21 Μαΐου 2017

Το ψηφιακό πεδίο μάχης του 21ου αιώνα

Γράφει ο +Vassilis Anastasiadis 

Ιστορικά, ο τρόπος με τον οποίο στήνονταν και εκτελούνταν οι κατά καιρούς πόλεμοι, άλλαζε ακολουθώντας πιστά την πρόοδο της ανθρωπότητας. Ξεκινήσαμε με πέτρες και ξύλα, μάθαμε να φτιάχνουμε όπλα από χαλκό και ατσάλι, ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, μέχρι που φτάσαμε στα υπερσύγχρονα αεροπλάνα, τανκς, τις έξυπνες βόμβες αλλά και τους πυρηνικούς πυραύλους, που μπορούν να αφανίσουν ολόκληρα κράτη. 

Τα όπλα όμως είναι ακριβά στην κατασκευή και συντήρηση τους, θέλουν εξειδίκευση στην χρήση τους, απαιτούν στρατό για την χρήση και την ασφαλή αποθήκευσή τους και, το κυριότερο όλων, είναι εύκολο να ανιχνευθεί η οποιαδήποτε εχθρική κίνηση αφού το Διάστημα έχει καταληφθεί από κατασκοπευτικούς δορυφόρους που ψάχνουν για τέτοιες κινήσεις, νύχτα-μέρα. 

Όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν πολύ σύντομα (η αλήθεια είναι, ότι έχουν ήδη αλλάξει!) με την μετάβαση του πολέμου στο επόμενο επίπεδο – αυτό του Κυβερνοχώρου. Μάλιστα, η πρώτη «βόμβα μαζικής καταστροφής» εξαπολύθηκε την περασμένη εβδομάδα και ήταν απόλυτα επιτυχημένη. Το όνομα της; WannaCry

Ο ιός WannaCry μόλυνε τους πρώτους υπολογιστές κάποια στιγμή το πρωί της Παρασκευής και μέχρι το τέλος της ημέρας είχε μολύνει 75,000 Η/Υ σε 74 χώρες. Μέχρι την Δευτέρα, ο αριθμός αυτός είχε αγγίξει τις 200,000 Η/Υ σε πάνω από 150 χώρες! Θύματά του δεν ήταν μόνο ανυποψίαστοι οικιακοί χρήστες, αλλά κυβερνήσεις, Εθνικά Συστήματα Υγείας, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τράπεζες, σχολεία, εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και εταιρίες κούριερ (μεταξύ άλλων).

Ο ιός (τύπου Ransomware) μολύνει το θύμα του εκμεταλλευόμενος ένα κενό ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα της Microsoft (Windows). Μόλις βρει τρόπο να εισβάλλει στο σύστημα, τότε προχωράει σε κρυπτογράφηση όλων των προσωπικών αρχείων του χρήστη καθιστώντας τα μη προσπελάσιμα. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ιός αντιγράφει τον εαυτό του και ψάχνει τον επόμενο στόχο του (εντός του ίδιου δικτύου ή στο Διαδίκτυο). Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός μόλυνσης αυξάνεται εκθετικά (πιο πολλοί μολυσμένοι Η/Υ δημιουργούν πιο πολλά αντίγραφα του ιού).

Αν το θύμα επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μολυσμένα αρχεία του, τότε πρέπει να πληρώσει ένα ποσό στον δημιουργό του ιού. Το ποσό αυτό συνήθως διπλασιάζεται μετά από 3-4 μέρες ώστε να αυξηθεί και η πίεση στο θύμα, το οποίο αν και τότε δεν πληρώσει, χάνει την οποιαδήποτε πρόσβαση στα αρχεία του, για πάντα. Αν τα αρχεία έχουν γίνει back-up τότε υπάρχει σωτηρία και μπορούν να ανακτηθούν. Αρκεί να μην έχουν γίνει back-up στο τοπικό δίκτυο του χρήστη το οποίο θα έχει μολυνθεί ήδη από τον ιό! 

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι προστασίας και στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο «έγκαιρος εμβολιασμός» του Η/Υ ήταν η μοναδική του προστασία. Η Microsoft είχε «ανακαλύψει» (περισσότερα για αυτή την «ανακάλυψη» παρακάτω) το κενό ασφαλείας και εδώ και δυο μήνες, είχε εκδώσει ενημέρωση μέσω του συστήματος αναβάθμισης του λειτουργικού συστήματος (Windows Updates). Όσοι είχαν εγκαταστήσει την ενημέρωση αυτή, ήταν ασφαλής.

Πέρα από την φύση του ιού όμως, αξίζει να σταθούμε σε δυο-τρια, πολύ σημαντικά, δεδομένα. Δεδομένα που αποδεικνύουν πώς έχει αλλάξει (και πόσο περισσότερο θα αλλάξει) ο πόλεμος μεταξύ κρατών και οργανώσεων. 

