Τελευταίες αναρτήσεις

8 Ιουνίου 2017

Μόνο η Βαλκανική έμεινε για τον τουρκικό πανισλαμισμό

Oι μεγάλες δυνάμεις δεν αναθέτουν πλέον στην Τουρκία ούτε δευτερεύοντα ρόλο στα δρώμενα και τις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής 

Δεν έχει κρύψει η Τουρκία τις επεκτατικές διαθέσεις της, τις οποίες επισημοποίησε άλλωστε με το βιβλίο "Στρατηγικό Βάθος" του Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, το οποίο βεβαίως και πρόκειται για ένα αφελές σύγγραμμα, αλλά το επίπεδο των στελεχών του κόμματος του Ερντογάν δεν είναι σε θέση να το αξιολογήσει. 

Αυτό όμως το βιβλίο έδωσε επιχειρήματα στον μεγαλομανή σημερινό δικτάτορα της Τουρκίας, ο οποίος, όπως όλοι οι ιδεοληπτικοί -με τους οποίους είναι γεμάτη η πολιτική σκηνή της χώρας μας-, ενεργεί σύμφωνα με τα οράματά του και όχι με προσαρμογή στην πραγματικότητα. 

Αυτό το οποίο υποστήριζε ο Νταβούτογλου -και το οποίο ανέλυαν στη Ελλάδα εμβριθώς περισπούδαστοι διεθνολόγοι- είχε αποδομηθεί με λίγες λέξεις από τον Ουμίτ Κουβάντς, έναν Τούρκο συγγραφέα και σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ, του οποίου το βιβλίο «Pan - Islamcinin Macera Kilavuzu» (Οδηγός Περιπέτειας του Παν-Ισλαμιστή) είχε κυκλοφορήσει προ δύο ετών στα βιβλιοπωλεία της Τουρκίας. 

Σε αυτό, ο Κουβάντς αποδομεί τις θέσεις που εκφράζει ο Νταβούτογλου στο βιβλίο του, χαρακτηρίζοντάς το "μη επιστημονικό" και "καθόλου βαθύ", επειδή δεν φέρει επιχειρήματα προς ενίσχυση των ισχυρισμών του. 

Έγραψε ο Ου. Κουβάντς: «Με το βιβλίο του Νταβούτογλου, μία χώρα μπορεί να μπει σε περιπέτειες, σε επικίνδυνες περιπέτειες. Ο λόγος που το αποκαλώ περιπέτεια είναι επειδή τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η χώρα δεν είναι συμβατά με τον στόχο που θέλει να επιτύχει ο συγγραφέας. Το βιβλίο του Νταβούτογλου είναι ένα ιδεολογικός οδηγός δράσης, δεν είναι ένα ακαδημαϊκό βιβλίο που βασίζεται σε μία θεωρία». 

Και συνέχισε, για τον πανισλαμισμό του Νταβούτογλου που υπάρχει μόνο στα χαρτιά: «Ο Νταβούτογλου θέλει να καθιερώσει έναν "πολιτισμό" που θα βασίζεται στο Ισλάμ. Ωστόσο, δεν αναφέρει το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το ιδανικό. Υποστηρίζει ότι αν η τουρκική ηγεσία μπορέσει να πείσει τους Άραβες ότι οι Οθωμανοί δεν ήταν ιμπεριαλιστές και ότι αντίθετα, προσπαθούσαν να σώσουν τους Άραβες από τον δυτικό αποικιοκρατικό επεκτατισμό, τότε οι Άραβες θα δεχθούν τη τουρκική ηγεσία. Είναι εμφανές ότι ο Νταβούτογλου πιστεύει ότι η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας μπορεί να μπορεί να διαδώσει τον πανισλαμισμό στη Μέση Ανατολή». 

