11 Μαΐου 2017

Το ιερό σκήνωμα της αγίας Ελένης στην Ελλάδα

Eνα καλά οργανωμένο σχέδιο για την ασφάλεια και την προστασία του ιερού σκηνώματος της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, το οποίο την ερχόμενη Κυριακή θα μεταφερθεί -για πρώτη φορά έπειτα από 1.700 χρόνια- από τη Βενετία στην Αθήνα, έχει εκπονήσει η Εκκλησία της Ελλάδος. 
 
Τα μέτρα κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος θα είναι δρακόντεια, άνδρες της Ασφάλειας και της Αντιτρομοκρατικής προβλέπεται να παρακολουθούν στενά το χώρο, ενώ για τη διευκόλυνση των χιλιάδων προσκυνητών θα υπάρξουν ακόμη και ομάδες περιφρούρησης.
 
Για την Ελλαδική Εκκλησία, η «φιλοξενία» έως και τις 15 Ιουνίου, στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, αυτού του ιστορικού κειμηλίου είναι από τα πιο κορυφαία γεγονότα, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν σχετικά όλοι οι Ευρωπαίοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί, καθώς και οι ευρωβουλευτές. Μάλιστα, οι της Αποστολικής Διακονίας (είναι υπεύθυνη για τα του προσκυνήματος) δέχθηκαν συγχαρητήριες επιστολές από την πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελβετίας και από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας.
 
Επί δύο ολόκληρα χρόνια οι άνθρωποι της Αποστολικής Διακονίας εργάστηκαν ατέλειωτες ώρες και σκληρά, ώστε όλα να είναι έτοιμα «για αυτό το σπουδαίο γεγονός μνήμης για τη Ρωμιοσύνη και την Ευρώπη» και βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
 
«Είναι η πρώτη φορά που το ιερό σκήνωμα βγαίνει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται. Για το εγχείρημα αυτό χρειάστηκαν να ληφθούν όλες οι αναγκαίες άδειες από τους τοπικούς φορείς, κυρίως από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της Βενετίας, από το Τμήμα Πολιτιστικής Υπηρεσίας της Βενετίας και από το υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών», αναφέρει ο π. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, από το γραφείο Εκδόσεων της Αποστολικής Διακονίας.
 
Κατά την υποδοχή του (την ερχόμενη Κυριακή στις 18:30 μπροστά από το Δημαρχείο Αιγάλεω) από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του προσκυνήματος χιλιάδες πιστοί προβλέπεται να κατακλύσουν το Ναό της Αγίας Βαρβάρας.
 
«Διαπιστώνουμε ένα συνεχές ενδιαφέρον και μια αυξανόμενη κινητικότητα για την προσκύνηση του ιερού σκηνώματος, ένα μοναδικής αξίας γεγονός, και για το απότμημα του Τιμίου Σταυρού, που θα μεταφερθεί επίσης προς ευλογία των πιστών που θα προσέλθουν στον ιερό προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας· από Κιλκίς, Διδυμότειχο, νησιά και Κρήτη», προσθέτει ο π. Κωνσταντίνος.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι της Αποστολικής Διακονίας στο δίκτυο ασφαλείας. «Βεβαίως και έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας και έχουν προγραμματιστεί ομάδες για τη διευκόλυνση και την περιφρούρηση των προσκυνητών. Για λόγους ασφαλείας, αλλά και αποδόσεως τιμής, η μεταφορά του ιερού σκηνώματος θα γίνει με αεροσκάφος, το οποίο ευγενώς παραχωρεί η εταιρία Ellinair – Mouzenidis Group, την οποία η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος ευχαριστεί και από τη θέση αυτή για τη στήριξή της στο ιστορικό γεγονός», σημειώνει ο ίδιος.
 
Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους προσκυνητές που επιθυμούν να επισκεφθούν ομαδικά το προσκύνημα μέσω των ενοριών τους, ενώ για την καλύτερη διαχείριση της ροής των προσκυνητών προβλέπεται να τοποθετηθούν υπεύθυνοι ακόμη και για τη διευκόλυνση στο χώρο στάθμευσης. Επίσης, ο χώρος του προσκυνήματος έχει διαμορφωθεί έτσι, ώστε να είναι προσβάσιμος και για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
 
Κορυφαίο γεγονός
 
Ο ερχομός του ιερού σκηνώματος στην Ελλάδα συμπίπτει με τη συμπλήρωση φέτος 80 χρόνων ζωής της Αποστολικής Διακονίας. Και το κεντρικό σύνθημα είναι:
«Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης».
 
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον π. Κωνσταντίνο, «σε τέσσερα μεγάλα γεγονότα πρωταγωνίστησαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, τα οποία σφράγισαν την Ιστορία της Ευρώπης, άλλαξαν και διαμόρφωσαν την Ιστορία του κόσμου γενικότερα».
 
Οπως σημειώνει ο ίδιος: «Πρόκειται για: (α) την απόφαση του Διατάγματος των Μεδιολάνων το έτος 313, που κηρύσσει την ανεξιθρησκία και παύει τους διωγμούς κατά των χριστιανών, (β) την απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, της οποίας τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Μαΐου του έτους 330, (γ) τη σύγκληση της Α’ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου το 325, η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό και (δ) την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους. Τα ανωτέρω προσδιόρισαν το περιεχόμενο της παγκόσμιας Ιστορίας κατά τρόπο μοναδικό. Χωρίς αυτά ούτε η Ευρώπη θα είχε συγκεκριμένη πνευματική κληρονομιά ούτε ο κόσμος μια τόσο ακμαία ακτινοβολία του χριστιανικού μηνύματος για τον Θεό και τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και η Εκκλησία δίκαια τους ονόμασε Ισαποστόλους».
 
Πληροφορίες και παράδοση online
 
Στην ιστοσελίδα (www.agiaeleni.gr) οι πιστοί μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό για την προσωπικότητα και το έργο της Αγίας Ελένης, αλλά και πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Ο Ναός της Αγίας Βαρβάρας θα είναι ανοιχτός από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Καθημερινά, θα τελούνται Ορθροι, Θείες Λειτουργίες και Εσπερινοί, οι οποίοι θα μεταδίδονται ζωντανά από την ιστοσελίδα. Η τελετή παράδοσης, το πρωί της 14ης Μαΐου στη Βενετία, θα μεταδοθεί (live streaming) μέσω YouΤube (https://www.youtube.com/c/ApostolikiDiakoniatv). 
Ζωντανά με ταυτόχρονο live streaming θα μεταδοθεί και η τελετή υποδοχής στην Αθήνα.
 
Συγκέντρωση φαρμάκων
 
Εξω από το ναό, προβλέπεται η συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τη στήριξη των κοινωνικών φαρμακείων που λειτουργούν στις μητροπόλεις και τους δήμους.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος των προετοιμασιών καλύπτεται από την Αποστολική Διακονία, με τη συνδρομή χορηγών.
 
Η ιστορία της μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου
 
Η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Χριστιανισμού. Τιμάται τόσο από την Ορθόδοξη όσο και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Σε εκείνη αποδίδεται η εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους, καθώς και η ανάδειξη των εκεί προσκυνημάτων.
 
Η Φλαβία Ιουλία Ελενα (Flavia Julia Helena) γεννήθηκε το 247 με 250 στο Δρέπανο της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας.
 
Το 270 παντρεύτηκε τον Ρωμαίο αξιωματικό Κωνστάντιο Χλωρό και μεταξύ 274-288 γέννησε τον Κωνσταντίνο. Κατ’ άλλη εκδοχή, η Ελένη ήταν παλλακίδα του Κωνστάντιου, την οποία αυτός ουδέποτε νυμφεύτηκε.
 
