Τελευταίες αναρτήσεις

1 Ιουνίου 2017

Η σύγκρουση δύο κόσμων

Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι πολλές και οι αποδείξεις αρκετές: ΗΠΑ και Βρετανία, ο παραδοσιακός αγγλοσαξονικός κόσμος, είναι έτοιμος να αναμετρηθεί με τη γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εκτός Ε.Ε. χώρες, που εξυπηρετούν, έμμεσα ή άμεσα, τους σχεδιασμούς του Βερολίνου. Η αποκόλληση της Μεγάλης Βρετανίας από το Δ' Ράιχ της κυρίας Μέρκελ και ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου είναι δύο εξελίξεις που ουδείς δικαιούται να αγνοήσει ή να υποτιμήσει.  

Κι άλλα ίχνη του φιτιλιού που έχει ανάψει είναι ορατά: Από τη στρατηγική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επαναπατριστούν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, να μειωθούν οι εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων και να προστατευθεί το εμπόριο της υπερδύναμης, μέχρι τις ευθείες επιθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ στη Γερμανία και στις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν πληρώνουν τα δέοντα για τη νατοϊκή άμυνά τους (η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις... κακοπληρώτριες).

Για ακόμα μία φορά αυτό που αποκαλείται «δυτικός κόσμος» αποτελεί ένα γεωπολιτικό και πολιτισμικό σύνολο το οποίο έχει διχαστεί. Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών δεν απέχει τόσο πολύ όσο νομίζουν οι περισσότεροι.

Φυσικά, η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν να ηγηθούν της Δύσης για πολλούς πολιτισμικούς, ψυχοκοινωνικούς, ιστορικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους. Ενας από τους βασικότερους συμπυκνώνεται στη θουκυδίδεια φράση που αποδίδεται στον Περικλή των Αθηνών: «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Η χερσαία γερμανική αυτοκρατορία, όταν συγκρούεται με τη ναυτική δύναμη της Μ. Βρετανίας αλλά και με τις ΗΠΑ, ηττάται δύσκολα, αλλά θεαματικά. Επίσης, η Γερμανία δεν είναι σε θέση να ηγηθεί του δυτικού κόσμου και λόγω της δύσκολης και σχεδόν κακόηχης γλώσσας της. Η αγγλική έχει διεθνοποιηθεί ανεπίστροφα και τα γερμανικά ηχούν αρμόζοντα μόνο ως στρατιωτικά παραγγέλματα και σε τραγούδια της σκληρής μουσικής. 

Το κακό με τα προαναφερθέντα βρίσκεται στην ελληνική διάσταση της σύγκρουσης: Για πρώτη φορά στην Ιστορία μας τείνουμε να πάρουμε, βλακωδώς, το μέρος εκείνων που, αφενός, μας καταπιέζουν και, αφετέρου, θα ηττηθούν. 

Ποτέ δεν είναι αργά για μια επιβεβλημένη, σωτήρια μεταβολή στάσης. 

"Δημοκρατία"Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.