15 Μαΐου 2017

Οι τράπεζες θέλουν να εξαφανίσουν για πάντα τους κωδικούς.

Οι μεγάλες παραβιάσεις ασφαλείας στο διαδίκτυο γίνονται ολοένα και πιο συχνές με τις σχετικές ειδήσεις να αποτελούν πλέον ρουτίνα. Και όμως πολύς κόσμος προτιμά έναν απλό κωδικό για τις διαδικτυακές υπηρεσίες. Για αυτό τον λόγο, κάθε χρόνο, ο πιο συχνός κωδικός του κόσμου παραμένει το «123456», ένας κωδικός τόσο προφανής που δεν χρειάζεται σχεδόν καμία τεχνική γνώση για να παραβιαστεί.

Η τεχνολογική βιομηχανία αναζητεί λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθώντας να ξεφορτωθεί μια για πάντα την ανάγκη εισαγωγής κωδικού. Η βιομετρική τεχνολογία και ειδικά η σάρωση δαχτυλικών αποτυπωμάτων, σταθερά τα τελευταία χρόνια αντικαθιστά τον ανάγκη εισαγωγής κωδικού. Πλέον με την ευρεία χρήση συσκευών που λειτουργούν με τη φωνή όπως το Amazon Echo και το Google Home οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει να αναπτύσσουν τεχνολογίες που αναγνωρίζουν τον τρόπο ομιλίας ενός ανθρώπου. 

«Το όραμα μας είναι να εξαφανίσουμε τελείως τους κωδικούς», αναφέρει ο Ντίλαν Κέισι, αντιπρόεδρος της Yahoo! η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο χάκερ πολλές φορές. «Στο μέλλον θα κοιτάμε πίσω και θα γελάμε που ήμασταν αναγκασμένοι να δημιουργήσουμε σειρές 10 ή και παραπάνω χαρακτήρων με νούμερα, γράμματα και σύμβολα για να χρησιμοποιήσουμε κάποιες τεχνολογικές υπηρεσίες, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που ένας έφηβος τώρα πρέπει να γελάει στην ιδέα του να αγοράσει ένα μουσικό άλμπουμ ή ένα CD».

Τα ερωτήματα που παραμένουν είναι το κατά πόσο οι εταιρείες θα μπορέσουν να πείσουν τον κόσμο να αλλάξει από τους «παραδοσιακούς» κωδικούς στις βιομετρικές μεθόδους ταυτοποίησης αλλά και κατά πόσο αυτή η νέα τεχνολογία θα αποδειχτεί πιο ανθεκτική απέναντι στους χάκερ. 

Η Apple ήταν αυτή που έκανε ευρέως γνωστή την τεχνολογία σάρωσης δαχτυλικών αποτυπωμάτων όταν παρουσίασε το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό στο iPhone τέσσερα χρόνια πριν. Στη συνέχεια έβαλε αντίστοιχη τεχνολογία στο MacBook και τώρα παίρνει σειρά η Microsoft. Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία άφησε τους περίπου 800 εκατομμύρια χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών της όπως το Outlook.com, το Xbox.com και το Skype.com να κάνουν log-in μέσω σάρωσης του δαχτυλικού τους αποτυπώματος από το έξυπνο κινητό τους τηλέφωνο.

Η τραπεζική βιομηχανία, έχει υιοθετήσει κάποιες από τις τεχνολογίες αιχμής για την ταυτοποίηση των πελατών τους. Η βρετανική τράπεζα Barclays από το 2014 διαθέτει σύστημα αναγνώρισης φωνής στους χρήστες τηλεφωνικής τραπεζικής. Το ίδιο έχουν αρχίσει να κάνουν και άλλες τράπεζες όπως η HSBC, η Citi και η Santander.

Η αναγνώριση προσώπου είναι άλλη μια τεχνολογία που χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί. Η Lloyds ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα θέσει σε δοκιμαστική λειτουργία την τεχνολογία Hello της Microsoft που επιτρέπει την ταυτοποίηση του πελάτη μέση της κάμερας του υπολογιστή του.

Είναι οι νέες τεχνολογίες άτρωτες απέναντι στις επιθέσεις των χάκερ; Το στέλεχος της Barclays Σάιμον Σέπαργκαν θεωρεί πως ναι και αναφέρει ότι το σύστημα αναγνώρισης φωνής που χρησιμοποιεί η τράπεζα δεν έχει παραβιαστεί ούτε μια φορά μέχρι σήμερα. «Ακόμη και αν κάποιος μιμηθεί μια φωνή ή παίξει μια ηχογράφηση το σύστημα μπορεί να το καταλάβει», σημειώνει ο ίδιος. 

Ωστόσο η διευθύντρια ερευνών της ABI Research δεν εμφανίζεται τόσο σίγουρη. «Με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούμε να έχουμε μηχανές που θα μπορούν να μιμηθούν φωνές ανθρώπων και ακόμη να παραστήσουν ότι είναι κάποιος άλλος», αναφέρει. 

Τον περασμένο Απρίλιο τρεις προγραμματιστές από μια startup τεχνητής νοημοσύνης παρουσίασαν το εργαλείο σύνθεσης φωνής, Lyrebird, το οποίο όπως είπαν μπορεί να «μιμηθεί την φωνή του οποιουδήποτε» αρκεί να υπάρχει μια μαγνητοφώνηση τουλάχιστον 60 δευτερολέπτων




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.