειδικά πρέπει να προσθέσει κανείς και την έντονη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, συνθέτουν αδιαμφισβήτητα την πορεία προς έναν νέο κόσμο – παράλληλα, η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της πτώχευσης, του διεθνούς οικονομικού ελέγχου και της εξαιρετικά δύσβατης επιστροφής σε μία κανονικότητα. 

Όλα αυτά που εξελίσσονται στον κόσμο είναι πλέον δεδομένα. Το μόνο που δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, είναι το αν αυτή η πορεία θα είναι ή όχι αναίμακτη, κάτι που, πάντως ιστορικά πολύ σπάνια συμβαίνει σε τέτοιου βεληνεκούς μεταβολές παγκόσμιας, ουσιαστικά, κλίμακας. 

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ελλάδα πρέπει πρώτον να κατανοήσει το γρηγορότερο δυνατό συνολικά τις εξελίξεις, δεύτερον να διαμορφώσει εθνική πολιτική έναντι αυτών και, τρίτον να συνειδητοποιήσει ότι πλέον οφείλει να είναι ενωμένη όσο ποτέ αν θέλει να εξέλθει «όρθια» από αυτό το σαρωτικό επερχόμενο παγκόσμιο τσουνάμι της ιστορίας. Αν πάντως καταφέρει, σε τόσο σύνθετες και δυσχερείς συνθήκες, να επιλέξει και να πράξει ορθά, να διακρίνει το ρόλο και τις δυνατότητες που της επιφυλάσσονται, μπορεί να εξέλθει και κατά πολύ ισχυρότερη όταν θα καταλαγιάζει πια η εποχή των κρίσεων. 

Πηγή "Το Βήμα"
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.