27 Ιουνίου 2017

Οι δύο παρατάξεις που συγκρούστηκαν στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά.

Σήμερα έγινε η σύγκλιση της Εκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για να συζητηθεί το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών μετά τα δύο νέα ΦΕΚ του Γαβρόγλου για το νέο έτος και την εκτύπωση των νέων σχολικών βιβλίων των τριών βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. 

Οι δύο παρατάξεις που συγκρούσθηκαν εκφράζονται παρακάτω μέσα από δύο αναρτήσεις.
Η πρώτη είναι από απόσπασμα της ανάρτησης του Ρομφέα με τις θέσεις του Σεβ. Μητροπ. Καλαβρύτων Αμβροσίου όπως τις διατυπώνει σε επιστολή του, ο οποίος δεν παρευρέθει και αναλύει τους λόγους της απουσίας του, και η δεύτερη είναι από το Πρώτο Θέμα με την αναφορά-εισήγηση του Σεβ. Μητροπ. Υδρας Εφραίμ που ήταν ο κύριος εισηγητής του θέματος και είδε με πολύ θετικό τρόπο τα νέα ΦΕΚ του Γαβρόγλου.....

Επιστολή Σεβ. Μητροπ. Καλαβρύτων Αμβροσίου.

Συνέρχεται σήμερα η ολομέλεια του Σώματος των Ἰεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκτακτη Συνεδρία, προκειμένου να ενημερωθούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες για τις εξελίξεις πάνω στο καυτό θέμα: «αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών». 

Ένα θέμα, που όχι μόνο έχει ενοχλήσει την Εκκλησία, αλλά και είχε οδηγήσει στην βίαιη απομάκρυνση του κ. Νικ. Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας. 

Για πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια της ποιμαντικής μου και αρχιερατικής πορείας αρνήθηκα να παραστώ στις εργασίας του Σώματος. Το ερώτημα, το οποίον ανακύπτει είναι «Γιατί;». 

Αρνούμαι να συμμετάσχω στην παρούσα Σύνοδο της Ιεραρχίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας! ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ! 

Φρονώ, ότι η σήμερον συνερχομένη Σύνοδος των Ιεραρχών σκοπό έχει να καλύψει όλες τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις, οι οποίες έγιναν από μέρους της Εκκλησίας στη μεικτή Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποφασίσουν για ένα καινούργιο σύστημα διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Χώρας. 

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με πρόσφατη Ανακοίνωσή του ανήγγειλε, ότι κατήργησε όλες τις Αποφάσεις του κ. Φίλη (διά των δημοσιευθέντων Φ.Ε.Κ. υπ’ αριθμ. 2104 και 2105). «Δεκτές έκανε ο Γαβρόγλου τις θέσεις της Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά» καί μάλιστα «με εντολή του Τσίπρα» (βλ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ, σελ. 10), έγραψαν οι Εφημερίδες. 

Ακριβώς αυτό είναι και το σημείο της ανησυχίας μας! Δεν πιστεύουμε στα λόγια του Υπουργού κ. Γαβρόγλου! Δεν εμπιστευόμεθα τον ίδιο τον Υπουργό! Ταπεινά φρονούμε, ότι εξαπατά την Εκκλησία! 

Πολύ δε φοβούμεθα, ότι η Ιεραρχία σήμερα ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΗ στις μεθοδεύσεις του κ. Υπουργού! 

Η αθεϊστική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει το μάθημα των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας, δηλ. ισοπεδώνει τον Χριστιανισμό με τον Μουσουλμανισμό, τον Ινδουϊσμό, τον Βουδδισμό κλπ. 

Μακάρι οι σεπτοί Ἀδελφοί Ιεράρχες σήμερα να ξεσκεπάσουν την συντελούμενη εξαπάτηση της Εκκλησίας! Μακάρι νά προστατεύσουν την αγία Ορθοδοξία μας! Πλην όμως δεν το πιστεύω! 
Σπεύδουμε, λοιπόν, να γνωστοποιήσουμε προκαταβο-λικώς την αντίδρασή μας, ώστε η ιστορία να κρίνει την στάση μας. 

Σταθερά φρονούμε, ότι ο μάγκας και μουστακαλής κ. Γαβρόγλου, δηλ. ο Υπουργός της Παιδείας, δεν έχει αλλάξει το σύστημα! 

Απλώς ρίχνει «στάχτη στα μάτια» της Ιεραρχίας, ώστε οι Ιεράρχες να μη κατανοήσουν την συντελουμένη μεγάλη προδοσία της Ορθοδόξου Πίστεως! 

Με μεγάλη, λοιπόν, αγωνία θα περιμένουμε να δούμε σήμερα τη στάση της Ιεραρχίας.
Εύχομαι να έχω πλανηθεί στις σκέψεις και τις θέσεις μου. Εάν έχω αδικήσει την Ιεραρχία, θα πέσω στο έδαφος και θα ζητήσω δημοσίως συγγνώμην! 

