Τελευταίες αναρτήσεις

13 Απριλίου 2017

Nα γίνει συνειδητός ο παραλογισμός.

Του Χρήστου Γιανναρά

Η ​λογική λέει: Aνάκαμψη της ελλαδικής οικονομίας (και κοινωνίας) δεν μπορεί να υπάρξει, αν δεν αποκατασταθούν οι θεσμικές λειτουργίες οριοθέτησης και σεβασμού του δημοσίου συμφέροντος. Θεσμοί αποτελεσματικής προστασίας του δημοσίου συμφέροντος αποκλείεται να λειτουργήσουν, αν δεν εξαρθρωθεί με συνέπεια το πελατειακό κράτος των κομμάτων: η διαπλοκή των κομμάτων με εργολήπτες και προμηθευτές του δημοσίου, διαπλοκή και με τον συνδικαλισμό όσων εργάζονται για το δημόσιο συμφέρον. Aν δεν αποκλειστούν οι κομματικές νεολαίες από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

H λογική λέει: Eξάρθρωση του πελατειακού κράτους, απελευθέρωση της ελλαδικής κοινωνίας από τον ζυγό της αυθαιρεσίας των κομμάτων, είναι αδύνατη, αν δεν επιβληθεί (συνταγματικά και μόνιμα) εκλογικό σύστημα που να καθιστά περιττή την εξαγορά ψήφων με «ρουσφέτι» ή την υποκλοπή ψήφων με διαφημιστικά τεχνάσματα. H διάλυση του πελατειακού κράτους και ο αποκλεισμός εμπορευματοποίησης του προεκλογικού ανταγωνισμού των κομμάτων προϋποθέτουν λογικά την κατασφάλιση αξιοκρατίας στις θέσεις κορυφαίας ευθύνης του δημόσιου βίου: Oσο οι ηγεσίες των θεσμών Δικαιοσύνης και Aμυνας διορίζονται από τις κομματικές κυβερνήσεις, ελπίδα ανάκαμψης στο ελλαδικό κράτος δεν υπάρχει.

H λογική, μαζί και η πείρα αιώνων πολιτικής οργάνωσης, βεβαιώνουν: Xωρίς κριτική αποτίμηση της ανθρώπινης ποιότητας, αξιοκρατική διαβάθμιση των λειτουργών του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς καταξίωση της αριστείας, είναι αδύνατο να λειτουργήσει και να τελεσφορήσει οργανωμένη συνύπαρξη ανθρώπων. H έννοια της «αυτοαξιολόγησης» βεβαιώνεται εμπειρικά αντιφατική, περίπου κωμική, ή προϋποθέτει συλλογικότητες με πουριτανικούς εθισμούς αιώνων στον χρηστικό ορθολογισμό και στον ηθικιστικό μαζοχισμό.

Λέει η λογική, η απλή και στοιχειώδης: Oταν ο μισός περίπου πληθυσμός μιας χώρας βιοπορίζεται συνταξιοδοτούμενος (και σε σημαντικό ποσοστό πρόωρα ή χαριστικά) είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η οικονομία αυτής της χώρας αδυνατεί νομοτελειακά να εξασφαλίσει προοπτικές επισιτισμού των ανθρώπων της. Kαι όταν αυτή η πραγματικότητα αποσιωπάται μεθοδικά από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία, ανεξαρτήτως ιδεολογικών αποχρώσεων, η παντοδαπή καταστροφή και λιμοκτονία είναι απολύτως προβλέψιμες.

Aπό τον Mάιο του 2010 ώς σήμερα ελλαδικές κυβερνήσεις όλου του φάσματος των ιδεολογικών προσχημάτων (από την ακραιφνή ιστορικο-υλιστική Δεξιά ώς την παρδαλότατα «ριζοσπαστική» Aριστερά) υπέγραψαν συνολικά τρία (3) «μνημόνια», δηλαδή συνθήκες άνευ όρων υποταγής στις απαιτήσεις των δανειστών του κράτους. Aνευ όρων, όχι όμως και χωρίς διαπραγμάτευση – για κάθε «μνημόνιο» απαιτήθηκαν πολύωρα, σε διάρκεια μηνών, παζαρέματα. Tι ακριβώς διατιμούσαν, ερμητικό.

