15 Ιουνίου 2017

Ώρα μεγάλων αποφάσεων για την ελληνική εξωτερική πολιτική

Ήρθε φαίνεται η στιγμή που οι συνθήκες επιβάλλουν στην Ελλάδα τη λήψη αποφάσεων σε καθοριστικά για το μέλλον μας ζητήματα. 

Ήρθε φαίνεται η στιγμή που οι συνθήκες επιβάλλουν την λήψη αποφάσεων -που τόσο πολύ αποφεύγουν να λάβουν οι πολιτικοί μας, μεταθέτοντας τον χρόνο- σε καθοριστικά για το μέλλον μας ζητήματα. 

Και αρχίζοντας από το… μισό, εδώ πράγματι προέχει η ολιγοήμερη αναμονή για να μη δώσουμε επιχειρήματα πρόσκτησης οφέλους σε έναν ορκισμένο ανθέλληνα, του οποίου ο ανθελληνισμός αποτελεί προσοδοφόρο επάγγελμα -όπως και ο μακεδονισμός του Γκρούεφσκι- άνευ του οποίου δεν θα είχε την εξέλιξη που έχει στην πολιτική. 

Και εννοώ τον Σπετίμ Ίντριζι αρχηγό του αλβανοτσάμικου κόμματος, ο οποίος όσο πλησιάζουν οι ημέρες των εθνικών εκλογών στην Αλβανία, δυναμώνει την ρητορική μίσους κατά της Ελλάδας, προς θήρευση ψηφοφόρων. Επ’ αυτού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κοζάνη, σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Δράσης "Πράττω" της οποίας είναι πρόεδρος, ανέφερε: 

«Ένα μικρό εθνικιστικό κόμμα προβαίνει σε προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και να πάρει ψήφους και η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να του δώσει αυτή την ικανοποίηση μέχρι να γίνουν οι εκλογές». Επικροτώ την τοποθέτησή του. Κάθε απάντηση δική μας στις προκλήσεις θα του δίνει δικαίωμα να ανταπαντά, να βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα και να προσθέτει πόντους στα ποσοστά του κόμματός του. 

Όμως, μετά τις εκλογές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί δραστικά ο ανθελληνισμός αρκετών κομμάτων στην Αλβανία, με την συμμετοχή βεβαίως και του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού, του Έντι Ράμα. Τα προβλήματα, όσο τα αφήνεις να διογκωθούν, τόσο δυσεπίλυτα καθίστανται. 

Για τα Σκόπια, ο Ν. Κοτζιάς, στην ίδια εκδήλωση, υποστήριξε ότι προϋπόθεση για να συναινέσει η Ελλάδα στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και να συμφωνήσει σε συμβιβαστική λύση στο θέμα του ονόματος. Ναι μεν, αλλά δεν αρκεί. Όπως πολλές φορές έχω γράψει, δεν υπάρχει από ελληνικής πλευράς καμιά πρόβλεψη για απάλειψη του προσδιορισμού τόσο της εθνικότητας όσο και της γλώσσας, που φέρουν την ονομασία "μακεδονική". Πέραν του ότι βεβαίως, ο οποιοσδήποτε γεωγραφικός προσδιορισμός του κράτους που φέρει το ουσιαστικό Μακεδονία, όχι μόνο δεν επιλύει, αλλά περιπλέκει το πρόβλημα. 

Για την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των Σκοπίων την Τετάρτη στην Αθήνα, εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στις πρόσφατες φιλικές δηλώσεις προς την Ελλάδα αναμένοντας να φανεί αν έχουν ουσία ή όχι. Θεωρώ ότι κακώς θεωρεί πως μπορεί να είναι φιλικές, από την στιγμή που ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ εκπροσωπούσε την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι στα διεθνή φόρα, όπου τα επιχειρήματά του ήσαν μακεδονίζοντα. Απλώς, οι πιέσεις των ΗΠΑ, αλλάζουν πολλές καταστάσεις. Διαφωνώ επίσης, και έχω επιχειρηματολογήσει επ’ αυτού, ως προς το ότι η ελληνική πολιτική σκηνή, σχεδόν σύμπασα, επιθυμεί την διατήρηση της ακεραιότητας των Σκοπίων. 

Τέλος, ως προς το Κυπριακό, ο Ν. Κοτζιάς σωστά διαπίστωσε ότι η Κύπρος, κράτος- μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, δεν μπορεί να γίνει ένα κανονικό και φυσιολογικό κράτος και να έχει στρατεύματα κατοχής, αλλά και εγγυήτριες δυνάμεις. Σωστό είναι αυτό, αλλά είναι ελάχιστο, όπου όμως μόνον σ’ αυτό έχει εστιάσει η ελληνική πλευρά την αντίθεσή της. Δηλαδή, αν φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και απαλειφθεί ο όρος των εγγυητριών δυνάμεων, θα καταστεί φυσιολογικό κράτος η Κύπρος; 

Τι είδους Δημοκρατία θα είναι αυτή, όπου δεν θα κυβερνά η πλειοψηφία του 80%, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά κράτη, αλλά θα έχει ισότιμα λόγο και η μειοψηφία του 20%.

Τι Δημοκρατία είναι αυτή, όπου για να ισχύσει μια απόφαση πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσει ένας Τ/κ του Κρατικού Συμβουλίου;

Τι είδους Δημοκρατία είναι αυτή που σε περίπτωση ισοψηφίας στην απόφαση, θα καλείται να την λάβει αλλοδαπός "δικαστής";

Αυτά θα αρκούσαν για να μη υπάρξει συμφωνία, όμως δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλά άλλα που θα καταστήσουν το κράτος θνησιγενές. Με ανυπολόγιστες τότε συνέπειες. 

Μακεδών
Πηγή Voria

το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.