Τελευταίες αναρτήσεις

17 Ιουνίου 2017

Διέρρευσαν ευαίσθητα δεδομένα Ελλήνων πολιτών

Εξελισσόμενη έρευνα του τμήματος Μobile Τhreat Ιntelligence & Security της Avast, με επικεφαλή τον αναλυτή Nικόλαο Χρυσάιδο, αποκαλύπτει την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων Ελλήνων πολιτών από προηγμένη παραλλαγή του διαβόητου Android Banking Trojan, BankBot. 

Νωρίτερα αυτό το έτος σας ενημερώσαμε για τη διαρροή του πηγαίου κώδικα ενός επικίνδυνου τραπεζικού malware για Android στο διαδίκτυο, μαζί με οδηγίες για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, το διαβόητο mobile banking trojan, γνωστό και ως BankBot, έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από hackers και script kiddies, που χρησιμοποίησαν τον κώδικά του για τη δημιουργία νέων και πιο εξελιγμένων στελεχών της συγκεκριμένης οικογένειας malware.

Oι χρήστες Android θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί με τα apps που εγκαθιστούν στο κινητό τους, καθώς τo ΒankBot μπορεί να διανεμηθεί σαν κάποια δημοφιλή εφαρμογή ή να γίνει injected σε αρχεία APK που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο ή σε καταστήματα τρίτων. Τo ΒankBot έχει ήδη καταφέρει να εισχωρήσει και στο Google Play. 

Όπως προκύπτει από ανάλυση των αρχικών δειγμάτων που είχαν εντοπιστεί, μόλις το banking trojan μολύνει μια συσκευή Android και αποκτήσει δικαιώματα Root, παραμένει κρυμμένο στο παρασκήνιο, και συνδέεται με ένα διακομιστή διοίκησης και ελέγχου περιμένοντας εντολές. Το BankBot μπορεί να εκτελέσει ένα σωρό λειτουργίες, όπως αποστολή και λήψη μηνυμάτων SMS, κλοπή των επαφών, να εντοπίσει τη θέση των συσκευών, να πραγματοποιήσει κλήσεις, να εμφανίζει διαλόγους phishing, και να κλέψει ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικά στοιχεία και στοιχεία της πιστωτικής κάρτας.

Παρακάτω βλέπουμε το panel διαχείρισης που ανήκει σε ένα στέλεχος του BankBot, που ανακαλύφθηκε προσφάτως από ερευνητές ασφάλειας: 

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως – Έρευνα αποκαλύπτει τη διαρροή στοιχείων Ελλήνων πολιτών μέσω του BankBot

Όπως αποκαλύπτει τρέχουσα έρευνα που διεξάγεται από την εταιρεία ασφάλειας Avast, με επικεφαλή τον αναλυτή ασφάλειας, Χρυσάιδο Nικόλαο, μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί πλήθος εξελιγμένων παραλλαγών του BankBot, που υποκλέπτουν τραπεζικά στοιχεία και ευαίσθητα δεδομένα από ανυποψίαστους χρήστες Android συσκευών.

Μεταξύ των βάσεων δεδομένων που ανακαλύφθηκαν, στο πλαίσιο εξελισσόμενη έρευνας, ανακαλύφθηκε και ένα database με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών, που έχουν υποκλαπεί με τη βοήθεια εξελιγμένης παραλλαγής του BankBot. 

Στο παρακάτω screenshot, το οποίο δημοσίευσε ο ερευνητής μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Twitter, βλέπουμε ένα μικρό μέρος της λίστας που περιλαμβάνει ονοματεπώνυμα και αριθμούς τηλεφώνων, τα οποία έχουν αποκρυφθεί για ευνόητους λόγους.

Όπως μας ενημέρωσε ο αναλυτής, η βάση δεδομένων περιλαμβάνει συνολικά 392 εγγραφές, ενώ τα δεδομένα ανακαλύφθηκαν σε έναν οnline, μη προστατευόμενο διακομιστή διοίκησης και ελέγχου (C and C server) ο οποίος αξιοποιείται από το BankBot για την αποθήκευση των δεδομένων που υποκλέπτονται από τους χρήστες mobile συσκευών.

Πώς μολύνονται οι χρήστες;

H συγκεκριμένη mobile banking απειλή μπορεί να μολύνει τους χρήστες με τους ακόλουθους τρόπους:

– Μέσω της εγκατάστασης μια φαινομενικά νόμιμης εφαρμογής (Banking, Social Messaging κτλ)

– Μέσω ανεπίσημων καταστημάτων εφαρμογών, ή μέσω κακόβουλων links για download που αποστέλλονται μέσω email ή SMS

– Συνηθέστερα, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν κάποιο πακέτο(package) που εμφανίζεται ως System update, ενημέρωση του Flash Player κτλ.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε από το Bankbot;

– Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν κατεβάζουν εφαρμογές από links ή διαδικτυακά καταστήματα πέραν του Google Play Store.

– Eάν εμφανιστεί στο κινητό σας η ακόλουθη οθόνη θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για κάποια απόπειρα μόλυνσης με κακόβουλο λογισμικό.

Το BankBot, καθώς και πολλά ακόμη banking trojans χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τακτική ώστε να γίνονται ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά, καθιστώντας δυσκολότερη την απεγκατάστασή τους. 

– Σε περίπτωση που έχετε ήδη κάνει accept, θα πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις - Ασφάλεια - Διαχειριστές συσκευής (Settings - Security - Device administrators ) και να αποεπιλέξετε την κακόβουλη εφαρμογή.
– Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη προστασία, οπότε καλό θα είναι να κρατάτε προστατευμένες τις συσκευές σας, εγκαθιστώντας κάποια λύση antivirus για mobile, την οποία θα πρέπει να ενημερώνετε τακτικά. 

Ευχαριστούμε θερμά τον Νικόλαο Χρυσάιδο, επικεφαλή του τμήματος Μobile threat intelligence & Security της Avast, με εξειδίκευση στους τομείς του mobile security, mobile threat intelligence και threat prevention, για τον χρόνο που μας διέθεσε και για τις άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που παρείχε στη συντακτική ομάδα του Secnews. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.