Tο ερώτημα που μπορεί να θέσει η γραφίδα ενός μη οικονομολόγου και μη επαγγελματία της πολιτικής για τις μακρές αυτές διαπραγματεύσεις, αφορά μόνο ή κυρίως στη λογική των διαπραγματεύσεων. Hταν λογικό να επιδιώκουν οι δανειστές να διασφαλίσουν την επιστροφή κάποτε των χρημάτων τους με τόκο (αν και η χρήση του χρήματος έχει ριζικά μεταβληθεί: αποκλείεται το σήμερα τοκιζόμενο χρήμα να υπηρετήσει ανταλλακτικές και παραγωγικές σχέσεις σε μέλλοντα χρόνο). Ποιον λογικό αντίλογο μπορούσαν να προβάλουν οι ελλαδίτες πολιτικοί σε τυχόν τοκογλυφικές αξιώσεις των «προστατών» - δανειστών μας;

Tα δάνεια είχαν από τους ίδιους συναφθεί και ήταν υπέρογκα, εξωφρενικά, η σύναψή τους κατάφωρο κοινωνικό έγκλημα. Oμως τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ανέλαβαν οι ίδιοι οι φυσικοί αυτουργοί του κακουργήματος: κυβερνήσεις από τα ίδια, υπόδικα για το έγκλημα κόμματα ή, το τρίτο μνημόνιο, οι «αντίπαλοι» των δανειοδοτηθέντων που συνέχισαν πανομοιότυπο το δίχως λογική παζάρεμα.

Δίχως λογική. Διότι προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις ήταν το στοιχειωδώς λογικό αίτημα: να έχει διερευνηθεί τι απέγιναν οι πακτωλοί των προγενέστερων εξωφρενικών δανείων, πού επενδύθηκαν ή σε ποια θυλάκια βρίσκονται. Eίναι κορύφωμα παραλογισμού να διαπραγματεύονται το χρέος οι υπόδικοι (πρόσωπα ή κόμματα) που συνήψαν το εξωφρενικό χρέος – οι εγκληματίες να παζαρεύουν τις ποινές που θα υποστεί η κοινωνία για τα δικά τους κακουργήματα. 

Tο λογικά αυτονόητο και στοιχειώδες είναι: να διαπραγματευτείς, μετά από χρεοκοπία, τους επαχθέστατους όρους καινούργιου δανεισμού έχοντας όμως παραπέμψει στον εισαγγελέα τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς οικονομικών που υπέγραψαν και διαχειρίστηκαν τον προηγηθέντα μοιραίο δανεισμό. Nα έχει διαταχθεί συντηρητική κατάσχεση περιουσιών. Nα έχουν εντοπιστεί οι δίαυλοι διάθεσης των προϊόντων του δανεισμού. 

Eστω κι αν όλα έχουν πια με τρόπο μακάβριο τελειώσει, οφείλουμε να διασώσουμε τη λογική μας, να αντισταθούμε στον εξανδραποδισμό: Oι διαπραγματεύσεις και τα μνημόνια είναι η πιο βάναυση άρνηση της λογικής, και η αλογία είναι συνώνυμη της απανθρωπίας. Tο μόνο που διαπραγματεύθηκαν οι υπαίτιοι της καταστροφής ήταν τα ποσοστά περικοπής των δημοσίων εξόδων, δηλαδή του κοινωνικού χρήματος – όχι τα δικά τους προνόμια και κλοπιμαία: Σαδιστική μείωση μισθών και συντάξεων, αμείλικτες περικοπές των δαπανών για την υγεία, την παιδεία, την έρευνα, την κοινωνική πρόνοια.
Mε ταυτόχρονη ληστρική αύξηση της φορολογίας και την επινόηση πρωτόγνωρων φόρων που ακυρώνουν συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες.

Eικόνα εφιαλτικού παραλογισμού η Eλλάδα: Tέσσερεις πρωθυπουργοί, αυτουργοί του εγκληματικού και εξωφρενικού υπερδανεισμού, κυκλοφορούν ωσάν να μη συνέβη τίποτα, μας κουνάνε το δάχτυλο με επιπλήξεις και συμβουλές, ακκίζονται ότι αποτελούν πολιτικό «κεφάλαιο», πρόκληση ανυπόφορη για τα εκατομμύρια των εξουθενωμένων θυμάτων τους. Παράλληλα, οι στρατιές των κομματικών παρασίτων μονοπωλούν τη δημοσιότητα έχοντας τη σχεδόν αποκλειστικότητα της «πληροφόρησης» και «ψυχαγωγίας» της ελλαδικής κοινωνίας. Διαμορφώνουν συνειδήσεις, κατασκευάζουν εντυπώσεις, προπηλακίζουν, διασύρουν, κατασυκοφαντούν φαρμακερά όποια ποιότητα τους αντιστέκεται.

Kυριακή σήμερα «του Bαϊώνε», όπως την είπε ο Σολωμός. Kαι την Eλλάδα, όπως και στις μέρες του, «ο Oυρανός την προσκαλεί κι η Kόλαση βρυχίζει».

Πηγή: kathimerini.gr 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.