Τελευταίες αναρτήσεις

23 Ιουνίου 2017

Ματαιώσαμε το σόου Σαδίκ

Του Μανώλη Κοττάκη

Η δημοσιογραφία είναι συναρπαστικό επάγγελμα, αλλά οι χαρές που σου δίνει είναι λίγες και σε κάθε περίπτωση εφήμερες. Δεν διαρκούν πολύ. Υπό αυτή την έννοια ως Διευθυντής της ιστορικής αυτής εφημερίδας θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την τροπή που έλαβε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλή Γιλντιρίμ στην Θράκη. 

Άλλα είχαν σχεδιάσει οι γείτονες, άλλα τους βγήκαν. Και στο μέτρο που αυτή η μεγάλη και ιστορική εφημερίδα ξύπνησε το κοιμώμενο κράτος των Αθηνών, προβλημάτισε με τις υποδείξεις της και ενεργοποίησε τα ανακλαστικά μας, αυτό που τελικώς συνέβη είναι κέρδος. Κέρδος για τον τόπο.

Την Δευτέρα προειδοποιήσαμε από αυτό το ταμπούρι, του οποίου το ιστορικό βάρος κάποιοι υποτιμούν, ότι ο Γιλντιρίμ σχεδίαζε να επισκεφθεί το εργοστάσιο συσκευασίας κερασιών του υιού του εκλιπόντος ανεξάρτητου Βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, Λεβέντ, προκειμένου να του δώσει χρίσμα ανάλογο του Ντενκτάς.

Την Δευτέρα θυμίσαμε επίσης τα λόγια που είχε πει στους μουσουλμάνους της Θράκης ο Ταγίπ Ερντογάν όταν πρώτη φορά μετά την επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ πήγε ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος στην περιοχή, το 2004. Τους είχε θυμίσει ότι «είστε Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες», καμιά αναφορά σε «τουρκική μειονότητα».

Θέλουμε με πιστεύουμε ότι οι δικές μας φωνές, μαζί και με άλλων φυσικά, έπιασαν τόπο και ξύπνησαν την κυβέρνηση.

Ο Γιλντιρίμ πήγε στην Θράκη, αλλά ανέβαλε την τελευταία στιγμή με το πρόσχημα της καθυστερημένης άφιξης του, την μετάβαση στην επιχείρηση Σαδίκ.
Εάν ήθελε, είχε χρόνο να πάει. Δεν πήγε. Κάτι συνέβη.
 

Το ίδιο συνέβη και με την ομιλία Γιλντιρίμ στο χωριό Λύκειο κατά την διάρκεια του Ιφτάρ, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας μπορεί να βρει κανείς στην ενημερωμένη ιστοσελίδα Tourkikanea.gr.

Ο τόνος του ήταν προσεκτικός, οι λέξεις του ίδιες με του Ερντογάν: «Είστε Έλληνες και Ευρωπαίοι Πολίτες».

Σημαντικό ρόλο στο χαμήλωμα των τόνων έπαιξε η παρουσία του έμπειρου υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος συνόδευε τον Γιλντιρίμ στην Θράκη.

Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να εμφανίσουν τους ψευδομουφτήδες στην πόλη της Κομοτηνής, ενώ ο Αμανατίδης – από τους ελάχιστους θρησκευόμενους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ- συνάντησε τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και το νόμιμο Μουφτή. Μπήκε μαζί με τον Τούρκο έως και στο Τζαμί της οδού Φιλιππουπόλεως και μίλησε στα ελληνικά στους πιστούς.

Εάν αναρωτιέστε γιατί αντιδρώ έτσι στις σχεδιαζόμενες προκλήσεις των Τούρκων οφείλω μια εξήγηση, πέραν της προφανούς. Πήρα το πτυχίο μου από την Νομική Σχολή Θράκης και έτυχε να ζήσω εκεί –και σε χριστιανική γειτονιά και σε μουσουλμανική- σε μια από τις πιο συγκλονιστικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας στην οποία πρωτοστάτησε ο Αχμέτ Σαδίκ. Το 1990. Τότε που οι Τούρκοι έπαιξαν το χαρτί του διχασμού. Αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι ο υιός του θέλει να συνεχίσει στην πολιτική ό,τι άφησε ανολοκλήρωτο ο πατέρας του, ανθρώπινο είναι. Εκείνος την δουλειά του, και εμείς όμως την δική μας.

Η Θράκη ενσωματώθηκε μετά κόπων και βασάνων στον εθνικό κορμό από τον απεσταλμένο του Βενιζέλου Χαρίσιο Βαμβακά μόλις το 1920, ούτε εκατό χρόνια δεν την έχουμε. Στο μέτρο που μας αναλογεί στον καθένα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μην την χάσουμε. Ακόμη και αν βάλουμε μια φωνή παραπάνω.
Βοσνία η δεύτερη πατρίδα μου δεν θέλω να γίνει.
 

Πηγή εφημ. «Εστία»
το είδαμε ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.