Οταν ο Κωνστάντιος επρόκειτο να γίνει καίσαρας της Γαλατίας, εξαναγκάστηκε να διαζευχθεί τη Ελένη, λόγω της λαϊκής καταγωγής της, την οποία η ρωμαϊκή νομοθεσία θεωρούσε ασυμβίβαστη με την άνοδο σε υψηλά αξιώματα της αυτοκρατορίας. Ο Κωνστάντιος νυμφεύτηκε τη Θεοδώρα, ανιψιά του Αυγούστου της Δύσης Μαξιμιανού, και η Ελένη έφυγε τότε για την Ανατολή, όπου ζούσε ταπεινά, έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του γιου της. Ο Κωνσταντίνος τής απένειμε τον τίτλο της αυγούστας, εξέδωσε νομίσματα με τη μορφή της και μετονόμασε τη γενέτειρά της σε Ελενόπολη.
 
Οταν αργότερα ο Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας, η Ελένη αποφάσισε να κάνει έρευνες για την ανεύρεση του Τάφου και του Σταυρού του Χριστού. Το 326 έφθασε στην Παλαιστίνη και ύστερα από πολλές δυσκολίες βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και στη συνέχεια χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Αργότερα, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου πέθανε μεταξύ των ετών 328 και 330, σε ηλικία περίπου 80 ετών.
 
Μαζί με τον Αγιο Κωνσταντίνο θεωρούνται προστάτες των προσκυνητών στους Αγίους Τόπους. Η Ρόδος, η Κάλυμνος, η Τήλος, το Καστελλόριζο (όπου με τον Αγιο Κωνσταντίνο είναι οι πολιούχοι του νησιού), η Νάξος, η Πάρος είναι μερικά μόνο από τα ελληνικά νησιά που επισκέφθηκε η Αγία Ελένη. Στην Πάρο, η Αγία Ελένη προσευχήθηκε στη Παναγία να βρει τον Τίμιο Σταυρό και έταξε να χτίσει ναό αφιερωμένο στη Θεομήτορα. Εκπλήρωσε το τάμα της και έχτισε το Ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής.
 
Επίσης στην Ιερά Μονή του Ορους Σινά η Αγία Ελένη ανήγειρε παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία και αμυντικό πύργο για την προστασία των μοναχών που σώζεται μέχρι σήμερα και αποκαλείται «Πύργος της Αγίας Ελένης».
 
Το ιερό της σκήνωμα είναι τοποθετημένο μέσα σε λάρνακα, σε δύο λειψανοθήκες. Στη μία λειψανοθήκη (είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα και παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναίκας) υπάρχει τμήμα της τίμιας κάρας. Στη δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη (έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου) βρίσκονται τα λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα με ειδική σφραγίδα του Ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου της Βενετίας.
 
Η λειψανοθήκη αυτή είναι ενδεδυμένη με δύο ενδύματα που φορά η Αγία, ένα το παλαιό βενετσιάνικο ένδυμα και ένα αυτό που φιλοτέχνησε και προσέφερε η Αποστολική Διακονία.
 
Τα μοναδικά ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης, τα οποία έχουν υποστεί τη διαδικασία της κανονικής αναγνώρισης κατά το έτος 1929, είναι αυτά που φυλάσσονται στη Βενετία. Πρόκειται περί των λειψάνων γυναικός που έζησε κατά τον 4ο αιώνα και που πέθανε σε γεροντική ηλικία (80-85 ετών). Τα ιερά λείψανα είναι τμήμα της κάρας (ινιακό οστούν, βρεγματικό οστούν, οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, θραύσματα) και το μεγαλύτερο τμήμα του υπόλοιπου σώματος.
 
Πηγή: eleftherostypos.gr
το είδαμε ΕΔΩ
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Το Σκήνωμα της Αγίας Ελένης εκλάπη από τους Παπικούς Σταυροφόρους μετά την Αλωση της Πόλης του 1204. 
Μας το έκλεψαν οι Παπικοί και τώρα μας το στέλνουν να το προσκυνάμε σαν δικό τους....
Μιλάμε για μέγα αίσχος.... σαν πράξη.
 
