Τελευταίες αναρτήσεις

2 Μαΐου 2017

To Facebook παραδέχεται ότι είναι πεδίο κυβερνητικής προπαγάνδας

Προφίλ με πλαστά στοιχεία επιχειρούν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη (Φωτογραφία: Reuters)

Υπαναχωρώντας από την προηγούμενη στάση της ότι οι αμερικανικές εκλογές δεν μπορεί να επηρεάστηκαν από παραπλανητικές αναρτήσεις, η διεύθυνση του Facebook παραδέχεται τώρα ότι καταγράφει οργανωμένες επιχειρήσεις χειρισμού της κοινής γνώμης από κυβερνήσεις ή άλλες οργανωμένες μονάδες.

Η εταιρεία αναφέρει μάλιστα ότι διέγραψε 30.000 «ψευδή» προφίλ ενόψει των γαλλικών εκλογών, και έλαβε μέτρα για «αρκετές» παρόμοιες περιπτώσεις στη διάρκεια των περυσινών αμερικανικών εκλογών.

Το Facebook υπόσχεται τώρα να αναπτύξει μεταξύ άλλων συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα περιορίσουν περαιτέρω το φαινόμενο αναγνωρίζοντας τους πλαστούς λογαριασμούς.

Έκθεση 13 σελίδων που ανάρτησε η εταιρεία την Πέμπτη αναφέρει ότι οι οργανωμένες «επιχειρήσεις πληροφοριών» αποτελούν πιο περίπλοκο πρόβλημα από ό,τι οι παραδοσιακές επιθέσεις χάκερ και η απάτη μέσω Διαδικτύου.

Πέρα από την ανάρτηση ψευδών αναφορών, τα πλαστά προφίλ στο Facebook αναλαμβάνουν να «ενισχύσουν» την παραπληροφόρηση διαδίδοντας όσο γίνεται περισσότερο τις ψευδείς αναφορές και ενισχύοντάς τες με επιπλέον «like».

Στόχος είναι συχνά η προώθηση ή δυσφήμηση ενός πολιτικού υποψηφίου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η επιχείρηση αποσκοπεί στη διασπορά δυσπιστίας ή τη σύγχυση, επισημαίνει η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τον διευθυντή ασφάλειας της Facebook μαζί με δύο βετεράνους της ηλεκτρονικής ασφάλειας που προέρχονται από τις εταιρείες Dell SecureWorks και FireEye Inc.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το οποίο εξέτασε την έκθεση πριν από τη δημοσιοποίησή της, στη διάρκεια της περυσινής προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, προφίλ με πλαστά στοιχεία διέσπειραν το περιεχόμενο υποκλαπέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στο πλαίσιο επιχείρησης που αποδίδεται από τις ΗΠΑ στη ρωσική κυβέρνηση.

Οι συντάκτες της έκθεσης διευκρινίζουν επίσης ότι τα ευρήματα «δεν βρίσκονται σε αντίθεση» με το συμπέρασμα ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις εκλογές. Η έκθεση δεν αναφέρεται σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η εταιρεία, αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη συστημάτων μηχανικής μάθησης που ανιχνεύουν ύποπτες δραστηριότητες, όπως προφίλ που ανεβάζουν αναρτήσεις κατά ριπάς ή αναρτούν επανειλημμένα το ίδιο μήνυμα.

Σύμφωνα με την έκθεση, πάντως, πίσω από τα πλαστά προφίλ βρίσκονται συνήθως άνθρωποι -πιθανώς κυβερνητικοί πράκτορες ή επαγγελματίες που γνωρίζουν την τοπική γλώσσα και την πολιτική κατάσταση- και όχι bot.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η εκστρατεία που εξαγγέλλει τώρα το Facebook δείχνει μια δραματική αλλαγή στάση σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ χαρακτήριζε «τρελή ιδέα» τις υποψίες ότι τα λεγόμενα fake news θα μπορούσαν να είχαν επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. 

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Geopolitics Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.