Τελευταίες αναρτήσεις

11 Ιουνίου 2017

Περί μεταφοράς Αγίων Λειψάνων από τους παπικούς στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας

Γράφει ο μοναχός Ιωάννης 

Ταπεινές σκέψεις (συγχωρέστε με για τα τυχόν λάθη) 

Έχει παρατηρηθεί η συνήθεια οι παπικοί να στέλνουν στην Ορθόδοξη Ελλάδα μας Άγια Λείψανα (κατά άλλους γνήσια κατά άλλους πλαστά). Αυτή η κίνηση έχει ενταθεί κυρίως από το 1950 μ.Χ. μέχρι σήμερα (τελευταίο περιστατικό τεμάχιο Λειψάνου της Αγίας Ελένης με τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από την Λατινική Μητρόπολη της Βενετίας προς τον ορθόδοξο ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω της Αττικής). 

Για την ιστορία του πράγματος ν’ αναφέρουμε λίγα: Όταν στην πρώιμη εκχριστιανισμένη Ορθόδοξη Βυζαντινή Αυτοκρατορία (δηλαδή μετά το 325 μ.Χ.) άρχισαν να κτίζονται σε Δυτική και Ανατολική Ευρώπη ορθόδοξοι Χριστιανικοί ναοί και μοναστήρια (από την Αγγλία έως την Συρία και από τον Δούναβη μέχρι τα Ιεροσόλυμα και Βόρεια Αφρική) άρχισε και η διακίνηση και τιμή και προσκύνηση Αγίων Λειψάνων σε Ανατολή και Δύση σε Μοναστήρια και ναούς της τότε πανορθόδοξης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά το σχίσμα της Αιρετικής παπικής ‘’εκκλησίας’’ το 1054 μ.Χ., η παπική ‘’εκκλησία’’ κυρίως από το 1250 μ.Χ. και εντεύθεν ανέπτυξε την Ιησουήτικη ΟΥΝΙΑ και μια άτυπη ‘’βιομηχανία’’ κατασκευής ‘’αγίων λειψάνων’’. 

Υπενθυμίζουμε ότι όταν οι Σταυροφόροι το 1204 μ.Χ. κατέλαβαν και λεηλάτησαν την Κωνσταντινούπολη έκλεψαν πολλά Άγια Λείψανα και τα μετέφεραν στην παπική Αυλή από όπου διανεμήθησαν τα Κωνσταντινουπολίτικα ορθόδοξα Άγια Λείψανα στην παπική επικράτεια. Βέβαια, τα περισσότερα φυλάσσονται ακόμη στα υπόγεια του Βατικανού.

Κατά την συνήθειά τους οι παπικοί Λατίνοι σχηματοποιούν σαν γλυπτά σώματα Αγίων και εναποθέτουν σε αυτά ψυχαλάκια Τιμίων Λειψάνων. Κάτι τέτοιο μάλλον έχει γίνει με το ‘’Λείψανο’’ της Αγίας Ελένης. Αν υποθέσουμε –που πολλοί αμφιβάλλουν- ότι ελάχιστα τμηματάκια γνησίων Λειψάνων-οσταρίων, της Αγίας Ελένης (της μητρός του Αγίου Κωνσταντίνου) είναι όντως τοποθετημένα στην αγαλματοποιημένη προσομοίωση του ‘’σώματος’’ της Αγίας Ελένης, τότε πραγματικά έχουμε μέσα στην Λειψανοθήκη της Αγίας Ελένης έστω ελαχιστότατα τεμάχια του Αγίου Λειψάνου της.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο αν έστω και τα ελάχιστα οστάρια είναι γνήσια λείψανα της Αγίας Ελένης. Το ακόμη μεγαλύτερο δημιουργούμενο εκκλησιολογικό ζήτημα έγκειται στο ότι η ορθόδοξη αντιπροσωπεία που μετέβηκε στην Βενετία να παραλάβει την Λειψανοθήκη και το τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού έκανε κοινή Λατρευτική Τελετή με τους Αιρετικούς Λατίνους, που μάλιστα μετεδώθη απ’ ευθείας (live) από κοσμικά και Εκκλησιαστικά Μ.Μ.Ε., ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και internet. 

Το εκκλησιολογικό ζήτημα εδώ είναι σοβαρότατο διότι ο ορθόδοξος Ελληνικός λαός μπερδεύεται όταν βλέπει ορθοδόξους Επισκόπους και ιερείς να συμπροσεύχονται, να συν-λιτανεύουν και να αντιφωνούνται μεταξύ τους, δηλαδή με Λατίνους παπικούς Επισκόπους και ιερείς διότι έτσι δίνουν την ψευδή εντύπωση ότι Λατίνοι και Ορθόδοξοι Επίσκοποι και ιερείς αποδέχονται, οι μεν τους δε, σαν ισάξιους και ισόκυρους ιερείς. 

Αυτό με την σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει αύριο, μεθαύριο στο να συλλειτουργήσουν και να μεταλάβουν, Ορθόδοξοι και Λατίνοι από κοινό δήθεν Ποτήριο κοινό δήθεν Σώμα και Αίμα Χριστού διότι ‘’δήθεν’’ μας χωρίζουν μόνο κάποια διανοητικά Δόγματα. Με τον τρόπο αυτό υπονοείται ότι η ορθόδοξη Εκκλησία αποδέχεται τη παπική ‘’εκκλησία’’ σαν Αδελφή, σαν διασπασμένο τμήμα του Σώματος του Χριστού. Καθαρός –καλοπροαίρετος ή ‘’κακοπροαίρετος’’Οικουμενισμός δηλαδή!

Στώμεν καλώς και πρόσχωμεν ορθοδόξως και Αγιοπατερικώς. 

Πρέπει να προσευχόμαστε δια την σωτηρία ορθοδόξων, ετεροδόξων και αλλοδόξων! Ναι

Αλλά είναι απαράδεκτο να προωθούμε διαχριστιανική και διαθρησκειακή ένωση με κοινές λατρευτικές πράξεις. Μπορούμε να έχουμε, έστω, καλοπροαίρετο διάλογο με αλλοδόξους και ετεροδόξους όχι όμως να συν-λατρεούμε, συ-λειτουργούμε και συμπροσευχόμαστε μαζί τους.

Αυτά χωρίς μίσος και φανατισμό κατά κανενός.
Ότι σωστό του Χριστού, ότι λάθος δικό μου.

μοναχός Ιωάννης
Δευτέρα 29 Μαΐου 2017
Τέλος και τω Θεώ Δόξα

Συγχωρέστε με και καλή μετάνοια και καλό παράδεισο σε όλους –Ορθοδόξους, ετεροδόξους και αλλοδόξους.

Αμήν! Γένοιτο! 
Πηγή ΑΚΤΙΝΕΣShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.