15 Απριλίου 2017

Η άσκηση των Ενόπλων Υπερασπιστών Λευκωσίας

Του Λάζαρου Μαύρου

Εθνοφύλακες πανέτοιμοι με εθελοντές ετοιμοπόλεμους μέχρι και… 74χρονους Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 6η Απριλίου, σε περιοχή του Γερίου, η άσκηση «ΤΑΜΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ» με εκτέλεση από διμοιρία του 42ου Τάγματος Εθνοφυλακής της IV ΤΑΞ 

Σ Α Ν ΚΕΡΑΥΝΟΣ εκτοξεύτηκε πράγματι κεραυνοβόλα η αντεπίθεση των Εθνοφυλάκων, ένοπλων υπερασπιστών των Κατοικημένων Τόπων της Λευκωσίας, όταν ο εχθρός, με εισχώρησή του, κατάφερε να καταλάβει δύο σπίτια κοντά στη Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός και να οχυρωθεί εκεί μέσα αναμένοντας ενισχύσεις. Μία διμοιρία τής επί 24ώρου πάντα ετοιμοπόλεμης 365-6 μέρες τον χρόνο Εθνοφυλακής της πρωτεύουσας, με την ακαριαία ενίσχυση από άλλα κατάλληλα τμήματα της 4ης Ταξιαρχίας της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία, προχώρησε αμέσως στην ανακατάληψη και την εκκαθάριση των δύο οικιών που έπεσαν στα χέρια των εχθρικών δυνάμεων. 

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ το «σενάριο» της άσκησης «ΤΑΜΣ ΚΕΡΑΥΝΟΣ», που πραγματοποίησε μια διμοιρία του 42 Τάγματος Εθνοφυλακής της IV ΤΑΞ, την περασμένη Πέμπτη, 6η Απριλίου, σε περιοχή του Γερίου. Και την οποία παρακολούθησε και ο νέος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Θεσσαλός αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, προσκεκλημένος του ακούραστου της πράξης κι όχι μόνον της θεωρίας, Αμμοχωστιανού Διοικητή της IV ΤΑΞ ταξίαρχου Μάριου Μακρυγιάννη. 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ στο παρατηρητήριο της άσκησης και οι τρεις Δήμαρχοι των πέριξ δήμων: Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου, Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης και Λατσιών Χρίστος Πιτταράς. 

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ τους φάνηκε το γεγονός ότι: Ανάμεσα στους εθελοντικώς ασκηθέντες επιτυχώς Εθνοφύλακες μετείχε ως χειριστής οπλοπολυβόλου ΗΚ-11 ο γηραιότερος εθελοντής, ο 74χρονος Γιάννης Μάτσης, εκ Παλαιχωρίου καταγόμενος. Μαζί με τον εκ Κυρηνείας 70χρονο Ελεύθερο Σκοπευτή Συμίανθο Παύλου. 

Ζωντανό καμάρι και υπόδειγμα όλων των νεοτέρων σε ηλικία Εθνοφυλάκων, Εφέδρων, Κληρωτών και Μονίμων Στελεχών, που υπηρετούν την ένοπλη άμυνα της Λευκωσίας και όλων των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου απέναντι στους Τούρκους Κατακτητές, με την έμπρακτη διαβεβαίωση του «άμμες δε γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες = εμείς όμως θα γίνουμε πολύ καλύτεροι». Γι’ αυτό κι ο ταξίαρχος Μακρυγιάννης διαβεβαίωσε στην ομιλία του, μετά την άσκηση, ότι «πόδι Τούρκου δεν θα πατήσει στη Λευκωσία». 

«Αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν»… 

ΔΕΥΤΕΡΟ εκπληκτικό γεγονός: Οι Εθνοφύλακες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες του 42 ΤΕΘ - άπαντες εθελοντικά προσφερθέντες, υπό την ιεραρχία, τους κανόνες και τις διαταγές της ΕΦ - οι οποίοι οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την άσκηση, είχαν από τις 14 του περασμένου Φεβρουαρίου τον διοικητή του τάγματός τους ασθενούντα στο νοσοκομείο κι αργότερα κλινήρη στο σπίτι, με κρίσιμες για την υγεία του επιπλοκές. 

Παρά ταύτα, υποδειγματικά άψογα λειτούργησε η μονάδα με τους εθελοντικώς προστρέξαντες Εθνοφύλακες αξιωματικούς της. Σε διαρκή συνεννόηση με τον αναρρώνοντα διοικητή τους, τον ταγματάρχη Μιχάλη Σιακαλλή. Ξάδελφο και συνονόματο τού θυσιασθέντος 10η Ιουλίου 2002, μαζί με τον αείμνηστο Αρχηγό Ευάγγελο Φλωράκη, συγκυβερνήτη του μοιραίου ελικοπτέρου, υποσμηναγό Μιχάλη Σιακαλλή. 

