Τελευταίες αναρτήσεις

8 Ιουνίου 2017

Με κατασχέσεις λογαριασμών, βάλθηκαν να κλείσουν όλους τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που άντεξαν στην κρίση

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, iatrikanea / medlabnews.gr 

Η οικονομική κρίση από το 2008 μέχρι σήμερα έχει κλείσει πολλές χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανάγκασε να κλείσουν βιβλία ή να βγουν στην σύνταξη πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες. 

Όμως υπάρχουν, ευτυχώς και εκείνοι που μπόρεσαν και άντεξαν μέχρι σήμερα. Άντεξαν γιατί είχαν γερές βάσεις, πρόβαλαν νέα προϊόντα ή υπηρεσίες, νοικοκύρεψαν τα οικονομικά τους και προσάρμοσαν την λειτουργία τους με βάση τις ανάγκες της κρίσης. Όλες αυτές λοιπόν οι επιχειρήσεις αλλά και οι επαγγελματίες είναι στο στόχαστρο του κράτους και τραπεζών που έχουν βάλει στόχο να τους ρημάξουν. Έτσι και αλλιώς βρίσκονται μετά από μια δεκαετία πάλης με την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας και χωρίς στηρίγματα από το τραπεζικό σύστημα σε οριακή βιωσιμότητα. 

Τι κάνει λοιπόν το κράτος για να τις κλείσει οριστικά; 
Αρκετούς μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είτε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στέλνουν μαζικά ηλεκτρονικά κατασχετήρια. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΚΕΑΟ απέστειλε περίπου 18.000 προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, σε μια προσπάθεια να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση πριν από την επιβολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, για να διεκδικήσει οφειλόμενα που ανέρχονται στα έως και 1,2 δισ. ευρώ. Τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια αποστέλλονται σε οφειλέτες που έχουν προκύψει κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από τον έλεγχο του ΚΕΑΟ. Επίσης, αποστέλλονται και σε όσους οφειλέτες έχουν χάσει τη ρύθμιση που είχαν ενταχθεί. Στόχος του Κέντρου είναι να μην συσσωρεύονται νέα χρέη και οι όποιοι επίδοξοι «μπαταχτσήδες» να αποθαρρύνονται μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα κεφάλαια που έχουν μέσα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Από την άλλη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει «λοκάρει» στο στόχαστρό της, περισσότερους από 1,67 εκατομμύρια οφειλέτες με χρέη στην Εφορία ενώ μέχρι το τέλος του έτους επιθυμεί να εισπράξει από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, ποσό άνω των 2,7 δισ. ευρώ. 

Και τι σημαίνουν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια; 
Οι τράπεζες με το που λαμβάνουν εντολή από το ΚΕΑΟ ή την Ανεξάρτητη Αρχή να προχωρήσουν τις διαδικασίες κατάσχεσης, προχωρούν άμεσα στη δέσμευση των ποσών που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών και στη συνέχεια προχωρούν σε κατασχέσεις. Εκατοντάδες είναι καθημερινά οι καταγγελίες ότι έχουν γίνει κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων κ.τ.λ. βασισμένες στο νέο αυτό πλαίσιο. 

Έτσι όλες οι τράπεζες, ενημερώνονται από το ΚΕΑΟ ή την ΑΑΔΕ, για να προβούν σε κατάσχεση όλων των λογαριασμών του οφειλέτη, και αν είναι νομικό πρόσωπο (εταιρεία) δεσμεύονται όλοι οι λογαριασμοί της εταιρείας αλλά και όλοι οι λογαριασμού του εκπροσώπου της εταιρείας. Τι και αν έχει υποχρεώσεις να καλύψει, αν έχει επιταγές να καλύψει ή οτιδήποτε. Η διαδικασία είναι τέτοια, που για να πληρώσει προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί από τους λογαριασμούς του, ο οφειλέτης, πρέπει να βρει από αλλού (από που;) μετρητά και αφού πληρώσει έστω την πρώτη από τις 12 δόσεις που μπορεί να μπει σε ρύθμιση το χρέος, ανεξαρτήτως ποσού, θα πρέπει να πάρει χαρτί άρσης της κατάσχεσης για κάθε τράπεζα ξεχωριστά και να το πάει ο ίδιος σε κάθε τράπεζα προκειμένου μετά από 15 μέρες, το λιγότερο, να αρθούν οι περιορισμοί. 

