24 Απριλίου 2017

Το αληθινό πυρηνικό της Βόρειας Κορέας …είναι συμβατικό!

Το «κρυφό χαρτί» της Βορείου Κορέας και το σημείο καμπής της κορεατικής και όχι μόνο, σύγχρονης ιστορίας… Το τελευταίο διάστημα, εκατοντάδες άρθρα, αναλύσεις , συνεντεύξεις ειδικών και μη, έχουν εμφανιστεί στον παγκόσμιο Τύπο, όσον αφορά το πυραυλικό (βαλλιστικό) οπλοστάσιο της Βορείου Κορέας. 

Γράφει ο Τρύφωνας Σεραφειμίδης* 

Διαγράμματα, χάρτες, αποστάσεις από το έδαφος των ΗΠΑ ή συμμαχικών χωρών, βάσεων του Αμερικανικού Ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή, έχουν κατακλείσει το διαδίκτυο. Η πρόσφατη παρέλαση με τους γυαλιστερούς πυραύλους, είτε είναι αληθινοί είτε «πλαστικοί», είναι το πιο δημοσιευμένο φωτορεπορτάζ τον τελευταίο μήνα. Κι όμως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν κρύβεται σε υπερσύγχρονα διαστημικά κέντρα, ούτε σε βάσεις εκτόξευσης πυραύλων, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και παρωχημένη τεχνολογίας. 

Αν προσέξει κανείς έναν οποιοδήποτε χάρτη, είτε στρατιωτικό είτε τουριστικό, θα διαπιστώσει ότι η πόλη της Σεούλ, πρωτεύουσα της Νοτίου Κορέας και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, βρίσκεται μόλις 56,3 χιλιόμετρα από την αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ), που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο! Μόλις 56,3 χιλιόμετρα, από 12-15.000 στοιχεία πυροβολικού, διαφόρων διαμετρημάτων! 

Είναι προφανές, το παγκόσμιο σοκ και η τεράστια καταστροφή που μπορεί να προκληθεί στη περίπτωση σύρραξης, όχι με πανάκριβα και πολύπλοκα πυραυλικά συστήματα ή διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πύραυλους, αλλά με παλαιάς τεχνολογίας, σοβιετικής προέλευσης πυροβόλα. Στις γρανιτένιες στοές, λαξευμένες κατά μήκος των συνόρων, σχεδόν αόρατα από τους δορυφόρους, έως και 15.000 πυροβόλα και εκτοξευτές ρουκετών, είναι στραμμένα προς την πρωτεύουσα Σεούλ των 5 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων και την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. (Wood, D. 2017). 

Ένα σκηνικό ουρανοξυστών, μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων, λεωφόρων, διεθνών αεροδρομίων, κυβερνητικών κτηρίων αλλά και εκατομμύρια κατοίκων και τουριστών, μπορεί σε διάστημα λεπτών, να μετατραπεί σε χάος. Χωρίς καμία εκτόξευση υψηλής τεχνολογίας πυραύλων, χωρίς καμία υποβρύχια επίθεση βαλλιστικού πυραύλου και αεροπορικών επιθέσεων. 

Παρωχημένα πυροβόλα της δεκαετίας του ’60, ρουκετοβόλα που μερικά είναι σχεδίασης Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μη-κατευθυνόμενα «χαζά» βλήματα και ρουκέτες σχεδίασης του Ψυχρού Πολέμου, μπορούν σε λίγα λεπτά να προκαλέσουν ένα τεράστιο παγκόσμιο σοκ. Ένα σοκ όχι μόνο με τη βιβλική καταστροφή που θα επιφέρουν, ούτε με την εκατόμβη θυμάτων, ούτε καν οι συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. Το μεγαλύτερο σοκ ανά τον κόσμο, θα είναι κυρίως η απλότητα της αυτοκαταστροφής του και η αυτοδιάψευση του «σύγχρονου πολιτισμού του». 