Πρώτον, η ταχύτητα με την οποία εξαπλώθηκε ο ιός είναι ασύλληπτη. Κανένα άλλο όπλο στην ιστορία του ανθρώπου δεν μπορεί να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα και να προκαλέσει αυτή την ζημιά. Η πυρηνική βόμβα είναι εξαίρεση, αλλά σκεφτείτε ότι ο WannaCry δεν χρειάζεται τίποτα από όσα χρειάζεται η πυρηνική βόμβα για να κατασκευαστεί. Το πεδίο μάχης μετατοπίζεται πλέον και όλοι μας μπορούμε να γίνουμε, όχι στρατιώτες, αλλά στρατηγοί και εκτελεστές! Με ελάχιστη προσπάθεια, μπορούμε να «γονατίσουμε» ένα ολόκληρο κράτος. Και μάλιστα από την άνεση του σπιτιού μας και χωρίς να χρειαστεί πολύ προσπάθεια και δουλειά. 

Δεύτερον, το κενό ασφαλείας, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι συγκεκριμένοι hackers, ήταν ένα κενό το οποίο υπήρχε, εσκεμμένα, προκειμένου να επιτρέπεται στην Αμερικανική Μυστική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) να «εισβάλλει» στους Η/Υ χρηστών και εταιριών και να παρακολουθεί, παράνομα, την δραστηριότητά τους. Η Microsoft απλά «σφράγισε» αυτή την «πόρτα» όταν βγήκε στην φόρα μια λίστα με τα διάφορα λογισμικά που χρησιμοποιούν οι Αμερικανικές Αρχές Ασφαλείας για να μας παρακολουθούν. Αυτό σημαίνει ότι τα ίδια όπλα τα οποία χρησιμοποιούμε για την (θεωρητική) προστασία των πολιτών και κρατών, γυρνάνε εναντίον μας και χρησιμοποιούνται για κακό σκοπό.

Τρίτον, είναι εμφανές από το πώς στήθηκε η επίθεση αυτή ότι το χρηματικό κέρδος δεν ήταν ο σκοπός των «τρομοκρατών». Ο πραγματικός σκοπός τους ήταν να τεστάρουν το κλεμμένο αυτό εργαλείο και να δουν τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι μελλοντικές επιθέσεις θα είναι πιο στοχευμένες και πιο εκτεταμένες. Ένα σημαντικό εύρημα που υποστηρίζει την θεωρία αυτή είναι το γεγονός ότι πολλά κομμάτια του «κώδικα» του συγκεκριμένου ιού έχουν κοινά στοιχεία με «κώδικα» κυβερνοεπιθέσεων που έχει εξαπολύσει η Β. Κορέα. 

Παρόμοιες επιθέσεις ιών έχουν γίνει και στο παρελθόν, φυσικά. Ο λόγος που στεκόμαστε στην συγκεκριμένη είναι γιατί ήταν μεγάλη σε έκταση (η μεγαλύτερη ως τώρα) και γιατί χρησιμοποίησε ένα έτοιμο εργαλείο στο οποίο, μέχρι πρότινος, είχαν πρόσβαση μονάχα κυβερνητικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. 

Αυτό είναι μονάχα η αρχή. Οι πόλεμοι στο, όχι και τόσο μακρινό, μέλλον θα χάνονται ή θα κερδίζονται μέσω Η/Υ. Όποιος μπορέσει να καταστρέψει το δίκτυο υποδομής μιας χώρας (καταστρέφοντας το δίκτυο ηλεκτρισμού, σταματώντας τρένα και αεροπλάνα, κλπ.), θα κερδίσει τον πόλεμο. 

Θα κλείσουμε με ένα πολύ σημαντικό ηθικό πλεονέκτημα που προσφέρει η κυβερνο-επίθεση. Είναι, σχετικά, δύσκολο να ζητήσεις από κάποιον να σκοτώσει ανθρώπους για λογαριασμό κάποιου κράτους ή οργανισμού. Οι ηθικοί φραγμοί μπαίνουν πολλές φορές εμπόδιο και ακόμα και οι πιο έμπειροι στρατιώτες παθαίνουν κρίση ηθικής και παρεκκλίνουν από τις εντολές που έχουν λάβει. Στον ψηφιακό πόλεμο όμως, σπάνια προκαλούνται άμεσοι θάνατοι. Ο μισθοφόρος απλά εκτελεί μια εντολή και προσβάλλει με κάποιον ιό μια χώρα. Η συνείδησή του είναι καθαρή. Θάνατοι θα υπάρξουν, αλλά όσο παραμένουν έμμεσοι και όχι άμεσοι, τότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να πατήσει το κουμπί χωρίς ίχνος ηθικών φραγμών. 

Καλώς ορίσατε στον πόλεμο του 21ου αιώνα!

 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.