Τελευταίες αναρτήσεις

10 Ιουνίου 2017

Η οικονομία κλίμακας του Σόιμπλε!!!

Του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Οφείλω να ομολογήσω πως ο Σόιμπλε είναι ενδεχομένως ο πιο ικανός πολιτικός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι δεδομένο πως δεν τον συμπαθώ. Είναι δεδομένο επίσης ότι δεν του καίγεται καρφί αν τον συμπαθώ εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Κι εδώ εστιάζεται η «μαγκιά» του πολιτικού Σόιμπλε που κάνει τη διαφορά. Έχει καταφέρει να είναι ο πιο σημαντικός…. Ο κυρίαρχος… Ο πιο αποτελεσματικός… Χωρίς να είναι αρεστός… Και χωρίς να καταφεύγει στις γνωστές φθηνές σοφιστείες των πολιτικών…  

Κατάφερε ο Σόιμπλε να «ξεπεράσει» η Γερμανία τον καλό εαυτό της. Δηλαδή το κλασικό γερμανικό πρότυπο. Της δουλειάς, της οργάνωσης, της αυστηρής πειθαρχίας, της προσήλωσης στον στόχο… Κατάφερε με έναν εντελώς «μεσογειακό τρόπο» η χώρα του να γίνει παγκόσμια οικονομική ηγέτιδα… 

Κατάφερε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, η χώρα του χωρίς μια ώρα παραγωγής να έχει κερδίσει «δεκάδες, έως και εκατοντάδες δις ευρώ», από το Ελληνικό ζήτημα!!! «Παράγωντας» και πουλώντας «αέρα κοπανιστό». Δηλαδή, τόκους, επιτόκια, πανωτόκια, μνημόνια κλπ κλπ… 

Πριν κάμποσο καιρό συναντήθηκα μ’ ένα «μεγαλοστέλεχος» δημόσιου οργανισμού για να του επισημάνω, ένα γεγονός που με βάσει το δικό μου αισθητήριο, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, είναι προκλητικό, δυσώδες έως και σκανδαλώδες… 

Συγκεκριμένα ο εν λόγω δημόσιος Οργανισμός, στο πλαίσιο της πάγιας – εντελώς αντιπαραγωγικής – τακτικής του δημοσίου εδώ και δεκαετίες, νοικιάζει συνεχώς μικρά κτίρια για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, αντί να οικοδομήσει – έχει αυτή τη δυνατότητα – ή να νοικιάσει ένα μεγάλο κτίριο και κατ’ αυτό τον τρόπο να εξοικονομήσει πολλά χρήματα, από την ανακαίνιση, τις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης και γενικότερα από τις καθημερινές λειτουργίες αυτών των κτιρίων. 

Όταν έθεσα το θέμα στο μεγαλοστέλεχος, το οποίο έχει την φήμη τεχνοκράτη, του ανθρώπου της αγοράς, του σκληρού, του άτεγκτου που προσπαθεί να φέρει ένα νέο ύφος και ήθος στο δημόσιο, μου απάντησε με οικονομίστικη και επιτηδευμένα τεχνοκρατική ορολογία… «Μην λέτε βλακείες, πολύ καλά κάνουμε και νοικιάζουμε πολλά κτίρια, αντί να φτιάξουμε ή να νοικιάσουμε ένα. Κερδίζουμε χρήματα από την οικονομία κλίμακας»!!!
Προσωπικά δεν είμαι οικονομολόγος και ούτε θα ήθελα να είμαι, βλέποντας την κατάντια τους σε παγκόσμιο επίπεδο… 

Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι οι θεωρίες φτιάχτηκαν για να πέφτουν έξω και να αντικαθίστανται από άλλες θεωρίες… Παρατηρήστε την οικονομία κλίμακας που μου «σερβίρισε» το μεγαλοστέλεχος… 

Εντελώς εκλαϊκευμένα οικονομίες κλίμακας είναι ένας όρος των οικονομικών, που αναφέρεται στην μείωση του κόστους που επιτυγχάνει μια επιχείρηση αυξάνοντας την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος και χαρακτηρίζει την παραγωγή ενός οποιουδήποτε προϊόντος. Ένα προϊόν παρουσιάζει (θετικές) οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή του, όταν η αύξηση όλων των εισροών κατά Χ, αυξάνει την τελική παραγωγή κατά περισσότερο από Χ. Για παράδειγμα: αν ένα εργοστάσιο φτιάχνει 2 μολύβια την ημέρα, τότε, φτιάχνοντας ένα όμοιο εργοστάσιο δίπλα του θα αυξήσει την παραγωγή σε περισσότερα από 4 μολύβια την ημέρα. 

Έχω την αίσθηση πως η συγκεκριμένη θεωρία μπορεί να έχει επιτυχία ΚΥΡΙΩΣ σε πολυεθνικές, οι οποίες εκτός από την πρωτογενή ή δευτερογενή παραγωγή «επιχειρούν» και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όποτε τους ενδιαφέρει πρωτίστως να αυξάνουν το μερίδιο τους στην αγορά και συνακόλουθα την ρευστότητα τους, για την οποία κόπτονται προτίστως, αφού αυτή τους προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων. 

Μόνο που όλ’ αυτά δεν είναι εφαρμόσιμα σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Δημόσιες ή ιδιωτικές. 

Κάνοντας έναν αυθαίρετο, έως και αιρετικό (σίγουρα χιουμοριστικό) συλλογισμό, θα έλεγα πως βάσει της συγκεκριμένης θεωρίας θα έπρεπε οι Γερμανοί να δημιουργήσουν μια ακόμα αποικία χρέους δίπλα στην Ελλάδα, για να αποκομίσουν τα τριπλά κέρδη απ’ αυτό που έχουν αποκομίσει από το 2010 και εντεύθεν… 

Θα έλεγα μάλιστα το «μοντέλο» να εφαρμοστεί στην γειτονική Τουρκία, της οποίας η οικονομία «ομοιάζει» με την Ελληνική, λίγο πριν την λαίλαπα των μνημονίων.  Να εφαρμόσει ο Σόιμπλε την οικονομία κλίμακας και στην ελεγχόμενη απ’ αυτόν Τουρκία… Να τους χρεοκοπήσει τους γείτονες, για να «οικονομήσει» χοντρά… Άλλωστε η αγορά της Τουρκίας είναι τουλάχιστον τετραπλή από την δική μας… Σκέφτομαι να στείλω την ιδέα στον «χερ Σόιμπλε», να βοηθήσω το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ρε γαμώτο… 

aba.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.