Τελευταίες αναρτήσεις

24 Απριλίου 2017

Οι προωθούμενες αλλαγές στην ΠΑ μετά τον παροπλισμό των Recce Phantom

Ο ρόλος των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών αναβαθμίζεται μετά τον παροπλισμό των αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της 348 MTA. 

Σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένονται να δρομολογηθούν μετά τον παρολισμό των τελευταίων αεροσκαφών RF-4E Phantom και την αναστολή λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης στις 5 Μαΐου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της e-Amyna, το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) αποφάσισε στις 13 Μαρτίου την μετεγκατάσταση της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΜΕΑ/Φ) από την Αεροπορική Βάση Ακτίου στην 110 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Λάρισας. Η απόφαση αυτή ανατρέπει ευχάριστα τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα, που ήθελαν τη Μοίρα ΜΕΑ/Φ να μετασταθμεύει στην κορεσμένη –από πλευράς αεροπορικού έργου– 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, στην οποία έχει κατασκευαστεί ήδη από το 2014 μεταλλικό υπόστεγο αποθήκευσης για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της Μονάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΜΜΕΑ/Φ με κωδικό κλήσης «ΑΧΕΡΩΝ» αποτελεί την πρώτη Μοίρα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών της ΠΑ που συγκροτήθηκε αρχικά ως Σμήνος τον Ιανουάριο του 2003 στην 131 Σμηναρχία Μάχης του Ακτιου Πρέβεζας, που σήμερα έχει μεταπέσει σε Αεροπορικό Απόσπασμα. Τον Μάιο του 2005 άρχισε η προσπάθεια για την κατασκευή του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ΜΕΑ κατηγορίας Μέσου Ύψους Μεγάλης Αυτονομίας (MALE) και τον Ιούλιο του 2006 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τροποποίησης του συνόλου των υφιστάμενων ΜΕΑ, καθώς και των αντίστοιχων Σταθμών Εδάφους. 

Από το 2007 η Μονάδα συμμετέχει στις Διακλαδικές Ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ και ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ενώ το ίδιο έτος ανατέθηκε σύμβαση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για την προμήθεια Επίγειου Συστήματος Δορυφορικής Ζεύξης (SATCOM) για τα ΜΕΑ ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, αυξάνοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Τον Δεκέμβριο του 2008 το Σμήνος οργανώθηκε σε Πολεμική Μοίρα, εισάγοντας την ΠΑ σε μία νέα εποχή αεροπορικών επιχειρήσεων και εκπαιδεύοντας έναν πυρήνα σχεδιαστών επιχειρήσεων ΜΕΑ, χειριστών και τεχνικού προσωπικού.

Αναγνώρισης πεδίου μάχης με χρήση Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους ΠΗΓΑΣΟΣ II Block 1 στο πλαίσιο της άσκησης ΚΑΜΠΕΡΟΣ στο Πεδίο Βολής Κρανέας Ελασσόνας στις 3 Ιουλίου 2014.

Ο πυρήνας αυτών των στελεχών της ΠΑ αναμένεται να αξιοποιήσει τα νέα ΜΕΑ κατηγορίας MALE που θα αποκτηθούν με την ενεργοποίηση σχετικού υποπρογράμματος, όπως πρώτη έχει αποκαλύψει η e-Amyna

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για την απόκτησή τους εξετάζεται κατά προτεραιότητα η δυνατότητα χρονομίσθωσης (leasing), με σχετικές επιλογές για τον χρόνο διάρκειας/ανανέωσης και τελικής αγοράς, μέσω διακρατικής συμφωνίας από το Ισραήλ.

Στην βασική του σύνθεση, το σύστημα θα περιλαμβάνει έναν σταθμό εδάφους, δύο αεροχήματα, συλλογές διαμόρφωσης σε αισθητήρες (ηλεκτροπτικούς/υπέρυθρους, ραντάρ), ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες και συλλογές υποστήριξης. Αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούν τη διάρκεια της χρονομίσθωσης για περίοδο τριών ετών με δικαίωμα προαίρεσης (option) την απόκτηση κυριότητας. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του συστήματος θα καλύπτουν κατ΄ελάχιστο αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης, αεροφωτογράφισης και κατάδειξης στόχων ενώ η πλήρης έκτασή του τελεί υπό καθορισμό σε συνδυασμό με το κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, η μετεγκατάσταση της Μοίρας ΜΕΑ/Φ στην Αεροπορική Βάση Λάρισας συνιστά απόλυτα ορθολογική και ιδιαίτερα λειτουργική επιλογή καθώς βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την 140 Σμηναρχία Επιχειρησιακών Πληροφοριών και Ηλεκτρονικού Πολέμου.

Παράλληλα εξετάζεται ως ενδεχόμενο η συγχώνευση των 338 και 339 Μοιρών της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και η συγκέντρωση των 34 εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών F-4E PI2000 σε μία ενισχυμένη Μοίρα με κύριο ρόλο αέρος-εδάφους. Ένα από αυτά τα σχέδια θέλει και τη μεταστάθμευσή της στη Αεροπορική Βάση Λάρισας, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται. Γεγονός παραμένει πως η 6η Μαίου θα βρει την ΠΑ με 12 Πολεμικές Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών σε 6 κύριες Αεροπορικές Βάσεις.

ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΜΟΙΡΕΣ Α/Φ ΠΑ
ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΟΙΡΑ
110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισα 337
111 Πτέρυγα Μάχης Νέα Αγχίαλος 347, 341, 330
114 Πτέρυγα Μάχης Τανάγρα 331, 332
115 Πτέρυγα Μάχης Σούδα 340, 343
116 Πτέρυγα Μάχης Άραξος 335, 336
117 Πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδα 338, 339
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.