7 Απριλίου 2017

«Casus Belli» της Άγκυρας για τις Έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ

Επιχείρηση εκφοβισμού των πετρελαϊκών κολοσσών 
 
Με ένα νέο άτυπο casus belli επιχειρεί η Τουρκία να εκτροχιάσει το πρόγραμμα ερευνάς και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που δρομολογήθηκε το προηγούμενο διήμερο με την υπογραφή Συμβολαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες Exxon Mobil, Eni,Total για την παραχώρηση των δικαιωμάτων των Οικοπέδων 6,8 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. 
 
Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βραδύ απειλεί τις ξένες εταιρίες ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» όταν επιχειρήσουν να διεκδικήσουν ενεργειακά έργα στην Τουρκία, προειδοποιεί ότι θα πάρει «όλα τα αναγκαία μέτρα για την προάσπιση των τουρκικών και των τουρκοκυπριακών συμφερόντων» και προαναγγέλλει ότι κάθε συμφωνία που εχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ. ελληνοκυπριακή διοίκηση όπως αναφέρεται ) θα τεθεί υπό την έγκριση και των Τουρκοκυπρίων μετά την επίλυση του Κυπριακού.
 
Είναι προφανές ότι η Άγκυρα επιχειρεί με απειλές να «τρομάξει» τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες όμως αψηφώντας τις μέχρι τώρα απειλές, επέλεξαν να συνεταιρισθούν με την Κυπριακή κυβέρνηση για την εκμετάλλευση αυτών που διαφαίνονται ως τα μεγαλύτερά εντοπισμένα κοιτάσματα στην Μεσόγειο, που μαζί με τα ισραηλινά και αιγυπτιακά κοιτάσματα, μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα γεωστρατηγικά ερωτήματα.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ (No 105) αναφέρει τα εξής:

«Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αγνοώντας συνολικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων υπέγραψε συμβόλαια ερευνάς και εξόρυξης με ορισμένες εταιρίες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απριλίου.
 
Αυτό είναι ανησυχητικό καθώς είναι απαράδεκτο ότι οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να δρουν σαν να είναι οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες του Νησιού και συνεχίζουν με μονομερείς ενέργειες, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να επιδεικνύουν ισχυρή πολιτική βούληση για την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού με τον τουρκοκυπριακό λαό.
 
Συμφωνούμε απολύτως με τις επισημάνσεις του ΥΠΕΞ της ΤΔΒΚ και συμμεριζόμαστε απολύτως τις δίκαιες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής πλευράς. 
 
Όπως και στο παρελθόν επισημαίνουμε τον προβληματικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων που γίνονται από πετρελαϊκές εταιρίες σε θαλάσσιες ζώνες επί των οποίων και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα. 
 
Περαιτέρω ένα σημαντικό τεμάχιο σε μια από τις σχετικές περιοχές, το ονομαζόμενο Οικόπεδο 6 εκτείνεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 
 
Οι ξένες εταιρίες δεν θα πρέπει ποτέ, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να επιτραπεί να αναλάβουν την διενέργεια μη εξουσιοδοτημένων ερευνών και εξορύξεων υδρογονανθράκων, σε περιοχές των δικών μας θαλασσίων περιοχών ευθύνης.
 
Οι Εταιρίες που συνεργάζονται με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στις δικές της μονομερείς δραστηριότητες αγνοούν την βούληση των Τουρκοκυπρίων, που αποτελούν τον έτερο συνιδιοκτήτη του νησιού. Η στάση τους αυτή (των εταιριών) θα ληφθεί υπόψη σε κάθε μελλοντική εμπλοκή τους σε ενεργειακά προτζεκτ στην Τουρκία.
 
Επίσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι μετά από μια Λύση του Κυπριακού οι πλευρές που θα συγκροτήσουν το νέο κράτος από κοινού θα επανεξετάσουν την εγκυρότητα των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση στον τομέα της Ενέργειας. 
 
Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν την λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων. Ο μόνος τρόπος για αξιοποίηση των φυσικών πόρων του νησιού πριν από την επίλυση του προβλήματος, είναι μέσω συμφωνιών για την κοινή εκμετάλλευση των πόρων με την συναίνεση της τουρκοκυπριακής πλευράς και την δίκαιη μοιρασιά των πιθανών εσόδων.. 
 
Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας στην ελληνοκυπριακή πλευρά να λάβει υπόψη της τα αναφαίρετα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού,του μελλοντικού πολιτικού εταίρου της, στις φυσικές πήγες του νησιού και να άρει κάθε μονομερή δραστηριότητα, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποτυχία τις προσπάθειες για μια συνολική λύση. 
 
Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στην υφαλοκρηπίδα καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφερόταν της ΤΔΒΚ». 
 
N.M.
Πηγή Liberal
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.