Όμως η παρούσα Ανακοίνωσις-Δήλωσίς μου καταδεικνύει το μέγεθος της απογνώσεώς μου! 
Το απαντητικό έγγραφό μου προς την Ι.Σ.Ι. τελειώνει με την εξής αποστροφήν: 

Μακαριώτατε Άγιε Πρόεδρε, 
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αδελφοί και Πατέρες, 

Έως χθες εκ μέρους της Εκκλησίας κατά κόρον ελέγετο, ότι ο διάλογος θα αρχίση από «μηδενικήν βάσιν»! 

Ο τέως Υπουργός κ. Φίλης ισχυρίζεται, ότι «η επιτροπή της Εκκλησίας τελικά δέχθηκε ο διάλογος να μη γίνει από μηδενική βάση, όπως στην αρχή εζητείτο και υπήρξε η αφορμή της έντασης, αλλά με βάση τα νέα προγράμματα»! 

Ø Με όλον τον σεβασμόν Σας ερωτώ , τι εκ των δύο ισχύει; 
Ø Διάλογος εγένετο από μηδενικήν βάσιν; 
Η με βάσιν τα νέα Προγράμματα; 
Με όλον τον σεβασμόν και πάλιν Σας ερωτώ: 
Ποίος εμπαίζει, ποίον; 
Η Επιτροπή Διαλόγου την Ιεραρχίαν; 
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Λαόν; 
Ο κ. Φίλης τους Δημοσιογράφους; 
Ή μήπως όλοι Ημείς εμπαίζομεν εαυτούς και αλλήλους; 

Ταύτα πάντα μας εξαναγκάζουν, ίνα μη προσέλθωμεν εις τας εργασίας της ατύπως συγκαλουμένης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της προσεχούς Τρίτης 27ης Ίουνίου μόνον και μόνον δια να μη συμπράξωμεν εις την συντελουμένην προδοσίαν της αμωμήτου Ημών Πίστεως, της αγίας Ορθοδοξίας μας. 

Ελάχιστος εν Χριστώ Αδελφός 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 

Μητροπολίτης Ύδρας για Θρησκευτικά: «Η Εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία - Τούτο πλέον αποτελεί κεκτημένο» 

Ο Μητροπολίτης Ύδρας που χειρίστηκε, εκ μέρους της Εκκλησίας, όλα τα ζητήματα, είπε: «Διάλογος μεταξύ Εκκλησίας καί Πολιτείας για τα Θρησκευτικά έγινε για πρώτη φορά. Και μάλιστα ετονίσθη ότι η Εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία. Τούτο πλέον αποτελεί ένα κεκτημένο για την Εκκλησία μας» 

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, της πρώτης φοράς Αριστεράς, κατάφερε η Εκκλησία της Ελλάδος να πετύχει, όσα δεν μπόρεσε δεκαετίες τώρα, σχετικά με τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, δηλαδή να αποτελέσει «κεκτημένο» η συναπόφαση υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας, όπως είπε ο Μητροπολίτης Ύδρας. 

Ο μεν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κράτησε ισορροπίες στην ομιλία του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ωστόσο ο βασικός εισηγητής, ο Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κύριος Εφραίμ, ήταν ιδιαίτερα εύγλωττος και αποκαλυπτικός. Ο κύριος Εφραίμ ήταν μέλος της κοινής επιτροπής υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας και χειρίστηκε όλα τα ζητήματα. 

«Πρέπει εδώ εξ αρχής να δεχθούμε ότι διάλογος, μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για την διδακτέα ύλη των θρησκευτικών στην εκπαίδευση έγινε για πρώτη φορά. Και μάλιστα ετονίσθη ότι η Εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία δια θέματα αφορώντα εις αυτήν, ως τούτο απορρέει εκ του Συντάγματος και του Καταστατικού αυτής Χάρτου (Ν. 590/1977). Τούτο πλέον αποτελεί ένα κεκτημένο για την Εκκλησία μας», είναι η χαρακτηριστική του αποστροφή. 

Και συνεχίζει στο ίδιο κλίμα: «Ως προς τις γενικές παρατηρήσεις της Ι. Συνόδου επί των νέων Προγραμμάτων και της «φιλοσοφίας» αυτών, καταθέτομεν, εν συνεχεία προς την Σεπτήν Ιεραρχίαν, το σχετικόν κείμενον - απάντησιν των Συντακτων των νέων ΠΣ, τά οποία παρέχουν κατάλληλες εξηγήσεις καί διευκρινήσεις και «εκάλυψαν» τις θέσεις μας». 

Αναφορικά με το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, ο Μητροπολίτης Ύδρας αναφέρει: «Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσον του κ. Υπουργού, όσον και του Προέδρου του ΙΕΠ, σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του ΜτΘ, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στην Β΄ καί Γ΄ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο». 