Τον μετέφεραν να παρακολουθήσει την άσκηση, με την πολιτική του περιβολή κι επιδέσμους στον δεξιό οφθαλμό και τον κάλεσε δίπλα του στην εξέδρα ο Αρχηγός ΓΕΕΦ. Τις λεπτομέρειες της άσκησης, πριν από την έναρξή της, εξήγησε στους προσκεκλημένους ο υποδιοικητής του 42 ΤΕΘ Εθνοφύλακας ταγματάρχης Κώστας Αντωνίου, ο οποίος επίσης παραμένει εθελοντικά στην ένοπλη υπηρεσία, πέραν του ορίου ηλικίας. Υπενθύμισε κιόλας τα λόγια του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου που η Εθνοφυλακή έχει στο έμβλημά της «Αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν… 

ΑΣΚΗΣΗ σε αγώνα κατοικημένου χώρου, αστικού περιβάλλοντος, με παρόντα τον άμαχο πληθυσμό, σημαίνει ιδιαίτερα πολλαπλές δυσκολίες. Σημαίνει, όμως, και τις ιδιαίτερες δυνατότητες σθεναρής αντίστασης κι απόκρουσης της εχθρικής απειλής. Από αρτίως οργανωμένους και συνεχώς εκπαιδευόμενους, σε αυτό το είδος αγώνα, άνδρες της ΕΦ όλων των ηλικιών. 

Οι οποίοι έχουν και αξιοποιούν επαρκώς όλες τις τεχνικές κι επινοήσεις, όλα τα μέσα κατάλληλου οπλισμού, επικοινωνιών - διαβιβάσεων, υποστήριξης, εφεδρειών και «διοικητικής μέριμνας», ώστε να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Και, προπάντων: Η δική τους επάρκεια κι ετοιμότητα Αμυντικής Θωράκισης ν’ αποτελεί τον κύριο παράγοντα Αποτροπής του εχθρού από κάθε σκέψη επιθετικής ενέργειας. 

Δ Η Λ Α Δ Η, με μια κουβέντα: «Δείτε Τούρκοι ποιοι και πώς υπερασπίζονται ενόπλως τη Λευκωσία. Και σκεφτείτε με ποιο δικό σας κόστος θα αποπειραθείτε, αν τολμήσετε, την οποιανδήποτε επιθετική σας ενέργεια. Σε κάθε παράθυρο μια κάννη. Σε κάθε στενό ένα πολυβόλο. Σε κάθε σταυροδρόμι ένα αντιαρματικό. Σε κάθε ανάσχεση οι όλμοι. Από εκπαιδευμένους, οπλισμένους, ψυχωμένους και μέχρις εσχάτως αποφασισμένους “αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα την ζωήν ημών” ικανούς πολεμιστές, πασών των ηλικιών». 

Σχολείο Διαρκούς Εκπαίδευσης 

Α Σ Κ Η Σ Η πολεμική, σημαίνει για τους ασκούμενους πρωτίστως ένα πράγμα: Να εντοπίζουν τις ελλείψεις. Να επισημαίνουν τα λάθη. Να αναζητήσουν τις αναγκαίες βελτιώσεις. Πόσα άλλα χρειάζονται - και πώς - για να είναι αρτιότεροι. 

Για να είναι Νικηφόροι. Από τα απλούστερα, όπως π.χ. πόσο γρήγορα κι εύκολα ή δύσκολα βγάζεις από την εξάρτυση τον επόμενο πλήρη φυσιγγίων γεμιστήρα για το τυφέκιό σου, ώστε να έχεις γρηγορότερα πλεονέκτημα πυρός έναντι του εχθρού, ώς την εικόνα που μεταφέρει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του διοικητή η κάμερα του υπεριπτάμενου «ντρόουν» που έστειλες στα πρόσω για να κατασκοπεύεις μέχρι και τι… μάρκα τσιγάρων καπνίζει ο απέναντι επικεφαλής του εχθρικού τμήματος. 

Π Ε Δ Ι Ο ΑΣΚΗΣΕΩΝ για αγώνα Κατοικημένου Χώρου, λειτουργεί και αναπτύσσει, συστηματικότερα, για όλ’ αυτά κι άλλα πολλά, με «πρωταίτιους» τους Εθνοφύλακες ένοπλους υπερασπιστές της, η έχουσα την ευθύνη άμυνας της Λευκωσίας IV Ταξιαρχία, ως Σχολείο Διαρκούς Εκπαίδευσης (και διαρκούς βελτίωσης) όλων των ένοπλων ανδρών και γυναικών της πρωτεύουσας, όπως το είπαν στην ΤΑΜΣ Κεραυνός, ο Διοικητής της ταξιαρχίας Μάριος Μακρυγιάννης κι ο Αρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης. 

Σημερινή
πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.