Διαφορετικά ό,τι χρήματα μπαίνουν στους λογαριασμούς που έχουν κατασχεθεί μπλοκάρονται και κατάσχονται. Ακόμα και κοινός να είναι ο λογαριασμός πχ με το παιδί σου ή την γυναίκα σου μπλοκάρονται τα χρήματα κατά το ήμισυ. 

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι με τον τρόπο αυτό σε μια εταιρεία μικρομεσαία ή σε έναν επαγγελματία δημιουργείται πλήρης οικονομική ασφυξία. Και αν μπορέσει να βρει τα χρήματα που απαιτούνται, θα περιμένει από 2 έως 3 με 4 εβδομάδες ώστε να ξαναλειτουργήσουν οι λογαριασμοί του. 

Ποια εταιρεία άραγε μπορεί να έχει μπλοκαρισμένους λογαριασμούς για τόσο μεγάλο διάστημα; Όμως τα πράγματα περιπλέκονται αφού από την 1η Ιουνίου υποχρεώνονται οι πληρωμές του προσωπικού να γίνονται μόνο μέσω των τραπεζικών λογαριασμών. Δηλαδή αφού έχουν οι τράπεζες μπλοκάρει τους λογαριασμούς το προσωπικό αυτομάτως μένει απλήρωτο, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. 

Αλλά το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο αφού από τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει και όλες οι συναλλαγές να γίνονται με πλαστικό χρήμα. Δηλαδή ό,τι εισπράττει ο επαγγελματίας ή το νομικό πρόσωπο θα καταλήγει στους κατασχεμένους λογαριασμούς. Από που λοιπόν θα αντλήσει την απαραίτητη ρευστότητα ο οφειλέτης, προκειμένου να μπορέσει να απεμπλακεί από αυτήν την τρέλα; 

Kαι να φανταστεί κανείς ότι το κράτος κατάσχει λογαριασμούς ακόμα και σε επαγγελματίες που τους χρωστάει. Και μπορεί να τους χρωστά περισσότερα από αυτά που προσπαθεί να εισπράξει από αυτούς. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες δεν πληρώνεται τίποτα από το κράτος. 

Είναι ενδεικτική η περίπτωση σε γιατρό, που του συνέβη κάτι ανάλογο, επειδή χρωστούσε στο ΚΕΑΟ (ασφαλιστικές εισφορές) τα ασφαλιστικά ταμεία, του χρωστούν από το 2008 πολλαπλάσια από αυτά που χρωστάει ο ίδιος. Και αν απορείτε γιατί δεν συμψηφίζει, για να ξεμπλέξει, η απάντηση είναι ότι δεν γίνεται πρώτον γιατί δεν προβλέπεται και δεύτερον ακόμα και σήμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα χρέη των παλαιών ασφαλιστικών ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ όπως το ΙΚΑ, ΟΠΑΔ κλπ. Ποιος είναι στην περίπτωση αυτή ο μπαταχτσής; 

Έτσι λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη μας ότι έχουμε capital controls, μείωση της κατανάλωσης άρα και μείωση εισπράξεων, που είναι ιδιαίτερα μεγάλη από την αρχή του 2017 και έχοντας αυτήν την κατάσταση με υποχρεωτικές πληρωμές που πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά και εισπράξεις μόνο με POS, το τέλος της επιχειρηματικότητα είναι κοντά έως πολύ κοντά. 

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι μπαταχτσήδες όλοι αυτοί οι επαγγελματίες που χρωστούν στο κράτος, αλλά δεν αντέχουν πλέον να πληρώνουν δόσεις στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στην τηλεφωνία, στην τράπεζα και να πρέπει να πληρώνουν και το προσωπικό και τα έξοδα και τα εμπορεύματα και τους προμηθευτές και από την άλλη το κράτος να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του και τα ληξιπρόθεσμα του κράτους να αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. 

Τέλος είναι επιβεβλημένη η θέσπιση του ακατάσχετου λογαριασμού και στα νομικά πρόσωπα αν θέλουμε πραγματικά να συνεχίσουν να υπάρχουν και οι τελευταίες επιχειρήσεις που έχουν μείνει σε αυτήν την χώρα. Αν δεν συμβεί είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα κανόνια και ύφεση που δεν θα έχουμε ξαναδεί. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.