Τελευταίες αναρτήσεις

12 Ιουνίου 2017

Γεωστρατηγική σκηνή στο Κουρδιστάν, η Επιμονή των ΗΠΑ και ο Χάρτης του Κουρδιστάν.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Γεωστρατηγική σκηνή στο Κουρδιστάν 

Το αίτημα της ημιαυτόνομης οντότητας των Κούρδων στο Ιράκ για δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της, αποτελεί μια χειροπιαστή αλλαγή φάσης στα δεδομένα της Μέσης Ανατολής. Βέβαια δεν πρόκειται για μια θεωρητική καινοτομία, αφού είναι το επακόλουθο όλης της διαδικασίας που υπάρχει εδώ και χρόνια στο Ιράκ και στη Συρία. Το πιο σημαντικό όμως, εκτός από το γεγονός ότι αυτές οι περιοχές παράγουν πετρέλαιο, είναι ότι μιλούμε και για περιοχές εκτός Ιράκ που αφορούν άμεσα το Κουρδιστάν.

 Το αποτέλεσμα είναι ότι η Τουρκία δέχεται νέες πιέσεις στα σύνορα της και μάλιστα από τις δύο πλευρές τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο βλέπουμε ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ παίζουν ένα καταλυτικό ρόλο για την απελευθέρωση του κουρδικού λαού. Είναι, λοιπόν, ένα όραμα που δεν είναι πια αφαιρετικό, αλλά μετατρέπεται σε στρατηγικό στόχο. Το όλο πλαίσιο ενεργοποιεί ταυτόχρονα και την ίδια την Συνθήκη Σεβρών, αφού αυτή είχε μια οριοθέτηση των συνόρων του Κουρδιστάν και με την Τουρκία και με τη Δυτική Αρμενία.

Έτσι αρχίζουμε να βλέπουμε συνθήκες για το φαινόμενο ντόμινο στην περιοχή που θα αλλάξει τα κλασσικά δεδομένα της περιοχής, ενώ πολλοί θεωρούσαν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, γιατί ο κουρδικό λαός θα ήταν πάντα καταπατημένος. Όμως ο κουρδικός στρατός έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του ακόμα κι ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh. Έτσι η αναβάθμιση του είναι διπλή λόγω της εμβέλειας του στο έδαφος και της ενίσχυσης της Αμερικής ακόμα και στον οπλισμό του. Είναι, λοιπόν, όντως ένας απελευθερωτικός στρατός για το Κουρδιστάν. 

πηγή

Η επιμονή των ΗΠΑ

Λόγω της ανάγκης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh και για την τελική φάση της απελευθέρωσης της Ράκκας, οι ΗΠΑ επιμένουν και διπλωματικά και πολιτικά πάνω στο Κατάρ όχι μόνο με άμεσες πιέσεις αλλά και με έμμεσες μέσω των κρατών του Περσικού Κόλπου αλλά σε συνεργασία με την Αίγυπτο αφού το Ισραήλ είναι δεδομένο. Η επιλογή των ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα της επιλογής μιας νέας στρατηγικής που επιτρέπει μια αλλαγή δυναμικής στη Μέση Ανατολή. Είναι μια συνειδητή απόφαση της νέας κυβέρνησης που δεν θέλει να σπαταλήσει άλλο χρόνο με μια διπλωματική προσέγγιση ενός προβλήματος που πρέπει να επιλυθεί στρατηγικά και πλέον στρατιωτικά. 

Οι ΗΠΑ βλέπουν ακόμα καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι φαίνεται την επέκταση του κινδύνου εξάπλωσης της τρομοκρατίας σε πολλές περιοχές. Έτσι η ιδέα του είναι ξεκάθαρη πια. Πρέπει να αφοπλίσουν πάση θυσία την τρομοκρατική οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία. Επιπλέον θέλουν και την σταθεροποίηση της κατάστασης με τους Κούρδους, διότι είναι οι μόνοι ντόπιοι αξιόπιστοι στην περιοχή. Και επειδή δεν έχουν απολύτως τίποτα να χάσουν αφού δεν έχουν καν πατρίδα οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα για να καταφέρουν να απελευθερωθούν τα κατεχόμενά τους και να δημιουργηθεί το Κουρδιστάν. 

Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα νέο συμμαχικό πλαίσιο και σε επίπεδο στρατηγικής και σε επίπεδο ενέργειας με κοινά συμφέροντα. Έτσι όσο και να χτυπιέται η Τουρκία για να μειωθεί η δύναμη που χρησιμοποιείται για αυτή τη νέα στρατηγική εφαρμογή, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν διότι το κόστος της αποχώρησης χωρίς τη λήξη θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο από τη συνέχεια του αγώνα. 

πηγή

Ο Χάρτης του Κουρδιστάν

Ένα από τα σύγχρονα ερωτήματα που έχουμε δεν είναι η ύπαρξη του Κουρδιστάν ή όχι διότι αυτό είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθεί αυτό το κράτος ακόμα κι αν προς το παρόν είναι κατεχόμενα από τέσσερα κράτη, αλλά το μέγεθός του ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς ο χάρτης του. Βέβαια διαθέτουμε ένα επίσημο πλαίσιο με τη Συνθήκη Σεβρών και τον χάρτη του Wilson ειδικά για την οριοθέτηση των συνόρων με την Τουρκία και την Αρμενία. Όμως η πραγματικότητα του Κουρδιστάν έχει επεκταθεί νότια και νοτιοδυτικά.

Κατά συνέπεια έχει σχέση με τη Κιλικία αλλά και με την Καππαδοκία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όλοι όσοι ασχολούνται με τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων λαών θα πρέπει να υπολογίσουν την ύπαρξή τους και σε αυτήν την περιοχή διότι θα απελευθερωθεί. Με αυτή την έννοια οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι και ακόμα και οι Έλληνες της Καππαδοκίας θα πρέπει να εξετάσουν προσεχτικά τις στρατηγικές κινήσεις που γίνονται για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν το νέο καθεστώς αφού αυτό θα τους προφυλάξει από τους βάρβαρους της περιοχής αυτής. Διότι το συμμαχικό πλαίσιο δεν δημιουργείται την τελευταία στιγμή. 

Έτσι με την ανάλυση των στρατηγικών δεδομένων θα ήταν καλό να ενεργοποιηθούμε όλοι όσοι ανήκουν σε αυτήν την περιοχή και για να βοηθήσουμε τους Κούρδους για να απελευθερωθούν και να μελετήσουμε την θέση μας σε αυτό το νέο καθεστώς που θα αγγίξει περιουσίες των γενοκτονημένων, των επιζώντων και των φυσικών κληρονόμων για να γνωρίζουμε από πριν τι θα γίνει μετά την απελευθέρωση.

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής 

Δείτε επίσης: 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική αντιμετώπιση δυσκολιών". BALANCE Κέντρο σωματικής και ψυχικής βελτίωσης. Χώρα Σκύρου. Πέμπτη 08 Ιουνίου 2017  ΕΔΩ 

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Στρατηγική και τουριστική ανάπτυξη της Σκύρου". JUICY LUXURY BEACH BAR RESTAURANT, Μαγαζιά. Σκύρος. Πέμπτη 08 Ιουνίου 2017 ΕΔΩ 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού για τις στρατηγικές εξελίξεις και ευκαιρίες στη Μ. Ανατολή. Xanthi Channel, 09/06/2017 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός-"Στρατηγικός πολιτισμός Καππαδοκίας", Παλαιά Βουλή, 10/07/2017 ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.