23 Μαΐου 2017

Απελπισμένοι οι γιατροί φεύγουν από την Ελλάδα γιατί δεν αντέχουν άλλο...

Του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, iatrikanea / medlabnews.gr 

Άλλη μια εκδήλωση έγινε την περασμένη εβδομάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην οποία ειδικοί από το εξωτερικό ήρθαν να ενημερώσουν γιατρούς, προκειμένου να μεταβούν στο εξωτερικό, είτε για εργασία είτε για συνέχιση σπουδών είτε για λήψη ειδικότητας. 

Δεκάδες γιατροί παραβρέθηκαν στην εκδήλωση δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους πρωτίστως και το ενδιαφέρον τους να ξεκινήσουν όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται έτσι ώστε να είναι έτοιμοι μετά από λίγους μήνες να φύγουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνουν για χώρες όπου ομιλούν την Αγγλική (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία) αλλά και όπου αλλού ζητούν γιατρούς εκδηλώνοντας ακόμα την διάθεση να μάθουν και γλώσσα ακόμα, προκειμένου να μπορούν να εργαστούν εκεί. 

Σε σχέση με άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις που είχαν γίνει παλαιότερα η μεγάλη διαφορά ήταν οι ηλικίες των γιατρών που παραβρέθηκαν αυτήν την φορά. Παλαιότερα έβλεπες να υπερισχύουν οι φοιτητές ιατρικής και γιατροί που θα ξεκινούσαν ειδικότητα. Αυτήν την φορά οι γιατροί ήταν άνω των σαρανταπέντε. Δηλαδή γιατροί που είτε είχαν θέση σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, είτε είχαν ιατρείο, πολλών ετών και όμως είναι αποφασισμένοι να το κλείσουν και να κάνουν μια αρχή στο εξωτερικό. 

Μιλώντας με πολλούς από τους παρευρισκόμενους έβλεπες ότι οι άνθρωποι είχαν τα δίκια τους και το πολύ σημαντικό ήταν αποφασισμένοι. Άλλωστε γι'αυτό περίμεναν αρκετή ώρα στην ουρά για να μπορέσουν να μιλήσουν με τους ειδικούς από το εξωτερικό και να ενημερωθούν ή να πάρουν ενημερωτικά φυλλάδια με τα χαρτιά και τις διαδικασίες που έπρεπε να κάνουν. 

Ειδικευμένοι γιατροί που εργάζονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, σου λένε ότι δεν αντέχουν να βρίσκονται για χρόνια στο καθεστώς των συμβάσεων και να ελπίζουν ότι θα παραταθεί η σύμβασή τους για έξι μήνες ακόμα... Τουλάχιστον στο εξωτερικό θα έχουν σύμβαση, αλλά πέρα από τις παροχές που την συνοδεύει, θα έχουν και οικονομικές απολαβές τέτοιες που θα ζουν με αξιοπρέπεια. 

Γενικά εκείνο που διαπίστωνες στην πρόσφατη εκδήλωση ήταν ότι προτασσόταν σε σχέση με άλλες φορές το οικονομικό. Σου έλεγαν δεν μπορώ να πάω στην επαρχία πχ στην Σαντορίνη, για να δουλεύω για 600 Ευρώ τελικά και που είναι ζήτημα αν στο τέλος σου μένουν και αυτά. Δυστυχώς δεν συγκρίνονται με τα 7.000 με 10.000 Ευρώ που μπορούν να πάρουν ειδικευμένοι γιατροί στο εξωτερικό. Νέος γιατρός που εργαζόταν στην Ιρλανδία, ήδη ένα χρόνο είχε υπογράψει σύμβαση με νοσοκομείο για 140.000 Ευρώ. 

Από την άλλη γιατροί κάποιας ηλικίας, λένε ότι με αυτήν την φορολογία σε συνάρτηση με το ασφαλιστικό αλλά και τις άλλες υποχρεώσεις που έχει ένα γιατρός στην Ελλάδα, είναι αδύνατον να μπορεί να δουλεύει. Έχοντας επιπλέον και άλλα θέματα όπως οι καθυστερήσεις των πληρωμών, τα clawback και τα rebate, αλλά και η έλλειψη φαρμάκων από την αγορά, αναλώσιμων υλικών, οι περιορισμοί κεφαλαίων αλλά και οι νέες αλλαγές των συστημάτων υγείας και πολλά άλλα. 

Τελικά το brain drain των γιατρών όχι μόνο φαίνεται να μην ανατρέπεται αλλά μάλλον επιτείνεται το τελευταίο διάστημα. Κανείς δεν φαντάζεται ότι ο γιατρός στην σημερινή Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή διωγμό. Το κάθε μέρα και καλύτερα έχει πάψει να ισχύει στην Ελλάδα των μνημονίων χρόνια τώρα. Όμως στην υγεία το κάθε χρόνο και χειρότερα είναι κάτι που ισχύει για δεκαετίες. Συνεχώς υπάρχουν περιορισμοί και συνεχώς υπάρχουν περικοπές στα πάντα. 

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αν μπορείς να φύγεις από την Ελλάδα φύγε, όπως έλεγε ένας γιατρός, που είχε έρθει στην εκδήλωση, με την γυναίκα του και τα παιδιά του και είπε ότι είχε ήδη 25 χρόνια ελεύθερου επαγγέλματος, αλλά μη βλέποντας φως αποφάσισε να ξαναγυρίσει στην Γερμανία από όπου είχε έρθει κάποτε μετά τις σπουδές του. Όσο νωρίτερα πάρεις την απόφαση, έλεγε, τόσο καλύτερα θα είναι. Όσο μένεις εγκλωβίζεσαι με τις νέες υποχρεώσεις που δημιουργούνται. Και συμβούλευε άλλους παρευρισκόμενους, "μάθε όσο γίνεται νωρίτερα τι χρειάζεται για να δουλέψεις στο εξωτερικό και ψάξε για όλες τις κενές θέσεις που δημιουργούνται σε κράτη για γιατρούς. Χρειάζεται αρκετό χρόνο για συγκέντρωση εγγράφων και πιστοποιητικών. Όμως, όσο είναι νωρίς κάν΄το. Όσο μένεις χάνεις. Χάνεις ευκαιρίες χάνεις χρήματα, χάνεις προσόντα χρήσιμα για το βιογραφικό σου. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.