Τελευταίες αναρτήσεις

20 Ιουνίου 2017

Νέα επικίνδυνη εξέλιξη στα Ελληνοτουρκικά - Όλα τα κόμματα σιωπούν και συγκαλύπτουν

Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Γιλντιρίμ, αποτελεί πλέον στοιχείο που καταγράφτηκε ήδη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία για όλους εμάς, δεν είναι να μείνουμε σε ότι αποτύπωσαν οι φωτογραφικές μηχανές και τα μικρόφωνα, αλλά να επεκταθούμε στο πραγματικό περιεχόμενο της αφανούς ατζέντας… 

του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 

Και προσεγγίσεις σ αυτό το κρίσιμο ζήτημα δεν μπορούν να υπάρξουν, αν δεν επιχειρηθούν απαντήσεις σε τρία τουλάχιστον κορυφαίας σημασίας ερωτήματα: 

Το πρώτο ερώτημα, είναι αν η Ελληνική πολιτική ηγεσία, έχει αποσαφηνισμένη επίγνωση για τις πραγματικές στοχεύσεις που δίνουν συγκεκριμένο στίγμα και ανομολόγητο περιεχόμενο στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού. 

Το δεύτερο ερώτημα, αφορά στην ανάγκη να απαντηθεί ένας δίδυμος προβληματισμός: Αν έχει αποσαφηνισμένη επίγνωση, τότε πόσο αποτελεσματικός και στοχευμένος είναι ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να τη διαχειριστεί. Αν πάλι δεν έχει αποσαφηνισμένη επίγνωση, για ποιο λόγο δεν φρόντισε να την αποκτήσει πριν κατέβει ο Έλληνας πρωθυπουργός τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου. 

Το τρίτο ερώτημα, σχετίζεται με την ίδια την ουσία της Ελληνικής στρατηγικής στόχευσης με αφορμή αυτή τη συνάντηση. Υπήρξε??? Δεν υπήρξε??? Αν υπήρξε επεξεργασμένο σχέδιο, προωθήθηκε επαρκώς??? Αν όχι, τότε που και γιατί κολλήσαμε??? 

- Ο τούρκος πρωθυπουργός, πέρα και πάνω από το εθιμοτυπικό, επισκέφτηκε τη χώρα μας ως εκπρόσωπος του Σουλτάνου και είναι προφανές πως η όλη του στάση, δεν ήταν δυνατόν να αποστασιοποιηθεί από το σκληρό πυρήνα της Τουρκικής βαθειά αναθεωρητικής όσο και προκλητικά επικίνδυνης εξωτερικής πολιτικής. 
- Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αθήνα, με το βλέμμα στραμμένο πρώτα απ όλα στο Αιγαίο και με την απόπειρα συμψηφισμού που απετόλμησε στη ρητορική των παραβιάσεων, ουσιαστικά επισημοποίησε και «εκτός έδρας» την αναθεωρητική στρατηγική των γκρίζων ζωνών, και της στρατηγικής της ντε φάκτο επέκτασης της Τουρκικής Εθνικής κυριαρχίας. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αθήνα, με το βλέμμα επίσης στραμμένο στην Ελληνικότατη Θράκη, την οποία δεν θεωρεί Ελληνική επικράτεια, αλλά περιοχή που «τελεί υπό Ελληνική διοίκηση». Δηλαδή περιοχή διαρκούς αμφισβήτησης της ίδιας της ταυτότητας στην κυριαρχία. 

Με δυο λόγια, η επίσκεψη του Τούρκου αχυρανθρώπου στην Αθήνα, δεν υπήρξε στρατηγικού χαρακτήρα επιλογήαυτή καθ εαυτή, αλλά μια φροντισμένη τακτική κίνηση, μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται και αναβαθμίζονται κλιμακούμενες στρατηγικές στοχεύσεις της Άγκυρας, σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια. 

