27 Ιουνίου 2017

Ερωτήθηκε ο λαός και είπε βροντερό «όχι» στη διζωνική

Γράφει ο Κωστάκης Αντωνίου*

Ο συνάδελφος Μάριος Πούλλαδος, έφερε προχθές σε φως, στο Sigmalive, διακήρυξη 119 διαπρεπών ακαδημαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αυστραλία και άλλες χώρες, στην οποία με ακαταμάχητα επιχειρήματα, καταγράφεται η καταστροφικότητα της διζωνικής λύσης η οποία υπήρξε αρχικά έμπνευση της Βρετανίας, ενετάχθη στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας (Νιχάτ Ερίμ, 1956) και τελικά, κατέστη λάβαρο της πολιτικής όλων των Κυπρίων Προέδρων και των δύο μεγάλων κομμάτων της Κύπρου!

Η Διακήρυξη των 119 διανοουμένων απεστάλη προς τον Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας, με κοινοποίηση στα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Διακήρυξη ενόχλησε μεγάλως το ΑΚΕΛ, το οποίο ως γνωστό, ενώ αρχικά απέρριπτε αναφανδόν τη διζωνική, και επέλεγε μαζί με τον Μακάριο και τον Βάσο Λυσσαρίδη την πολυπεριφερειακή ομοσπονδία, τελικά λιποτάκτησε και κατέστη ουραγός του Γλαύκου Κληρίδη και των Αγγλοαμερικανών, ασκώντας πιέσεις επί του Μακαρίου να αποδεχθεί τη διζωνική, άλλως γεωγραφική ομοσπονδία. Ένα εκτρωματικό συνοθύλευμα το οποίο διχοτομεί την Κύπρο στη βάση εθνοτικών και ρατσιστικών κριτηρίων.

Η ενόχληση του ΑΚΕΛ, μεταφέρθηκε, ως ανεμένετο, στην εφημερίδα του κόμματος «Χαραυγή» μέσω άρθρου της συναδέλφου Μαρίας Φράγκου. Υπό τον τίτλο «Εμάς μας ρώτησαν οι ακαδημαϊκοί;», η κ. Φράγκου, καλεί τους ‘καθηγητάδες», όπως χαρακτηρίζει τους ακαδημαϊκούς, να μας αφήσουν ήσυχους. «Μήπως οι ακαδημαϊκοί και οι όποιοι άλλοι μακρόθεν αξιολογητές της μοίρας και του ριζικού μας οι από καθέδρας-όνομα και πράμα- δάσκαλοι, να άφηναν εμάς να αποφασίσουμε για την τύχη μας και να μείνουν απερίσπαστοι στα ακαδημαϊκά τους καθήκοντα;» ερωτά. Και συνεχίζει: «Μα τέλοσπάντων όλοι τούτοι θέλουν το καλό μας και εμείς δεν το θέλουμε; Εμείς δεν είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για το παρόν και το μέλλον μας;»

Κατ΄αρχή θα ερωτούσαμε τη διεύθυνση της «Χαραυγής»: Έχει δημοσιεύσει στην εφημερίδα τη Διακήρυξη των 119 ακαδημαϊκών, ώστε να γνωρίζουν οι αναγνώστες της τι υποστηρίζουν αυτοί οι «καθηγητάδες»; Αν όχι, τότε πώς σχολιάζει ένα κείμενο το οποίο φοβήθηκε να δημοσιεύσει ώστε να λάβουν γνώση οι αναγνώστες της περί τίνος σχολιάζει η συντάκτρια της εφημερίδας; Κομμουνιστικές πρακτικές.

Κατά δεύτερο: Πώς είναι δυνατόν, η κ. Φράγκου να μην γνωρίζει ότι ο λαός ερωτήθηκε για τη διζωνική ομοσπονδία και την απέρριψε με συντριπτικό ποσοστό 76%, στο δημοψήφισμα του 2004; Αγνοεί ότι μεταξύ αυτών που απέρριψαν τη διζωνική περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ; Το σχέδιο Ανάν τι ήταν;

Ούτε ενιαίο κράτος ήταν, ούτε ανόθευτη ομοσπονδία ήταν. Ήταν η πιο γνήσια έκφραση της διζωνικής ομοσπονδίας. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ, είχε λάβει τότε απόφαση στήριξης του «ναι». Αλλά όταν τα γραφεία του κόμματος πήραν φωτιά από τις οργισμένες διαμαρτυρίες των ψηφοφόρων του κατά του σχεδίου, η ηγεσία του ΑΚΕΛ, ανέκρουσε πρύμναν. Θυμάται τη δήλωση του Νίκου Κατσουρίδη, ο οποίος παραδέχθηκε δημόσια ότι ακόμη και η ηγεσία να υποστήριζε το «ναι» η βάση του ΑΚΕΛ δεν θα υπάκουε;

Συνεπώς κ. Φράγκου, «ερωτηθήκαμε και εμείς», ερωτήθηκε και ο κυπριακός ελληνισμός, αν αποδεχόταν ή αν απέρριπτε τη διζωνική λύση. Και η απάντηση του ήταν ένα βροντερό «όχι». Και μην μας παπαγαλίσετε πάλιν τα επιχειρήματα της τότε εποχής πως «ο λαός απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν, δεν απέρριπτε και τη λύση». Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Ο λαός απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν απέρριπτε και τη διζωνική. Και προς γνώση σας. Και σήμερα να ερωτηθεί ο λαός σε δημοψήφισμα αν εγκρίνει σχέδιο διζωνικής και πάλιν βροντερό «όχι» θα αντέτασσε.

Τελευταίο. Αν κ. Φράγκου 119 εξέχοντες ακαδημαϊκοί υπέγραφαν διακήρυξη υπέρ της διζωνικής, θα «πετούσατε» από τη χαρά σας. Θα προβάλλατε ως κύριο θέμα, τη διακήρυξη των κατ΄εσάς…καθηγητάδων. Σωστά; 

*Ο Κωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Σημερινή

πηγή 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.