Τελευταίες αναρτήσεις

23 Μαΐου 2017

Γιατί είναι "φούσκα" τα αντίμετρα.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε μια μεγαλοπρεπή φούσκα που επιτηδευμένα από την κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να σκάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν τα περιβόητα αντίμετρα της λιτότητας. Τα ψιλά γράμματα της συμφωνίας, σε συνδυασμό με την εμπειρία από τον τρόπο που έχει συμπεριφερθεί η ελληνική οικονομία τα χρόνια της κρίσης, δεν αποτελούν λόγους μεγάλης αισιοδοξίας για εφαρμογή αντίμετρων που θα ακυρώσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας.

Τα αντίμετρα της λιτότητας είναι τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ και αν όλα πάνε όπως τα υπολογίζει η κυβέρνηση, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από το 2019 μαζί με τα μέτρα της λιτότητας. Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων δεν ξεκινούν από το 2018 και οι δανειστές και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δέχονται να εφαρμοστούν αργότερα.

Η απάντηση είναι απλή και δεν έχει να κάνει με το ότι οι δανειστές δέχονται να κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να μεταφερθεί μέρος του πολιτικού κόστους στην επόμενη κυβέρνηση. Το έχει πει ξεκάθαρα σε συνεντεύξεις της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει στην παρούσα φάση άλλη λιτότητα και τα μέτρα για να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να ληφθούν αργότερα, όταν θα έχει κλείσει το παραγωγικό κενό, δηλαδή όταν η ελληνική οικονομία θα έχει εδραιώσει την ανάκαμψή της. Με άλλα λόγια αν στην παρούσα φάση που η οικονομία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ανάκαμψης ληφθούν τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, τότε η οικονομία θα στραγγαλιστεί με αποτέλεσμα να μην ανακάμψει και να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις ανάπτυξης πάνω στις οποίες βασίζεται και η πρόβλεψη για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Όμως όλα είναι προβλέψεις επί χάρτου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι πάντα φειδωλό στις προβλέψεις του υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πετύχει πλεονάσματα για πολλά χρόνια πάνω από 1,5%. Μπορεί να πετύχει πλεονάσματα 3,5% που προβλέπεται στο πρόγραμμα μόνο με σκληρά μέτρα λιτότητας (και σίγουρα χωρίς αντίμετρα που τα ακυρώνουν) και μάλιστα για λίγα χρόνια. Τα μέτρα λιτότητας που θα φέρουν το 3,5% περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε και είναι η μείωση του αφορολόγητου και η μείωση των συντάξεων. Για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα θα πρέπει το πλεόνασμα του 2019 αντί για 3,5% να φθάσει και να ξεπεράσει το 4,5%. Μάλιστα θα πρέπει αυτή η υπέρβαση να είναι μόνιμου χαρακτήρα και να την αναγνώσει ως τέτοια και το ΔΝΤ που θα δώσει και το τελικό ΟΚ για την ενεργοποίηση των αντίμετρων.

Όλα βασίζονται σε επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή ρυθμό πάνω από το 2% από το 2018 και μετά. Μάλιστα, η επίτευξη αυτού του ρυθμού ανάπτυξης βασίζεται κατά κύριο λόγο στη σημαντική επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων καθώς και στην αύξηση των εξαγωγών. Οι αβεβαιότητες για αυτές τις προβλέψεις είναι μεγάλες όπως μεγάλη καθώς η πρώτη εξαρτάται από το γενικότερο κλίμα στην οικονομία και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος ενώ η δεύτερη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Από την άλλη η ελληνική οικονομία έχει δείξει μια εξαιρετική ευαισθησία στην περικοπή δαπανών, όπως αυτή της μείωσης των συντάξεων που θα πραγματοποιηθεί το 2019. Αυτή τη χρονιά που θα αφαιρεθούν από την αγορά περίπου 2 δισ. ευρώ από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,6%, ο υψηλότερος των επόμενων πέντε ετών.

Ευχή όλων βέβαια είναι οι προβλέψεις αυτές να επαληθευτούν και μαζί με τα μέτρα λιτότητας να εφαρμοστούν και τα αντίμετρα. Μόνο που οι ευχές είναι ευχές και δεν πραγματοποιούνται πάντα...

Πηγή: capital.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.