Τελευταίες αναρτήσεις

21 Μαΐου 2017

Αυτά είναι τα ρωσικά οπλικά συστήματα που απαγόρευσαν οι ΗΠΑ να προμηθευτούν οι ΕΔ.

Του Γιάννη Πετρίδη 

Στην αποκάλυψη ότι οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει στην Ελλάδα να προμηθεύεται ρωσικά οπλικά συστήματα, προχώρησε χθες ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Π.Καμμένος εκφράζοντας το σχετικό παράπονο της Ελλάδας, προς την Ουάσιγκτον που επιτρέπει την αγορά του S-400, αλλά και άλλων ρωσικών συστημάτων από την Τουρκία, αλλά όχι από την Ελλάδα.
"Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να απαγορεύουν στην Ελλάδα να αγοράζει ρωσικά συστήματα και να το επιτρέπουν στην Τουρκία" δήλωσε, τονίζοντας την στρατιωτική ανισορροπία που δημιουργείται.

Το θέμα είναι όμως ποια ρωσικά οπλικά συστήματα ήθελε να προμηθευτεί η Ελλάδα και δεν της το επέτρεψαν οι ΗΠΑ, επικαλούμενες το εμπάργκο των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ρωσία, μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία και την ανάκτηση της Κριμαίας το 2014. 

Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας απαγορεύθηκε με επέμβαση των ΗΠΑ η προμήθεια από την Ρωσία των εξής οπλικών συστημάτων: 

- 55 Τεθωρακισμένων Αμφίβιων Οχημάτων Μάχης BMP-3F για τους Πεζοναύτες, των οποίων η προμήθεια είχε κλειστεί κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλου στην Ρωσία τον Απρίλιο του 2013. Η μετατόπισή του στο υπουργείο Πολιτισμού δύο μήνες αργότερα και η ανάληψη του υπουργείου από τον Δ.Αβραμόπουλο, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας, η οποία όταν τελικά πέρασε στην τελική φάση τον Ιανουάριο του 2014 την πρόλαβε το εμπάργκο.

Η απόκτησή τους που είναι πάγια υπηρεσιακή ανάγκη εδώ και 20 χρόνια τουλάχιστον, είχε αποφασιστεί οριστικά μετά το θανατηφόρο ατύχημα των Πεζοναυτών με το "αρχαίο" και παντελώς ακατάλληλο Μ113 έξω από την Χαλκίδα και θα μεταμόρφωνε τη νυν συμβολική δύναμη αποβάσεων του ΕΣ σε ένα όπλο τεράστιας επιχειρησιακής αξίας.  

- 20 οχημάτων εκτόξευσης SHORADS Tor-M2 ή Pantsir S1 σε συνδυασμό με Buk-M2 για αντικατάσταση των παλαιών OSA AKM. Tα συστήματα θα έκτιζαν έναν αδιαπέραστο τείχο στο Αιγαίο, ως πρώτη γραμμή α/α άμυνας, απέναντι στα F-35 και στο τουρκικά βλήματα cruise...

- 50 εκτοξευτών και 500 βλημάτων κατευθυνόμενων με λέηζερ Kornet-EM, δηλαδή της νέας έκδοσης του κορυφαίου, όπως αποδείχθηκε και στον πόλεμο της Συρίας, αντιαρματικού όπλου, με διπλάσια ακτίνα από το νυν που υπηρετεί στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, η οποία τώρα φτάνει στα 5 χλμ. 

Μέ ακτίνα δράσης 10 χλμ. και τοποθετημένο σε κινητές πλατφόρμες, αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν να "κλειδώσουν" την περιοχή μεταξύ Λέσβου, Χίου, Σάμου,  αλλά και Κω-Ρόδου σε ότι αφορά τις αντιαποβατικές δυνατότητες που θα αποκτούσε ο Ελληνικός Στρατός.

Επειδή ο Δ.Αβραμόπουλος δεν μπόρεσε λόγω του εμπάργκο να υλοποιήσει την προμήθεια, την περιέλαβε στα εγκεκριμένα  προγράμματα από την Επιτροπή Αμυνα που πέρασε από την Βουλή των Ελλήων στις 30 Ιουλίου 2014 για να υλοποιηθεί, αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι ΗΠΑ. 

- 20 μέχρι 30 νέων βλημάτων 248N6 του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, τα οποία θα προσαρμοζόντουσαν στο νυν σύστημα S-300PMU1 που υπηρετεί στην Κρήτη και θα αύξαναν κατά 60% την περιοχή απαγόρευσης, αυξάνοντας την φονική περίμετρο από 150 σε 250 χλμ.!

Το βλήμα 40N6 με τα 400 χλμ. ακτίνα δράσης  δεν μπορούσε να εγκατασταθεί λόγω αδυναμίας του ραντάρ του S-300 (εμβέλεια 300 χλμ.) να το παρακολουθήσει.

Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μ.Κωσταράκο και την αποδέχθηκε με θερμότητα ο Δ.Αβραμόπουλος.

Αυτή ήταν και η ουσία της άσκησης "Λευκός Αετός" στις 13 Δεκεμβρίου 2013 κατά την οποία πιστοποιήθηκε το σύστημα S-300  μετά από τόσα χρόνια σε υπηρεσία. Το εμπάργκο που επιβλήθηκε δύο μήνες αργότερα, μπλόκαρε και αυτή την προμήθεια.

Αν η προμήθεια είχε ολοκληρωθεί με κόστος λιγότερο από 50 εκατ. δολάρια η Ελλάδα θα αποκτούσε μια δυνατότητα που τώρα θα αποκτήσει η Τουρκία με δαπάνη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων (η Μόσχα έχει αποφασίσει να δώσει στη Τουρκία το βλήμα 248N6, όχι το 40N6 με τα 400 χλμ. ακτίνα δράσης) 

- Την υλοποίηση μέρους της διακρατικής σύμβασης για τα 420 ΤΟΜΑ BMP-3HEL σε αριθμό ίσο με αυτό των LEO2HEL τουλάχιστον, (170 μονάδες), προκειμένου να δημιουργηθούν πανίσχυρες τεθωρακισμένες ίλες με προστασία μακράς ακτ;iνας για τα LEO2HEL. Tα οχήματα θα ήταν μεταχειρισμένα και θα δίνονταν με κόστος 1 εκατομμύριο ανά μονάδα.  

Για όλα αυτά η Ουάσιγκτον "άναψε κόκκινο", παρά το γεγονός ότι η Μόσχα είχε δεχθεί να χρηματοτοτήσει την αγορά τους η οποία θα αποπληρωνόταν σε 20 χρόνια. Ετσι ή αλλιώς το πακέτο όλων των παραπάνω κόστιζε περίπου όσο θα κοστίσει η αναβάθμιση των γερασμένων ΑΦΝΣ Ρ-3Β: 500 εκατομμύρια ευρώ!

 πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.