20 Ιουνίου 2017

Η επανάκαμψη της Μεγάλης Ιδέας

Οι Έλληνες δεν υπάρχουν εδώ για να είναι πειθήνιοι, γονατισμένοι χρεοφειλέτες. Άλλη είναι η αποστολή τους. 

Tον Ιούνιο (1829) έπεσε η Σιλίστρια και στις 8/20 Αυγούστου τα ρωσικά στρατεύματα έφτασαν στην Αδριανούπολη. Αυτή η προέλαση ανησύχησε πολύ τόσο τον Wellington όσο και τους Τούρκους. Οι Τούρκοι βιάστηκαν να αποδεχτούν τη συνθήκη του Λονδίνου προτείνοντας συγχρόνως να αποτελέσουν την Ελλάδα ο Μοριάς και οι Κυκλάδες. Για μια στιγμή ο Wellington, όπως ακριβώς και οι Γάλλοι, σκέφτηκε να δημιουργήσει μια ελληνική αυτοκρατορία που θα έπαιρνε τη θέση της ηττημένης Τουρκίας και θα έπαιζε τον ρόλο του προστατευτικού προχαρακώματος απέναντι σε μία Ρωσία πολύ εκτεταμένη. Αλλά δεν είχε αντιληφθεί ότι οι Ρώσοι είχαν αλλάξει τακτική - ότι είχαν πάρει την απόφαση να διατηρήσουν την Τουρκία στη θέση του εξασθενημένου γείτονα». Douglas Dakin «Η ενοποίηση της Ελλάδας 1170-1923», Αθήνα: 2012, Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης, σ. 100. 

Η Μεγάλη Ιδέα δεν ήταν μια αυταπάτη, μια πολεμόχαρη παραζάλη που είχε μεθύσει στα όρια της απώλειας των αισθήσεων μερικούς αδαείς περί τα πολιτικά, τα διπλωματικά και τα στρατιωτικά ζητήματα. Αυτό που αρκετοί μελετητές χαρακτηρίζουν «απόδραση από την πραγματικότητα» αποτελούσε τη μοναδική αξιόπιστη και επαρκή εξήγηση γιατί πρέπει να υπάρχει ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, να εξοπλίζεται, να προστατεύει και να διαδίδει την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία και τον πολιτισμό, και να αποτελεί φιλόξενη στέγη για το Γένος μας. Η Μεγάλη Ιδέα στηρίζεται σε ένα γεωπολιτικό σενάριο, η υλοποίηση του οποίου ανά τακτά χρονικά διαστήματα φτάνει πολύ κοντά στο να το διαχειριστεί κάποια γενιά Ελλήνων αλλά αναβάλλεται - πάντα με τρόπο ανυπόφορα οδυνηρό. 

Πολλοί αρέσκονται, για λόγους που εξυπηρετούν εχθρικά προς το έθνος συμφέροντα, να επαναλαμβάνουν ότι η Μεγάλη Ιδέα «πέθανε», «κάηκε» στη μεγάλη πυρά που άναψαν οι Τούρκοι στην αλωμένη Σμύρνη. Κι όμως, η επιβίωση του έθνους μας έχει ως μεσοσταθμό τον κατακερματισμό της Τουρκίας και το μεγάλωμα της Ελλάδος, η οποία θα αναλάβει τον μόνο ρόλο που της ταιριάζει: Εκείνον της εμπροσθοφυλακής της Δύσης απέναντι στην επεκτατική και συχνά απρόβλεπτη Ανατολή. 

Η διευρυμένη ελληνική επικράτεια, η οποία θα περιλαμβάνει σημαντικά τμήματα της δυτικής Τουρκίας, δεν αποτελεί επινόηση των «άμυαλων εθνικιστών» που «δεν λογαριάζουν τις διεθνείς ισορροπίες δυνάμεων». Είναι μια ψυχρή αποτίμηση των γεωπολιτικών δεδομένων. Επανακάμπτει σε κάθε μεγάλη σύγκρουση στην ευρύτερη περιοχή. Μπαλαντέρ σ' αυτό το ιδιότυπο παίγνιο είναι η κυρίαρχη τάση που διαμορφώνεται στη ρωσική ελίτ. 

Το απόσπασμα από το σημαντικό ιστορικό έργο που παρατέθηκε προηγουμένως αφορά την κρίσιμη περίοδο του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1828-1829. Ως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι, έχοντας μεγάλες προσδοκίες λόγω του μεγέθους της καταρρέουσας αυτοκρατορίας τους και αυτοπεποίθηση στηριζόμενη στο... φάντασμα της Ιστορίας τους και όχι στον στρατό και στις συμμαχίες τους, υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους και λίγο έλειψε να δουν τον ρωσικό στρατό να παρελαύνει στην Κωνσταντινούπολη. 

Η στάση των υπόλοιπων δυνάμεων της εποχής δεν μπορεί να θεωρηθεί εξωφρενική ή έστω «φιλελληνική». Ενα από τα ενδεχόμενα που συζητήθηκαν έντονα ήταν το -έναντι των Ρώσων- «σφράγισμα» των Στενών και του Αιγαίου μέσω της ισχυροποίησης της Ελλάδος. Τελικά, αυτό δεν προχώρησε, επειδή οι Ρώσοι δεν θέλησαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Τουρκία. Απλώς θεώρησαν ότι ήταν προς το συμφέρον τους να ελέγχουν και όχι να κατέχουν την Τουρκία. 