Απέναντι λοιπόν σε μια καταφανέστατα επεξεργασμένη διαχείριση μέσα στην οποία φρόντισε να εντάξει η Τουρκική εξωτερική πολιτική αυτή την επίσκεψη, τι ακριβώς είχε να αντιπαραθέσει η Ελλάδα και η Ελληνική εξωτερική πολιτική στο σύνολό της;;; 
- Υπήρξε κάποιο «τετελεσμένο» από Ελληνικής πλευράς στη Θράκηπου να τσακίσει στην πράξη τον Τουρκικό τσαμπουκά και το θράσος των εκεί τουρκόψυχων που ετοιμάζονται να το γλεντήσουν ακυρώνοντας κάθε έννοια Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή??? 
- Υπήρξε αντίστοιχα κάποιο στρατηγικής σημασίας διαχειριστικό ανάχωμα στη βάση του οποίου φρόντισε η Ελληνική εξωτερική πολιτική να ακυρώσει στην πράξη και προκαταβολικά, την αναμενόμενη έκφραση της επεκτατικής – αναθεωρητικής ρητορικής στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο;;; 

Φοβούμαστε πως όχι. Τίποτε απ όλα αυτά δεν υπήρξε. Τα φραστικά ευφυολογήματα, όσο και αν τσιτωθούν, ήταν αναμενόμενα και εύκολα αποδυναμωνόμενα από τις Τουρκικές ανταπαντήσεις. Η εμμονική αυτοπαγίδευση στην αδιέξοδη λογική του εξευμενισμού και των "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", αναγορεύεται πλέον σε άκρως επικίνδυνη επιλογή, που ροκανίζει αθόρυβα ότι έχει απομείνει σε ψήγματα που να παραπέμπουν σε εξωτερική πολιτική εθνικά κυρίαρχης χώρας... 

Η στρατευμένη δημοσιογραφία βεβαίως επιχειρεί να αναβαθμίσει το ειδικό βάρος των ευφυολογημάτων όπως αυτό του «αγκαζέ και χέρι – χέρι» ή εκείνο περί της δήθεν «αποδόμησης» του μεσολαβητή Έιντε στο Κυπριακό, όμως η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη και αποτυπώνει πως: 
- Και η χαζοχαρούμενη προσέγγιση του «αγκαζέ και χέρι – χέρι στα δύσκολα» δε συνιστά παρά προκλητική απόπειρα αποβλάκωσης με αποδέκτη τον Έλληνα πολίτη, και αυτό δε συνιστά ράπισμα αλλά πεμπτοφαλαγγίτικη στήριξη στην Τουρκική εξωτερική πολιτική… - Και ο κ Έιντε, παραμένει στη θέση του… Η Ελλάδα και η Κύπρος σύρονται και πάλι στο …τραπέζι του Προκρούστη μιας αμφιλεγόμενης διαπραγμάτευσης με πολλά τετελεσμένα.
- Και το Ελληνικό δεκανίκι παραμένει βασικό στήριγμα και στην Τουρκική Ευρωπαϊκή στρατηγική στόχευση, και ταυτόχρονα αναγορεύεται σε ένα πρώτης τάξεως πλυντήριο για τους φονιάδες της Δημοκρατίας, με τον κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να δηλώνει ανυπόμονος να υποδεχτεί στην Αθήνα τον Ερντογάν, δηλαδή το δολοφόνο της τουρκικής δημοκρατίας, των Τούρκων πολιτών, του Κουρδικού πληθυσμού, του Συριακού λαού κοκ. 

Σ αυτή τη θλιβερή ιστορία θα επανέλθουμε. Αλλά είναι ντροπή η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για ένα στρατηγικό αφήγημα καθολικής κατάρρευσης, και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα στο σύνολό τους να αποσιωπούν και να συγκαλύπτουν το πραγματικό μέγεθος, μίας ακόμη στρατηγικής τραγωδίας. 

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.