Έχω μεταφέρει σ’ αυτήν την στήλη παλαιότερα, τις απόψεις προσωπικοτήτων Αράβων, από τις οποίες εμφαίνεται ότι οι Άραβες δεν ξεχνούν ότι απελευθερώθηκαν από τον τουρκικό ζυγό μόλις το 1931, και ότι η συμπεριφορά των Οθωμανών και μετέπειτα Τούρκων προς τους Άραβες, δεν ήταν ανάλογη προς αδελφούς μουσουλμάνους, αλλά τους αντιμετώπιζαν όπως τους γκιαούρηδες - απίστους. Η ταινία με τον Λώρενς της Αραβίας ήταν ενδεικτική.

Πέραν όμως αυτού, οι Άραβες, που δεν αποτελούν ενιαία εθνότητα και καταχρηστικώς αποκαλούμε όλους τους βορειοαφρικανικούς και μεσανατολικούς λαούς με την ίδια επωνυμία, δεν βρίσκονται σε διάσταση μόνον με τους Τούρκους, αλλά και μεταξύ τους.

Πριν αποφασίσει η Δύση να διαλύσει τις χώρες με την "αραβική άνοιξη" και στη συνέχεια με τους τζιχαντιστές (αρχής γενομένης από το Ιράκ) έριζαν για την ηγεσία του λεγόμενου αραβικού κόσμου, η Λιβύη του Καντάφι, η Αίγυπτος του Σαντάτ, η Συρία του Χαφέζ (πατρός) Άσαντ και το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν. Ποτέ αυτές οι χώρες δεν είχαν καλές σχέσεις μεταξύ τους, διεκδικώντας η κάθε μία δι’ εαυτόν την ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου. 

Σήμερα, η Τουρκία διαπίστωσε πλέον ότι το βιβλίο του Νταβούτογλου, επί του οποίου στηρίχθηκε όλη η πρόσφατη επεκτατική πολιτική του Ερντογάν, περιέχει ανοησίες. Και το διαπίστωσε από την στιγμή που κατέστη ολοφάνερο πως οι μεγάλες δυνάμεις δεν της αναθέτουν ούτε δευτερεύοντα ρόλο στα δρώμενα της Μ. Ανατολής. Εξ ανάγκης επομένως θα στραφεί στη Βαλκανική, όπου από μακρού χρόνου έθεσε θεμέλια. 

Ο Γιουσούφ Καπλάν, αρθρογράφος στη Yeni Safak, προετοιμάζει το έδαφος για εγκατάλειψη της επέκτασης στη Μ. Ανατολή, υπερτονίζοντας τα οφέλη από την τουρκική διείσδυση στα Βαλκάνια, ώστε να μη θεωρηθεί ήττα η αποτυχία του μεγάλου ονείρου (ακριβώς όπως έπρατταν οι αμερικανικές Υπηρεσίες διοργανώνοντας οι ίδιες διαδηλώσεις εναντίον της παρουσίας των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, ώστε να μη θεωρηθεί ήττα -που ήταν- η αποχώρηση, αλλά υπακοή στο αίτημα του αμερικανικού λαού). 

Ο Καπλάν, που είναι κι αυτός η φωνή του κυρίου του, γράφει με τίτλο «Ο δρόμος να γίνει η Τουρκία παγκόσμια δύναμη περνάει από τα Βαλκάνια και όχι από τη Συρία», και επισημαίνει ότι η Τουρκία κάνει λάθος που παραμελεί τα Βαλκάνια. «Οι μεγάλοι μετασχηματισμοί, οι κρίσεις και οι πόλεμοι που βιώνονται στα Βαλκάνια καθορίζουν το μέλλον της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Τουρκίας. (…). Στρατηγική προτεραιότητά μας θα πρέπει να είναι η ασφάλεια της Τουρκίας και όχι το μέλλον του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία. (…) Η Τουρκία θα πρέπει να επέμβει στρατηγικά στα Βαλκάνια. Και μεγάλος τουρκικός πληθυσμός υπάρχει και το πιο σημαντικό είναι ότι οπουδήποτε στα Βαλκάνια υπάρχουν Μουσουλμάνοι». 

Μακεδών
Πηγή Voria,

το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.