Και για να μην αφήνονται αμφιβολίες, όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί στη νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Παιδείας: «Καθ΄ όλην την διάρκειαν του διαλόγου επιμόνως ζητήσαμε οι όποιες διορθώσεις και αλλαγές γίνουν, να αποτυπωθούν σε καινούργια Υπουργική Απόφαση, καταργουμένων των Υπουργικών Αποφάσεων του προηγουμένου Υπουργού Παιδείας. Όλοι πλέον γνωρίζομεν ότι ήδη δημοσιεύτηκαν τα νέα Φ.Ε.Κ. (Φ.Ε.Κ. 2104 τ. Β΄ /19.06.2017) δια το Πρόγραμμα Σπουδών Δημοτικού -Γυμνασίου και το (Φ.Ε.Κ. 2105 τ. Β΄/19.06.2017) δια το Πρόγραμμα Σπουδών του Γενικού και Ἐπαγγελματικού Λυκείου με την ρητή αναγραφή ότι η προηγούμενη Υπουργική Απόφασις (Φ.Ε.Κ. 2906 τ.Β΄/13.09.2016 και Φ.Ε.Κ. 2920 τ. Β΄/13.09.2016) καταργείται».

Διαβάστε ολόκληρη την εισήγησή του ΕΔΩ

Ακολουθεί ανάρτηση του Alfa Vita με τις απόψεις που εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του Σεβ. Υδρας και δήλωσε ικανοποιημένος!!!

Ικανοποιημένος φαίνεται πως είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος από το αποτέλεσμα των συζητήσεων της κοινής επιτροπής του υπουργείου Παιδείας και της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μάθημα και τα βιβλία των Θρησκευτικών. 

Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από το κείμενο της εισήγησής του προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε σήμερα. 

Στην ομιλία του Αρχιεπισκόπου, δεν υπήρξε καμία αιχμή εναντίον του νυν υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, αντιθέτως αναφέρθηκε σε καθησυχαστική διαβεβαίωση που του έδωσε, λέγοντας: «Οφείλω να καταθέσω μια δήλωση του Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς εμέ προσωπικώς: αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε». 

Όσον αφορά αυτό καθαυτό το μάθημα των Θρησκευτικών, φαίνεται πως όλες οι θέσεις της Εκκλησίας έγιναν αποδεκτές. Είναι εξόχως χαρακτηριστικό το απόσπασμα της εισήγησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:

«Η ορισθείσα υπό της Ιεραρχίας τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων αγίων αδελφών Ύδρας κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, εργάσθηκαν εντατικά και με επιμέλεια και μας έφεραν τα εξής στοιχεία.

1. Η συζήτησις άρχισε από μηδενική βάση.
Τί άλλο συμβαίνει μετά την «κατάργηση» των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2906 και Β΄ 2920 της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 του τ. Υπουργού κ. Φίλη και ισχύ των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2104 και Β΄ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017 του νυν Υπουργού κ. Γαβρόγλου.

2. Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.

3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας.

4. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση».

Ακόμη, ο κύριος Ιερώνυμος κάνει μία αναδρομή στα όσα συνέβησαν τον περασμένο Οκτώβριο αναφορικά με την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της Εκκλησίας και του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, που οδήγησε στη γνωστή σύσκεψη στο Μαξίμου.

Η αναφορά του για τον πρωθυπουργό είναι ιδιαιτέρως κολακευτική, καθώς αναφέρει:
«Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, παρά τις δυσκολίες και τα πολυεύθυνα καθήκοντά του σε εποχή δύσκολη, προσκάλεσε υπό την προεδρία του την 5ην Ὀκτωβρίου 2016 σύσκεψη για την αντιμετώπιση των σχετικών με τα θρησκευτικά προγραμμάτων».

Στη συνέχεια, όμως, αφήνει για μία ακόμη φορά αιχμές προς το πρόσωπο του πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, τον οποίο η Εκκλησία δεν μπορεί να ξεχάσει.

Ο Αρχιεπίσκοπος επιρρίπτει ευθύνες στον κύριο Φίλη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, καθώς λίγες μέρες πριν τη σύσκεψη, όπως λέει, «στις 13 Σεπτεμβρίου 2016, το Υπουργείο Παιδείας εδημοσίευσε, τα κατά την άποψή του, Φ.Ε.Κ. (Β΄, 2920, 2906) με τα αναλυτικά προγράμματα χωρίς πληροφόρηση της Εκκλησίας, διότι πίστευε και ίσως πιστεύει ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη στο δογματικό κυρίως περιεχόμενον των διδασκομένων βιβλίων των Θρησκευτικών. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η διχογνωμία των ανακοινώσεων της συσκέψεως Μαξίμου. Άλλα ανεκοίνωσε η επίσημη σύσκεψις και άλλα υπεστήριξε και υποστηρίζει ο τότε Υπουργός μέχρι σήμερα (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 11-6-2017) λέγοντας "Εγώ μπορεί να έφυγα, τα νέα Θρησκευτικά έμειναν"».

Διαβάστε και την επιστολή -καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων για το θέμα ΕΔΩ  

Δείτε την απόφαση της Ιεραρχίας ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.