Τελευταίες αναρτήσεις

22 Απριλίου 2017

Σεμιναριακή Διάλεξη Δρ. κ. Χ. Μηνάογλου

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνορωμαϊκές-Ελληνοϊταλικές Σπουδές» του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και το Σεμινάριο Ιταλικής Ιστορίας και Ιστοριογραφίας, σας προσκαλούν στη σεμιναριακή διάλεξη του κ. Χαράλαμπου Μηνάογλου, Διδάκτορος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Πρώιμη νεώτερη ελληνική ιστοριογραφία: θεματική, συγγραφείς, προβλήματα. 

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Απριλίου 2017 στην Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ (16:30, αίθουσα 812).

Πρώιμη νεώτερη ελληνική ιστοριογραφία: θεματική, συγγραφείς, προβλήματα 

Παρότι ἡ ἱστοριογραφία τοῦ 19ου αἰώνα ἔχει μελετηθεῖ ἀρκετά, ἡ ἱστοριογραφικὴ παραγωγὴ τῶν τριῶν προηγούμενων αἰώνων δὲν ἔχει προσελκύσει τὸ ἐνδιαφερὸν τῶν εἰδικῶν. Ἡ πρώιμη ἑλληνικὴ ἱστοριογραφία ἀκολουθεῖ σὲ γενικὲς γραμμὲς τὴν βυζαντινὴ παράδοση τῆς χρονογραφίας, ἀλλὰ συχνὰ παρακολουθεῖ καὶ τὴν σύγχρονή της εὐρωπαϊκὴ ἱστοριογραφία. Ἔτσι, μαζὶ μὲ τὶς ἱστορίες ἀπὸ κτίσεως κόσμου ἐμφανίζονται καὶ ἔργα ποὺ ἑστιάζονται στὰ σύγχρονα τῶν ἱστορικῶν γεγονότα, ἐνῶ κατὰ τὸν 18ο αἰώνα κυρίως συντάσσονται καὶ ἔργα γιὰ ἐπιμέρους ἱστορικὲς περιόδους καὶ ἰδιαίτερα συμβάντα. Παρότι, βέβαια, κανεὶς ἀπὸ τοὺς συγγραφεῖς δὲν ἀσχολεῖται ἀποκλειστικὰ μὲ τὴν ἱστοριογραφία καὶ οἱ περισσότεροι εἶναι λόγιοι μὲ πολὺ μεγάλο εὖρος ἐνδιαφερόντων, ἐντούτοις ἀπαντοῦν καὶ ὁρισμένοι ποὺ καλλιεργοῦν κατὰ κύριο λόγο τὴν ἱστορικὴ γραφή. Παρὰ τὴν πολὺ διαφορετικὴ προέλευση καὶ στοχοθεσία τῶν διαφόρων ἱστοριογράφων τῆς περιόδου μεταξύ τους διαμορφώνεται καὶ ἕνας τρόπον τινὰ κοινός/κυρίαρχος ἱστοριογραφικὸς λόγος ποὺ ἑδράζεται στὶς ἑξῆς κατηγορίες ἱστορικῆς σκέψης: Χρόνος, Χῶρος, Μύθος, θρησκευτικὴ καὶ ἐθνικὴ συνέχεια (Ἑβραῖοι, Ρωμαῖοι, Ἕλληνες).

Σύντομο βιογραφικό 

Ὁ Χαράλαμπος Μηνάογλου εἶναι διδάκτωρ νεώτερης ἱστορίας τοῦ τμήματος Ἱστορίας-Ἀρχαιολογίας τοῦ Ε.Κ.Π.Α. Διετέλεσε ὑπότροφος τοῦ Ἱδρύματος Ὠνάση καὶ τοῦ Ι.Κ.Υ. Ἔχει ἐργαστεῖ στὸ Ἰνστιτοῦτο Νεοελληνικῶν Ἐρευνῶν τοῦ Ἐθνικοῦ Ἱδρύματος Ἐρευνῶν (Πρόγραμμα ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ) καὶ στὸ Κέντρον Ἐρεύνης Ἱστορίας Νεωτέρου Ἑλληνισμοῦ τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν. Διδάσκει στὸ Ζάννειο Πειραματικὸ Λύκειο Πειραιᾶ. Ἔχει δημοσιεύσει τρία βιβλία καὶ δεκάδες ἐπιστημονικὰ ἄρθρα. Ἐχρημάτισε μέλος τῆς Εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς Πολιτιστικῆς Ταυτότητας τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἐνῶ ἔχει λάβει μέρος καὶ σὲ πολλὰ προγράμματα τοῦ Ἰνστιτούτου Ἐκπαιδευτικῆς Πολιτικῆς. Τὰ ἐπιστημονικὰ ἐνδιαφέροντά του ἑστιάζονται κυρίως στὴν περίοδο τῆς Τουρκοκρατίας καὶ εἰδικότερα στὸν πνευματικὸ βίο τῶν Ἑλλήνων, τοὺς Ἕλληνες περιηγητές, τὴν ἑλληνικὴ ἱστοριογραφία, τοὺς Φαναριῶτες καὶ τὴν ἐκκλησιαστικὴ ἱστορία.
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.