Oι ειδικοί επί των αμυντικών και γεωπολιτικών θεμάτων της Β. Κορέας, Voctor Che και David Kong αναφέρουν ενδεικτικά: «O Βορράς (Βόρειος Κορέα), έχει την δυνατότητα πλήγματος της Σεούλ, με 500.000 βολές πυροβολικού κατά την πρώτη ώρα της σύρραξης». (Talmadge, E. 2013) 

Μια απλή καταγραφή των ρουκετών αλλά και πυροβόλων που διαθέτει η Β. Κορέα, είναι αρκετή για να αναδείξει το κρυφό χαρτί του καθεστώς της Β. Κορέας. Ο στρατός ξηράς της συγκεκριμένης χώρας, διαθέτει από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια παγκοσμίως, όσον αφορά όπλα πυροβολικού, ρουκετοβόλα. Τα παραπάνω, είναι διαφόρων διαμετρημάτων, χρονολογιών και τεχνολογίας, ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι παρωχημένης τεχνολογίας. Κάτι που εύκολα μεταφράζεται, ωστόσο, σε απλότητα χειρισμού, ευχέρεια σε τοπική παραγωγή μονάδων σε μεγάλους αριθμούς, μικρές απαιτήσεις επάνδρωσης, εκπαίδευσης προσωπικού κ.λπ. 

Ενδεικτικά, συστήματα που μπορούν να απειλήσουν την Σεούλ, από θέσεις βορείως της DMZ είναι τα εξής: 

- Koksan (M1978) Πυροβόλο / Ρουκετοβόλο  των 170 χλστ., με βεληνεκές 60 χιλιομέτρων
- M1985/M1991, Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών (ΠΕΠ) των 240 χλστ., με βεληνεκές 60-70 χιλιόμετρα
- KN-09, Πολλαπλός Εκτοξευτής Ρουκετών (ΠΕΠ) των 300 χλστ. 

Η παραπάνω παρουσίαση, αφορά τα στοιχεία εκείνα του πυροβολικού, όπου από θέσεις εντός της επικράτειας της Β. Κορέας, μπορούν να πλήξουν τον μητροπολιτικό ιστό της Σεούλ. Ειδική αναφορά, θα μπορούσε να γίνει, επίσης και στα υπόλοιπα όπλα πυροβολικού και ρουκετών, ωστόσο, το σενάριο χρησιμοποίησής τους, απαιτεί εισβολή στη Ν. Κορέα. 

Το συγκεκριμένο σενάριο, ξεφεύγει από τα όρια του άρθρου, ωστόσο μια αναφορά θα μπορούσε να γίνει: Στη δυνατότητα και τη βούληση που έχει αποδείξει η Βόρεια Κορέα πως διαθέτει, αναφορικά με μια εισβολή στη Νότια Κορέα, μέσω υπογείων τούνελ που διασχίζουν την αποστρατικοποιημένη ζώνη… 

Ένας άλλος επικίνδυνος παράγοντας, είναι η χρησιμοποίηση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων τύπου SCUD ή μοντέλων βασισμένων σε αυτό το παρωχημένο, όμως πολύ επικίνδυνο, σοβιετικής κατασκευής, πύραυλο. Οι διάφορες εκδόσεις των συγκεκριμένων πυραύλων, είτε τοπικής, είτε κινεζικής, είτε ιρανικής προέλευσης, δεν είναι πλήρως καταγεγραμμένες. 

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, θεωρούν ότι πολλά στοιχεία είναι άγνωστα, όσον αφορά τις δυνατότητες των υπό-εκδόσεων, τον ακριβή βαθμό απειλής καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. 

Τα παραπάνω, σκιαγραφούν την τεράστια πρόκληση που υπάρχει, αναφορικά με την αμυντική δομή της μεγαλούπολης Σεούλ, σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος… 

*Ο κ. Τρύφωνας Σεραφειμίδης ειδικεύεται σε θέματα Παγκόσμιας Ανάπτυξης, ζει και εργάζεται στη Νορβηγία. 




Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.