Τελευταίες αναρτήσεις

23 Απριλίου 2017

Πού βρίσκει η Βόρεια Κορέα χρήματα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα έχει καταφέρει απρόσμενα να αντλήσει πόρους για την ανάπτυξη του προγράμματος πυρηνικών όπλων, παρά το γεγονός ότι είναι μια μικρή χώρα που έχει απομονωθεί από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Η οικονομική της επιρροή είναι μικρή -η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η γείτονα χώρα είχε Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ύψους 34,5 τρισ. κορεατικών γουόν (30 δισ. δολάρια) το 2015, ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 2,2% του ΑΕΠ της Νότιας Κορέας. Αλλά η Βόρεια Κορέα ξοδεύει κατ εκτίμηση ένα 25% Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της σε όπλα.

Εδώ είναι πέντε πηγές χρηματοδότησης της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με τους αναλυτές:

1. Κίνα 

Περίπου τα τρία τέταρτα των συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνονται με την γειτονική της Κίνα, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών. Άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό ακόμη υψηλότερα.

"Η Κίνα έχει τεράστια επιρροή ώστε να επηρεάσει τη σταθερότητα στη Βόρεια Κορέα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής δεν μπορεί να ασκηθεί λόγω των αντίξοων επιπτώσεων στα συμφέροντα της Κίνας στη Βόρειο Κορέα", σχολιάζει ο διευθυντής προγράμματος πολιτικής ΗΠΑ-Κορέας του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Ωστόσο ενδεχόμενη κατάρρευση της Βόρειας Κορέας θα δημιουργούσε πιθανότατα ένα τεράστιο κύμα προσφύγων να "διαρρέει" τα σύνορα προς την οικονομικά αδύναμη βορειοανατολική περιοχή της Κίνας, μια κατάσταση που το Πεκίνο θέλει να αποφύγει.

2. Καταναγκαστική εργασία στο εξωτερικό 

Οι εργάτες της Βόρειας Κορέας που εξαναγκάζονται να δουλέψουν στην Κίνα και τη Ρωσία παρέχουν στην Πιονγκγιάνγκ τη ρευστότητα που απεγνωσμένα χρειάζεται, εξήγησε ο Robert Manning, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council. Σκληρό νόμισμα εισρέει στη χώρα και από άλλες εξαγωγές, όπως του άνθρακα και των ορυκτών, με τη μορφή γουάν, δολαρίων και ευρώ.

3. Πωλήσεις όπλων 

"Η οικονομία της Βόρειας Κορέας στηρίζεται κατά βάση στις συμφωνίες όπλων", αναφέρει ο Anwita Basu, επικεφαλής αναλυτής του Economist Intelligence Unit για την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και τη Βόρεια Κορέα.

Η Βόρεια Κορέα "συνεχίζει το εμπόριο όπλων και σχετικών υλικών, αξιοποιώντας τις αγορές και τις υπηρεσίες προμηθειών στην Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή".

4. Ναρκωτικά 

H Βόρεια Κορέα διαθέτει "μια μεγάλη παράνομη βιομηχανία φαρμάκων", λέει ο Manning. "Έχω δει δείγματα από πειρατικά Viagra που μοιάζουν σαν αυθεντικά. Ήταν μια σημαντική πηγή σκληρού νομίσματος".

5. Κυβερνο-έγκλημα 

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να ήταν πίσω από μια κυβερνο-κλοπή 81 εκατομμυρίων δολαρίων από λογαριασμό του Μπαγκλαντές στην Federal Reserve της Νέας Υόρκης πέρυσι. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι Κινέζοι μεσάζοντες βοήθησαν τη Βόρεια Κορέα με την κλοπή, ανέφεραν ανώνυμες πηγές στην Wall Street Journal.

Ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου φαίνεται να λειτουργούν επίσης σαν κανάλια για κεφάλαια προς τη Βόρειο Κορέα.

Πηγή: capital.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook, στο Twitter ή στο Google+ μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Στην μπάρα που περνάει κυλιόμενη πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων μπορείτε να δείτε σε τίτλους τις 25 τελευταίες αναρτήσεις μας. Οι τίτλοι είναι σύνδεσμοι (λινκ) και πατώντας τους θα ανοίξει σε ένα ξεχωριστό παράθυρο η συγκεκριμένη ανάρτηση.

9. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.