Επί περίπου έναν αιώνα, άλλες φορές εντονότερα κι άλλοτε φευγαλέα, άνοιγε ένα σχετικά όμοιο παράθυρο ευκαιρίας για την πατρίδα μας. Ομως πάντοτε ο πολιτικός κόσμος της χώρας κατόρθωνε (ακουσίως, μάλλον) και ανακάλυπτε έναν τρόπο για να αποφευχθεί η εκπλήρωση του οράματος της εθνικής ολοκλήρωσης. 

Ωστόσο στην εποχή μας, που η Τουρκία δείχνει να διολισθαίνει προς τον ισλαμισμό και τη μετατροπή της σε θεοκρατούμενη απολυταρχία, έχουν ήδη εμφανιστεί στον ορίζοντα τα πρώτα σημάδια της επανάκαμψης της Μεγάλης Ιδέας. 

Η στοχοθέτηση τούτου του οράματος από τους μηχανισμούς παραγωγής κυρίαρχης ιδεολογίας είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του σταδιακού ξεθωριάσματος του Ελληνισμού από την περιοχή. Οι Ελληνες δεν υπάρχουν εδώ για να είναι πειθήνιοι, γονατισμένοι χρεοφειλέτες. Αλλη είναι η αποστολή τους. Οποιος την αγνοεί ας διαλέξει στην τύχη μία σελίδα από την Ιστορία μας για να τη μάθει... 

Παναγιώτης Λιάκος 
Πηγή "Δημοκρατία" 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

2 σχόλια:

kik είπε...

Η ελαφρότητα της "επανάκαμψης" του μεγαλοιδεατισμού εμφανίζεται από τους ίδιους σκοτεινούς κύκλους των δύο προηγούμενων αποτυχημένων και δραματικών προσπαθειών που ορέγονται την συρρίκνωση του Ελληνισμού.
Μιά τέτοια τραγική επανάληψη, θα καταστήσει μειονότητα τον Ελληνισμό προς όφελος των ίδιων συμφερόντων που ζητούν διακαώς τον απόλυτο έλεγχο της στρατηγικής θέσης της χώρας μας και τον απόλυτο εξουσιαστικό έλεγχο.
Να θυμίσω πως κάθε έναν αιώνα επανέρχεται το ζήτημα, αρχής γενομένης από την ίδρυση της μασονικής φιλικής εταιρείας που ήθελε την ανασύσταση του Βυζαντίου και έφερε την δραματική σφαγή του Ιερού λόχου, έως τα Αίολα αλυτρωτικά επιχειρήματα των Βενιζελικών που οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή.
Καλό θα ήταν να είμαστε όλοι πιό φειδωλοί και ειδικά όταν τέτοιου είδους δημοσιεύματα από "έγκυρες" φυλλάδες προσπαθούν να δώσουν υποτιθέμενες λύσεις σε κατασκευασμένες κρίσεις.

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Αγαπητέ κ Κάλλη νομίζω ότι εδώ έχετε ένα λάθος....
Η Μικρασιατικη καταστροφή δεν έγινε λογω της Μεγαλης Ιδεας....
Εγινε λόγω του ότι δεν αντελήφθει εγκαιρα η ελληνικη ηγεσία της εποχής εκείνης (λόγω ανικανότητας ή λόγω προδοσίας) την αλλαγή των διπλωματικών σχέσεων των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά και της Σοβιετικής Ενωσεως με τους Τούρκους του Κεμάλ....

Η ίδια η επανασταση του 1821 οφείλεται στην μεγαλη Ιδεα....
Η εθνικη επεκταση προς Θεσσαλία, Ηπειρο και Μακεδονία και απελευθερωση τους οφείλεται στην Μεγαλη Ιδεα....
Η απελευθερωση της Θρακης οφείλεται στην Μεγαλη Ιδεα....

Νομίζω οτι αντιθετα οταν ο ελληνισμός απεμπόλησε την έννοια της Μεγάλης Ιδέας άρχισε η αληθινη συρρικνωση.... αρχιζοντας από την Κυπρο το 1974 και προχωρώντας στις γκριζες ζωνες και στα Ιμια του Σημιτη....

Δυστυχως τα διπλωματικά λαθη συνεχιζονται και σημερα....
Προσωπικα θεωρω οτι η Ελλάδα έπρεπε συνεχως να απαιτεί τα εθνικά της εδαφη και να διαλαλεί παντού οτι σεβεται τις διεθνείς συνθηκες αλλά στην πρωτη ευκαιραι αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια θα ενσωματώσει τα προαιώνια ελληνικά εδάφη.....

Το οτι οι Τουρκοι έδιωξαν κι εσφαξαν εκατομμυρια Ελληνες στην Μ Ασία και στον Ποντο δεν σημαίνει οτι πλεον όλα αυτα δεν ειναι δικά μας....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.