Τελευταίες αναρτήσεις

10 Μαΐου 2017

Θα ανεχθεί ο πρόεδρος των Σκοπίων την πρόκληση των Αλβανών;

Θα αναγνωρίσει ο Γκιόργκε Ιβάνοφ την κυβέρνηση και θα την ορκίσει, ή θα επιμένει στην αρχική του απόφαση, να αρνείται τον σχηματισμό κυβέρνησης; 

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, αλβανικής καταγωγής, απέστειλε στο γραφείο του προέδρου του Κράτους επιστολή με την οποία τον ενημερώνει επίσημα ότι σχηματίσθηκε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο ίδιος εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου. 

Αναμένεται τώρα να δούμε ποια θα είναι η ενέργεια του Προέδρου, Γκιόργκε Ιβάνοφ. Θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση και θα την ορκίσει, ή θα επιμένει στην αρχική του απόφαση, να αρνείται τον σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία σχηματίζεται από πλειοψηφία με αλβανικά κόμματα; Το σοβαρό ζήτημα που θα προκύψει, είναι ότι όπως έγιναν τα πράγματα στην γειτονική χώρα, ό,τι και να αποφασίσει θα έχει απέναντί του τον μισό σλαβικό πληθυσμό. 

Δεν υπήρχε αυτή η διαίρεση πριν από λίγα χρόνια μεταξύ των Σλάβων. Οι αντιπαραθέσεις υπήρχαν μεταξύ Σλάβων και Αλβανών. Ίσως επειδή η σλαβική αντιπολίτευση δεν ήταν αρκετά ισχυρή και ο Γκρούεφσκι έκανε περίπατο. Από την στιγμή όμως που οι Δυτικοί αποφάσισαν να απομακρύνουν τον Γκρούεφσκι, φρόντισαν να ενώσουν τα σλαβικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με ταυτόχρονη απαξίωση -δικαίως- του Γκρούεφσκι, και δημιουργήθηκε πλέον καινούργια κατάσταση. Σλάβοι κατά Αλβανών, αλλά και Σλάβοι εναντίον Σλάβων. 

Με τεταμένο, λοιπόν τα κλίμα στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων, το οποίο οι πολιτικοί φροντίζουν να το πυροδοτούν συνεχώς, η όποια απόφαση του Ιβάνοφ, αποκλείεται να φέρει την ηρεμία, για την οποία όμως φέρονται βέβαιοι οι Δυτικοί ότι θα υπάρξει με τη ορκωμοσία κυβέρνησης. Να μου επιτραπεί να διαφωνήσω πλήρως. Ο μεν Γκρούεφσκι, αν βρεθεί εκτός κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι να γνωρίσει την φυλακή μαζί με τους συνεργάτες του. Ακόμη και στην περίπτωση που διατηρεί ακόμη εν ενεργεία κάποιους προστάτες και το αποφύγει, έχει τελειώσει η πολιτική του καριέρα, ενδεχόμενα που προφανώς δεν επιθυμεί. Γι’ αυτό άλλωστε έχει δημιουργήσει παραστρατιωτικές ομάδες, που είναι έτοιμες να συγκρουστούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και στρατιωτική επέμβαση. 

Αν ο Ιβάνοφ δεν ορκίσει κυβέρνηση από την πλειοψηφία, τότε είναι ο Ζάεφ με τους Αλβανούς, για τους οποίους η παρούσα κατάσταση αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία να συγκυβερνήσουν ουσιαστικώς το κράτος, με την παροχή των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον χάρτη της «αλβανικής πλατφόρμας», με πλήθος αιτημάτων που αποδέχθηκε ο Ζάεφ, θα είναι αυτοί που δεν θα αναγνωρίσουν την απόφαση του Προέδρου, με όλα τα συνεπακόλουθα και τους βετεράνους UCKάδες σε ετοιμότητα. 

Και είναι βέβαιο πως οι Αλβανοί των Σκοπίων, συνεπικουρούμενοι από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη, αφού ήδη προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες, με πλέον χαρακτηριστική αυτήν του νεοεκλεγέντος προέδρου της Βουλής, ο οποίος ως μη όφειλε στο γραφείο του Προέδρου τοποθέτησε και την αλβανική σημαία. Την σημαία δηλαδή, ενός ξένου κράτους, γνωρίζοντας ότι αυτό αποτελεί πρόκληση μεγάλου μεγέθους που οξύνει την αντιπαράθεση. 

Φυσικά, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, γι’ αυτήν την ενέργεια του Ταλάτ Τζαφέρι, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους Σλάβους αντιπάλους του ως «έγκλημα κατά της χώρας και άμεση επίθεση κατά του κράτους». Ζητήθηκε μάλιστα και η επέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά υπήρξε και αίτημα προς τον Ιβάνοφ να προστατεύσει την συνταγματική νομιμότητα της χώρας. 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί προέβη σ’ αυτήν την ενέργεια ο Τζαφέρι. Είναι έμπειρος πολιτικός –υπουργός Άμυνας, στην προηγούμενη κυβέρνηση, όταν συμμετείχε το αλβανικό κόμμα DUI, του Αλί Αχμέτι, στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι, αλλά με λιγότερα αιτήματα-, και το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι πως υπήρξε ισχυρή διαβεβαίωση του αφιχθέντος προ τριών ημερών στα Σκόπια, Αμερικανού συμβούλου του ΥΠΕΞ, ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Ζάεφ.

Να σημειώσω για κατακλείδα, ότι η Αθήνα βρίσκεται μεν σε εγρήγορση, ιδίως μετά τις αιματηρές εξελίξεις στα Σκόπια, αλλά τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθεί η στάση της ως επιχείρημα το οποίο θα αξιοποιηθεί από τους ακραίους κύκλους των Σκοπίων για περαιτέρω κλιμάκωση της πολιτικής έντασης. Ο ελληνικός στρατός διατάχθηκε να βρίσκεται σε ετοιμότητα, και επανακαθορίστηκαν -όπως και το 1990- οι τοποθεσίες στο Κιλκίς για δημιουργία καταυλισμών για το κύμα των προσφύγων που θα προκύψει με την κήρυξη του εμφύλιου, αλλά και αλβανοσλαβικού πολέμου που θα προκύψει. 

Μακεδών
Πηγή VoriaShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.