Το ιερό σκήνωμα θα το προσκυνήσουμε με ευλάβεια και με την τιμή που αρμόζει στην μεγάλη μας Αγία, αλλά είναι πολύ δυσάρεστο να χρησιμοποιείται από τους Παπικούς για την προώθηση του Οικουμενισμού....
 
Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να μην καταλαβαίνει γιατί μετά από 813 χρόνια οι Παπικοί αποφάσισαν τώρα, να μας στείλουν το σκήνωμα για προσκύνηση μετά φυσικά από ελληνικό αίτημα....
 
Παρόμοιο γεγονός είχαμε και το 2015 όταν ήρθε το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας το οποίο επίσης είχε κλαπεί από την Πόλη μας το 1258 επί Φραγκοκρατίας....
 
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μέσω των αναπτυσσόμενων φιλικών σχέσεων μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών εκμεταλλευόμαστε το γεγονός και μπορούμε και φέρνουμε τα ιερά σκηνώματα για να τα προσκυνά ο λαός μας....
Και σε αυτό έχει συμβάλλει ιδιαιτέρως ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος ο οποίος με προσωπική πρωτοβουλία ζήτησε το Ιερό Σκήνωμα. 
 
Δυστυχώς όμως οι επιδιώξεις των Παπικών κάθε άλλο παρά ανιδιοτελείς είναι.....
 
Η ορθή ιστορική και θρησκευτική απαίτηση πάντως θα ήταν να ζητήσουμε επισήμως όλα τα κλαπέντα ιερά σκηνώματα από τους Παπικούς....
 
Οταν το 2001 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄είχε ζητήσει δημόσια συγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για τα δεινά της Αλωσης του 1204, έπρεπε να απαιτήσουμε οι Ορθόδοξοι έμπρακτη μεταμέλεια και επιστροφή όλων των κλαπέντων Ιερών Θρησκευτικών και ιστορικών κειμηλίων.
Δυστυχώς αυτό δεν έγινε.... 
 
Τώρα φυσικά εν μέσω μεγάλης αναταραχής στην Εκκλησία μας λόγω του Οικουμενισμού ο Πάπας με τις παρεμβάσεις του αυτές προσπαθεί να τονώσει το οικουμενιστικό "κίνημα" και να δώσει λαβές στους οπαδούς του Οικουμενισμού που δυσκολεύονται να βρουν υποστηρικτές στον Ορθόδοξο ελληνικό λαό.
 
Αγαπητοί μου αδερφοί ας προσέλθουμε με ευλάβεια την υποδοχή και προσκύνηση του Ιερού σκηνώματος της Αγίας μας Ελένης, αλλά να έχουμε πάντα υπόψιν ότι το σκήνωμα είναι δικό μας ελληνικό και εκλάπει παρανόμως από τους παπικούς Σταυροφόρους και επίσης ότι παρόλη την θερμή ευχαριστία που οι αρμόδιοι των Ορθοδόξων θα στείλουν στους Παπικούς υποκρύπτεται οικουμενιστική κίνηση πίσω από το γεγονός αυτό....
 
Ας ευχηθούμε ο Χριστός μας και οι Αγιοί Του να μας οδηγήσουν στα ορθά Ορθόδοξα μονοπάτια και να μας προστατέψουν από τις επιβουλές του Διαβόλου, που επιχειρεί μέσω του Οικουμενισμού το μεγαλύτερο ιστορικό αιρετικό πλήγμα κατά της Μίας Αγίας και Αποστολικής Εκκλησίας μας. Πιθανώς πολύ μεγαλύτερο από το Σχίσμα του 1054...
 
Τέλος ας ευχηθούμε να έρθει κάποτε ο καιρός που όλα αυτά τα ιερά ελληνικά κειμήλια θα επιστρέψουν στα χέρια μας και να εναποτεθούν και πάλι στην Αγία μας Βασιλεύουσα που θα αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας.... 
 
Χριστός Ανέστη.
 
ΘΑΝΟΣ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.